Galagonya Méz

Szerző: Pintér József
2023.08.30

Pintér József vagyok, a méz szakértője. Az a célom, hogy jobban megismerjék az emberek, így te is, mennyire különleges az édes méz és tudatosan használd is a mindennapjaidban 🙂

Mi is ez a növény? Szokták mondani, hogy a galagonya a domboldalak legszebb fehér ruhás menyasszonya, de nézzük mit is kell tudni a galagonya mézről.

https://www.youtube.com/watch?v=wiCIC22tdr8

Hogy néz ki a galagonya, és mit kell tudni róla?

Cseregalagonyának, vagy két bibés galagonyának is szokták nevezni. Rózsafélék családjába tartozik. Itt egész Kárpát medencében őshonos növénynek számít.

Nagysága akár 10 méter is lehet, de általában cserje nagyságú. Egész Európában elterjedt növény. Gyakran használják még élő sövénynek is. Öt szirmú, a virágzat színe rózsaszín vagy fehér is lehet. Áprilistól egészen júniusig virágzik. A bogyója egy áll termés lesz, a fagyok előtt októberben lehet szedni.

Mire jó ennek a szép virágú cserjének a nektárjából készült Galagonya méz?

Legfontosabb és leghasznosabb tulajdonsága, a kutatások is igazolták, hogy a cseregalagonya pozitív hatással van a szív és érrendszeri betegségek kezelésében.

A szívizom pumpájára hatva erősíti azt, és szabályozni is tudja a szív ritmusát.

Képes növelni a koszorúerek véráramlását.

Értágító hatással rendelkezik, mérsékli a hajszálerek ellenállását.

Mivel csillapítja az erős szívdobogást is, így a galagonya nyugtató hatást tud kifejteni a központi idegrendszerre.

Azt is szokták mondani, hogy a gyógynövény az öregedő szív elixírje.

A benne lévő hatóanyagok a szívműködést befolyásolják, nagyon hasznos infarktus után, keringési zavarok kezelésére javasolt a Galagonyaméz fogyasztása. 

Jellegzetes ízvilággal rendelkezik.

Nagyon jó ízt biztosít kávézáskor és teázáskor is, de vajas kenyérre kenve fenséges csemege lehet.

Az Ezüstfűz és a csodálatos méze

Az Ezüstfűz és a csodálatos méze

Bár sokan tévesen az olajfával azonosítják, az Ezüstfűz teljesen különálló növény, amelynek termése csak külsőre hasonlít az olajfa terméséhez. Ez a kis-ázsiai eredetű növény, fa vagy bokor formájában, mára számos helyen elterjedtté vált. Magyarországon parkokba,...

Termelői Magyar Méz!

Termelői Magyar Méz!

Minden mézes címkén rajta szerepel a Termelői Méz felirat. Mit is jelent, hogy Termelői Méz? Miért fontos róla beszélni? A termelői méz azt jelenti, hogy a termék közvetlenül a kistermelőtől származik, további kereskedői láncszemek belépése nélkül a fogyasztóhoz jut...

error: Content is protected !!