Méhpempő

Szerző: Pintér József
2022.02.02

Pintér József vagyok, a méz szakértője. Az a célom, hogy jobban megismerjék az emberek, így te is, mennyire különleges az édes méz és tudatosan használd is a mindennapjaidban 🙂

A mézet már az ókor óta ismerjük. A méhpempőt a 17. század környékén fedezték fel, hogy az anya lárvája különleges táplálékot kap, amely különbözik attól, amellyel a dolgozókat és a heréket táplálják. A méhpempő kizárólag az anya tápláléka, attól kezdve hogy kikel, ezt fogyasztja kizárólag egész élete során. A kaptár összes lárvája életük első 3 napjáig ezzel táplálkoznak, de amelyik lárvából nem anya lesz, azoknál az étrend megváltozik. A harmadik nap után a dolgozók és a herék lárvái, nektárkeveréket és virágport fogyasztanak. Az tény, hogy a méhpempő fogyasztása az anya fejlődését és létét kivételessé teszi.

1960-as években azt állították róla, hogy csodaszer, a fiatalság és a hosszú élet elixírje.

Manapság már kicsit árnyaltabb a kép. Sajnos ez az értékes anyag nem gyakorol ugyanolyan hatást az emberekre is, mint a méhikéknél az anyára. Nem kétséges, hogy a méhpempő kivételes tulajdonságokkal rendelkezik.

Beszéltem róla, hogy a dolgozók és a herék nyáron 5-7 hétig élnek, télen 5-7 hónapot. Ezzel szemben az anya átlagos életkora 3-5 év. Az anya különleges képességgel rendelkezik, egy nap alatt képes annyi petét lerakni, 3 000 pete, annyi mint amennyi a súlya!!!! Az összes méh közül csak neki van női szaporító szerve. Az anya 16 nap alatt kel ki. 21 nap alatt a dolgozó, a here 24 nap alatt kel ki. Az anya lárvája, amely végig méhpempőt fogyaszt, több mint 2 000 szeresére nő.

Honnan származik a Méhpempő?

A fiatal dolgozó méhek garatmirigy váladéka. A méhek kikelésük utáni 3. napján kezd működni az a mirigy, amely a méhpempőt előállítja, azonban a 11. naptól már nem is működik. Így tehát nagyon kevés ideig tud egy méhike méhpempőt termelni, vagyis 7 napig maximum.

Milyen a méhpempő?

A méhpempő fehéres színű, zselés állagú. Íze erősen savanyú, szúrós.  Nem egy kellemes ízű, mint a méz.

Milyen az összetétele

kb. 66% víz kb. 15% természetes cukor aminosavak, lipidek, B 5 vitamin, kálciumot, rezet, vasat stb tartalmaz. Néhány olyan összetevője van, ami kis mennyiségben van a méhpempőben pl. antibakteriális és antibiotikus anyagok, hormonok, növekedésért felelős anyagok. Az összetevőinek a pontos megállapítása, kutatása a mai napig folyamatban van. Fontos a begyűjtésnél.

Az előzőekben elmondtam, hogy egy méhike 7 napig termel csak méhpempőt. Nem termelnek nagy mennyiségben, nem képesek tárolni, úgy mint a mézet vagy a virágport. A kaptárban csak kevésre van szükség belőle, csak annyira amennyire a lárvák és az anya táplálásához szükséges.

Milyen célokat szolgál?

A méhpempő főleg gyógyászati célokat szolgál, ezért a begyűjtéséhez steril környezetre van szükség.

Hogyan tároljuk a méhpepmőt?

Csíramentes környezetben, fénytől, hőtől és levegőtől védett steril üvegedényben kell tárolni 2 C fokon. Nagyon labilis anyagról van szó, bármelyik tényező nem megfelelő számára pl. 5 C on sérülést szenved. A legnagyobb veszélyt számára a nedves környezet jelenti.

Méhpempő hatásai

  • Gyulladáscsökkentő és baktériumölő hatású.
  • Javítja az anyagcserét.
  • Segít legyőzni a depressziós állapotot.
  • Lassítja a szervezet és a bőr öregedését.
  • Vérszegénységre, impotenciára, bőr, haj öregedésére.
  • Terhesség alatt is jó fogyasztani.
Mit is tartalmaz a virágpor?

Mit is tartalmaz a virágpor?

A lényeg, hogy Proteint, és szabad aminosavakat (22féle) tartalmaz a virágpor. Érdekesség vagyis tudod-e? 100 gr virágpor annyi aminosavat tartalmaz, mint 500 gr marhahús, vagy 7 tojás. Tartalmaz még glükózt, fruktózt és laktózt. Vitaminokat: B, A, C, E A virágpor is...

Víz szerepe a méhek életében

Víz szerepe a méhek életében

A víz! A földi élőlények egyik legfontosabb szükséglete a vízfogyasztás természetesen mindenkire vonatkozik, emberre állatra növényekre.Egészséges víz nélkül ugyanis nincs egészséges élet. Az ember és a méhek testének nagy része víz. A méhecskék vízigénye nagy. A...

Mit kapunk a méhektől?

Mit kapunk a méhektől?

Az a fontos, hogy a méheket az ember elsősorban a méz miatt, és a beporzás végett gondozza. A méh a táplálékát a növények nektárjában, virágporában találja meg. Tevékenysége ezek felderítéséből, átalakításából és raktározásából áll. Ez az időszak a virágok...

error: Content is protected !!