Különleges méz a Facélia méz

Szerző: Pintér József
2021.11.29

Pintér József vagyok, a méz szakértője. Az a célom, hogy jobban megismerjék az emberek, így te is, mennyire különleges az édes méz és tudatosan használd is a mindennapjaidban 🙂

Miből készül a facélia méz, a lényeg, hogy mézontó fűnek is szokták hívni, már a neve hangzása is igen kecsegtető, és ebből egyébként van még neki több is.
Hernyóvirágnak is nevezik.

Miért is nevezik hernyó virágnak?

Ha jártok Facélia virágzáskor a földeken és megnézitek a virágját, nem egy szokványos virágzatú növény, hasonlít a hernyóra. A facélia néven is ismert, hivatalos latin elnevezése nyomán, a magyar hivatalos neve azonban Mézontófű. 

Messziről rikító lila virágja van. Fantasztikus illatot érzel a méhlegelőn, vagyis a virágzó facélia tábla közepén vagy szélén tartózkodásod alkalmával, azaz a vetett Facélia tábla mellett. Gyors növekedésű viszonylag igénytelen növénynek, is nevezném, jó pár éve hazánkban is sűrűbben vetik a gazdák.
Hálás, vagyis meghálálja a növény, ha öntözéssel biztosítjuk a megfelelő víz igényét. Ezzel tudják növelni a nektárt adó képességét a facéliának, vagyis minél több a nektár, a méhek annál több mézet tudnak készíteni.

Miről ismerem fel a facélia mézet?

Érdemes utánanézni, tényleg különleges színű. A méhikék virágport és nektárt is gyűjtenek a facélia méhlegelőről. A Facéliaméz külsőleg és belsőleg is hatásos.

Ha kinyitsz egy mézontófűmézet tartalmazó üveget, azonnal megérint különleges, citrusos illata, megkóstolva pedig egyedi, megkapóan zamatos ízvilágú méz ejthet rabul, mely a mézek legjobbjai közé emeli. Rendkívül intenzív ízű és aromás mézfajta. Színe mély aranysárga, opálos színű és ahogyan átcsillan rajta a napsugár, az antik ékszerek fényét idézi, de lehet csak én látom így.

Micimackó és a gyerekek kedvenc méze

Miért is az?

Egyik leg édesebb mézfajta ezért is szeretik a gyerekek és persze mi is felnőttek. Fogyasztva vajaskenyéren, magában csak kanalazva, vagy bár mibe ízesítésre, teába, tejbe, kávéba a felnőttek örömére.

Mire jó a facélia méz?

Nagyon jó ízvilággal rendelkezik, jól lehet vele ízesíteni. Külsőleg használjuk, kíváló hatása van az égési sérüléseknél.
Gyulladás csökkentő hatása van, így beborogatva facélia mézzel előbb gyógyul és természetes úton, vagyis a természet erejét segítségül hívva.
Belsőleg fogyasztva segít a vérnyomást lejjebb vinni.
E két fő tulajdonságát tudnám kiemelni, természetesen számos és számtalan jó mellett.
A lényeg itt is hangsúlyoznám fontos a rendszeres fogyasztás, mint mindenben.

A Virágpor Csodás Ajándéka a Természettől

A Virágpor Csodás Ajándéka a Természettől

Ha egészséges, természetes étrendkiegészítőt keresel, amely tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, akkor a virágpor tökéletes választás számodra. A virágpor vagy más néven méhpollen az egyik legértékesebb természetes termék, amit a méhek...

error: Content is protected !!