Méhpempő

Szerző: Pintér József
2022.02.02

Pintér József vagyok, a méz szakértője. Az a célom, hogy jobban megismerjék az emberek, így te is, mennyire különleges az édes méz és tudatosan használd is a mindennapjaidban 🙂

A mézet már az ókor óta ismerjük. A méhpempőt a 17. század környékén fedezték fel, hogy az anya lárvája különleges táplálékot kap, amely különbözik attól, amellyel a dolgozókat és a heréket táplálják. A méhpempő kizárólag az anya tápláléka, attól kezdve hogy kikel, ezt fogyasztja kizárólag egész élete során. A kaptár összes lárvája életük első 3 napjáig ezzel táplálkoznak, de amelyik lárvából nem anya lesz, azoknál az étrend megváltozik. A harmadik nap után a dolgozók és a herék lárvái, nektárkeveréket és virágport fogyasztanak. Az tény, hogy a méhpempő fogyasztása az anya fejlődését és létét kivételessé teszi.

1960-as években azt állították róla, hogy csodaszer, a fiatalság és a hosszú élet elixírje.

Manapság már kicsit árnyaltabb a kép. Sajnos ez az értékes anyag nem gyakorol ugyanolyan hatást az emberekre is, mint a méhikéknél az anyára. Nem kétséges, hogy a méhpempő kivételes tulajdonságokkal rendelkezik.

Beszéltem róla, hogy a dolgozók és a herék nyáron 5-7 hétig élnek, télen 5-7 hónapot. Ezzel szemben az anya átlagos életkora 3-5 év. Az anya különleges képességgel rendelkezik, egy nap alatt képes annyi petét lerakni, 3 000 pete, annyi mint amennyi a súlya!!!! Az összes méh közül csak neki van női szaporító szerve. Az anya 16 nap alatt kel ki. 21 nap alatt a dolgozó, a here 24 nap alatt kel ki. Az anya lárvája, amely végig méhpempőt fogyaszt, több mint 2 000 szeresére nő.

Honnan származik a Méhpempő?

A fiatal dolgozó méhek garatmirigy váladéka. A méhek kikelésük utáni 3. napján kezd működni az a mirigy, amely a méhpempőt előállítja, azonban a 11. naptól már nem is működik. Így tehát nagyon kevés ideig tud egy méhike méhpempőt termelni, vagyis 7 napig maximum.

Milyen a méhpempő?

A méhpempő fehéres színű, zselés állagú. Íze erősen savanyú, szúrós.  Nem egy kellemes ízű, mint a méz.

Milyen az összetétele

kb. 66% víz kb. 15% természetes cukor aminosavak, lipidek, B 5 vitamin, kálciumot, rezet, vasat stb tartalmaz. Néhány olyan összetevője van, ami kis mennyiségben van a méhpempőben pl. antibakteriális és antibiotikus anyagok, hormonok, növekedésért felelős anyagok. Az összetevőinek a pontos megállapítása, kutatása a mai napig folyamatban van. Fontos a begyűjtésnél.

Az előzőekben elmondtam, hogy egy méhike 7 napig termel csak méhpempőt. Nem termelnek nagy mennyiségben, nem képesek tárolni, úgy mint a mézet vagy a virágport. A kaptárban csak kevésre van szükség belőle, csak annyira amennyire a lárvák és az anya táplálásához szükséges.

Milyen célokat szolgál?

A méhpempő főleg gyógyászati célokat szolgál, ezért a begyűjtéséhez steril környezetre van szükség.

Hogyan tároljuk a méhpepmőt?

Csíramentes környezetben, fénytől, hőtől és levegőtől védett steril üvegedényben kell tárolni 2 C fokon. Nagyon labilis anyagról van szó, bármelyik tényező nem megfelelő számára pl. 5 C on sérülést szenved. A legnagyobb veszélyt számára a nedves környezet jelenti.

Méhpempő hatásai

  • Gyulladáscsökkentő és baktériumölő hatású.
  • Javítja az anyagcserét.
  • Segít legyőzni a depressziós állapotot.
  • Lassítja a szervezet és a bőr öregedését.
  • Vérszegénységre, impotenciára, bőr, haj öregedésére.
  • Terhesség alatt is jó fogyasztani.
A Virágpor Csodás Ajándéka a Természettől

A Virágpor Csodás Ajándéka a Természettől

Ha egészséges, természetes étrendkiegészítőt keresel, amely tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, akkor a virágpor tökéletes választás számodra. A virágpor vagy más néven méhpollen az egyik legértékesebb természetes termék, amit a méhek...

A csodálatos Akácméz: A természet édes ajándéka

A csodálatos Akácméz: A természet édes ajándéka

Az akácméz nem csak egy finom édesítőszer, hanem egy igazi természeti csoda is. Ez a különleges mézfajta az akácfák virágainak nektárjából készül, és rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkezik, amelyek előnyösek lehetnek az egészségünk számára. A lágy ízű, világos...

error: Content is protected !!