Darazsak veszélyesek lehetnek

Szerző: Pintér József
2022.09.19

Pintér József vagyok, a méz szakértője. Az a célom, hogy jobban megismerjék az emberek, így te is, mennyire különleges az édes méz és tudatosan használd is a mindennapjaidban 🙂

A világon 2000 különböző darázsfaj létezik, közülük néhány tucat él Magyarországon. Közülük leginkább a lódarázzsal, a padlásdarázzsal és a kecskedarázzsal találkozhatunk. A szakemberek sem tudják, miért szaporodtak most el ennyire a darazsak.

Alapvetően nincs nagy probléma a megjelenő darazsakkal, ha nem jelennek meg az életterünkben is, és nem veszélyeztetnek a szúrásukkal, amelyre sokan allergiások.
A lényeg mivel, ha megszúrt már egy darázs gyermekkorodban, az nem jelenti azt, hogy nem válthat ki allergiás reakciót, ha felnőtt korodban újra megszúr.

Darazsak

Sokak számára ijesztő jelenség, hogy napközben tömegesen telepednek meg árnyékos falakon, kiszögelések alatt, erkélyeken, verandákon, sőt az ablakpárkányokon, nem ritkán lakáson belül is. Ennek oka lehet a nagy kánikula, hiszen a hőség elől árnyékba húzódnak, illetve keresik az ivási lehetőséget, mint minden élőlény ebben a nagy kánikulában.

Ugyanakkor minden lyukba, résbe azonnal beköltöznek és fészket is építenek.

Ne állj neki a darázs irtásank egyedül!

A múlt héten például, történt egy szerencsétlen eset. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint darázsirtás miatt gyulladt ki egy családi ház tetőszerkezete.

Elterjedt módszer a kénlap égetése. Ezt bedugják a darazsak által ki- berepülésre használt lyukba, meggyújtják, majd lezárják a lyukat. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy hová vezet az a járat, ahonnan kifüstölni szeretnénk a rovarokat, ha éghető anyag van körülötte, akkor tüzet okozhatunk.
Így, ha lehet csak úgy, ne állj neki darazsat írtani, engem is sokhelyre hívnak, ha tehetem, mindig megnézem, és segítek, azonban sajnos tapasztalatom alapján olyan helyeket találnak a darazsak, ahonnét nem egyszerű az eltávolításuk.

Bízzuk inkább szakemberre

A boltokban kapható, vagy házilag készíthető csapdák is sok darazsat, legyet képesek begyűjteni.

A darazsak nagy fészket képesek építeni, ha már ilyenről van szó, akkor érdemesebb lehet szakemberhez fordulni. De mindenki maga dönti el, hogy belevág-e az irtásba maga vagy sem.

Darázs csípés

A lódarazsak kimondottan életveszélyt okoznak. A mérge a lódarázsnak 5x erősebb, mint a sima darázsnak.

Ő harap és szúrhat is egyszerre. Ha egy darázscsípés után valaki azt érzi, hogy nagyon gyenge, lesápadt, rekedt, nehezen veszi a levegőt, kiütések jönnek, akkor azonnal mentő hívása indokolt, ez egy életveszélyes állapot, bele is lehet halni.

A kálcium, nem jó se a csípésre, se a kiütésre és a rekedtségre sem. Ez egy tévhit.

A darázscsípés allergiát csak vérből lehet kimutatni. Az sem ritka, hogy valaki gyerekkorában nem, de évekkel később lesz allergiás a csípésre. Egy méh önmagában nem ellenfele a lódarázsnak.
A lódarázs sokkal nagyobb, mint a sima darázs.!

Egy méh önmagában nem ellenfele a lódarázsnak.

A lódarázs sokkal nagyobb, mint a sima darázs.!A lódarázs képes a méhet a levegőben elkapni tulajdonképpen leharapja a méh fejét és így viszi be a fészekbe és ezzel eteti az utódokat.

A 4-5 cm-es lódarázs erős rágóival darabokra tudja aprítani a kisebb rovarokat.

A méhikék intelligenciájáról már sokat hallottunk. Úgy képesek megvédeni magukat a darazsak ellen is, ha csapatban dolgoznak és összefognak ellenük.
Nagyon Fontos, hogy figyeljünk ezekre a dolgokra, ha tehetjük mindenképpen nézessük meg valakivel, főleg a lódarazsak fészkét.

Propolisz

Propolisz

A propolisz szó jelentése (görög szó) a város védelmi rendszere. Nagy igazság van benne, hogy védelmi rendszer. https://youtu.be/jy6XcMgWDSM Miért beszélünk a propoliszról? A propoliszt más néven méhszuroknak is szokták nevezni. Nem hiába ez a név, hogy védelmi...

Pintér József az Édes méz szakértője

Pintér József az Édes méz szakértője

Pintér József vagyok az édes méz szakértője a Pijo méz tulajdonosa. A lényeg, hogy több mint 15 éve méhészkedem. Kezdjük az elejéről, hogyan és miként is kezdődött a méhészkedésem. Tudni kell rólam, hogy gyerekkoromban a szabad időm jelentős részét a természetben...

Akácvirágzásról

Akácvirágzásról

A lényeg, hogy ebben az időszakban májusban aktuális az akácvirágzás.Most bárhova mész látod a sok virágot, sőt este érzed az illatát, ha teheted menj egy akácfa alá és élvezd a csodálatos illatot. https://youtu.be/u_4W-vb-mLM Akácvirágzás Álltalábban 10-12 napig...

error: Content is protected !!