Hársméz

Szerző: Pintér József
2022.03.07

Pintér József vagyok, a méz szakértője. Az a célom, hogy jobban megismerjék az emberek, így te is, mennyire különleges az édes méz és tudatosan használd is a mindennapjaidban 🙂

Júniustól messziről illatoznak a virágzó hársfák, csodálatos illata összetéveszthetetlen. A germánoknál a hársfa a szerelmesek fája volt, úgy tartották, a fa termékenységet és jómódot ad.

A középkorban a hársfából Mária-képeket és szentek szobrait faragták, ezért szent fának nevezték.

Több hársfaj is előfordul hazánkban.

Fontos mézelő növény.
A lényeg a hársfa virágját mindenki ismeri, és azt, hogy a hársvirágból a tea jótékony hatású, vagyis meghűlés esetén fogyasztjuk. Így ugye nem meglepő, hogy gyógynövényként tartjuk számon, van kislevelűhárs, közepes hárs és nagylevelű hársat.

A hársfa viszonylag igénytelen, szárazság- és árnyéktűrő, de lassan növekvő fa. Legjobban a mély, nem túl száraz talajban érzi jól magát.Virágzatát a méhek igen kedvelik fontos mézelő növény. Sokszor mi magunk is összegyűjtjük a virágot majd leszárítjuk és így tároljuk egész télen, amiből aztán finom teát készítünk.

Hársfa virága

Az ágvégeket vágjuk le, és ezekről szedegetjük le később a virágzatot. Arra azonban ügyeljünk, hogy a fában ne tegyünk kárt!

A hársfavirágból tea és fürdővízbe önthető főzet is készíthető. Utóbbit haj és bőrápolásra szokták használni. A hársfavirágok, a legtöbb nektárt éjféltől reggel 6-ig termelik. Napfelkelte után a méhikék reggel gyűjtik a legtöbb nektárt, persze egész nap gyűjtenek, de ekkor már nem annyit.

A hársfavirág kevés pollent és sok nektárt termel. A méhek a virágzatát igen kedvelik, fontos mézelő növény.
Fontos szerepe van meghűlés, felső légúti, és köhögéses megbetegedéseknél. Amikor sokat segít a szervezetnek a a gyógyulásban. Az immunrendszerünket is serkenti.
A színe változatos, a világos sárgától a borostyán sárgáig terjed, íze kicsit megosztó nagyon erős, kissé kesernyés, illata erős intenzív hársillatú.
Igen erős antibiotikus hatással bíró méz fajta.
Népi gyógyászatban is használják.

Viszonylag nehezen kristályosodik, de ha kikristályosodik, nagyszemcsés fehér színűvé válik.

Néha frakcionáltan fent nagyszemcsés, középen finomszemcsés, alul pedig sötét, folyékony formában jelenik meg.

Mire jó a Hársméz?

Illó olajai, farnezol tartalma és egyéb hatóanyagai révén jó hatással van a megfázásos tünetek enyhítésére.

Gátolja a zsírlerakódást és az érelmeszesedést.

Fogyasztása önmagában kanalazva, vagy hársfateába fogyasztva. Fogyasztása idegesség, nyugtalanság, álmatlanság leküzdésére is javasolt. Lefekvés előtt 1 kanál mézet ajánlom és mézédes álmaitok is lesznek.

Ezt kívánom sok szeretettel.

Mi a méhrajzás?

Mi a méhrajzás?

A méhrajzás ideje legtöbb helyen május, júniusban van, de akár már áprilisban is kezdődhet.Ti is láttatok biztos már ilyen rajzást a méheknél!Fa ágon, redőnynél akár kéményben, méhek sokasága, fürtben csüng az ágon. Egy fának a törzsére húzódtak meg, ott várják, hogy...

Miért kristályosodik a méz?

Miért kristályosodik a méz?

Többen kérdeztétek, hogy a különböző fajta mézek hogyan, és miért kristályosodnak? Mi is befolyásolja azt a folyamatot ami az üvegben, először elkezd „ így pókhállosodni ” vagyis elválik így felül alul, ikrásodik be a méz? Miért is tapasztaljuk ezt, hogy...

error: Content is protected !!