Mi a méhrajzás?

Szerző: Pintér József
2023.05.16

Pintér József vagyok, a méz szakértője. Az a célom, hogy jobban megismerjék az emberek, így te is, mennyire különleges az édes méz és tudatosan használd is a mindennapjaidban 🙂

A méhrajzás ideje legtöbb helyen május, júniusban van, de akár már áprilisban is kezdődhet.
Ti is láttatok biztos már ilyen rajzást a méheknél!
Fa ágon, redőnynél akár kéményben, méhek sokasága, fürtben csüng az ágon. Egy fának a törzsére húzódtak meg, ott várják, hogy a felderítő méhek hírt hozzanak a leendő család új lakhelyéről.
Nem egyszerű leszedni, mert itt az anya nem tudni hol van.
A fürtben a közepén helyezkedik el, az anya, de itt nem tudni, hogy hol helyezkedik el, mivel a fának a törzsén nem megszokott.
A másik lehetőség, már tudni lehet hol van az anya. Az anya középen helyezkedik el. Amikor le van rázva, akkor a kasba, vagy a kaptárba legyen. A rajzás a méhikék öröklött tulajdonsága.

Miért nem jó nekünk, azaz a méhészeknek, amikor méhrajzás van?

A rajzásra készülő család gyűjtőhajlama csökken. A rajzás a család népességét, erejét megosztja, ha mézeltetni szeretnénk a családokkal, akkor a rajzás nem kívánatos.

mehrajzas

Mitől indul be a rajzási hajlamuk?

Zsúfolt a kaptár, sokan vannak. Sok a fiatal méh, nincs munkájuk. Lényeges, hogy ha a kaptár kicsi a családnak, új helyet keres maguknak. Ezért fontos megnövelni a kaptár térfogatát.

Hogyan tudjuk megnövelni a kaptár térfogatát?

Megnyitjuk a mézteret a számukra, műlépes kereteket teszünk be, ott tudnak dolgozni, az anya tud hova petézni, tudják a mézet tárolni.

Mik a jelei, miről vesszük észre, hogy rajzás előtt van a méhcsalád?

Az egyik jele, a család anyabölcsőket épít. Arra kell oda figyelni, hogy az anyabölcső kezdeményezéseket észrevesszük és megszüntessük.
Ha nem vesszük észre az első raj délelőtt 10 és délután 2 között vonul ki napos, jó időben.
Ha nem veszi észre a méhész az anyabölcsőket és utórajok is vannak, azok nem válogatnak, kirepülnek rossz időben is.
A raj rendszerint a méhes közelében bokorra, faágra stb. telepszik le.
A felderítő méhecskék elrepülnek és keresnek biztonságos helyet az új családnak.
Egy darabig ott marad, aztán fölkerekedik és repül tovább, tehát idejében be kell fogni.

Miért rossz dolog a méhész számára a rajzás?

Egy családot megoszt, ha nem sikerül befogni, akkor a termelő család egy része elmegy a kaptárból, azok nem gyűjtenek, és mire a kaptárban újra annyi méhecske lesz, mint előtte, addigra a méhlegelő már levirágzott.
Ha nem vette észre a méhész idejében és rajzás van, akkor annyit tud tenni, hogy minél gyorsabban egy kasba vagy kaptárba belerázza a rajt.
Ha vékony ágra ült, akár ágastól is a kaptárhoz vihetjük.
Vagy a kast, kaptárt alá tartjuk, az ágat megrázzuk, a méhek belehullanak. Ha az anya a kasba, kaptárba jutott, a többi méh is utána húzódik.
A kast a raj befogása után csendesen felfordítjuk, a befogás helyének közelébe felállítjuk, árnyékba, a többi méh is oda húzódjon.
Azért kell árnyékba, mert különben megszökhet, hiába ráztuk bele.
Ha leráztuk és az anya nem került bele a kaptárba, kasba akkor a többi méhecske, ami benne volt az is kirepül belőle. Vissza repül a fára és el is megy tovább.

Mit kell csinálni, amikor sikerült anyástól befogni a rajt?

A raj betelepítése. A raj kezdetben gyorsan épít, kell a hely az anyának, ahova petézni tud, és kell a hely a méznek is, később lelassul a lendülete.
Műlépeket kell betenni, azt gyorsan kiépíti, kialakítja a hatszögletű sejteket, amibe az anya petét tud rakni. Arra kell törekedni, hogy az első három hetet minél jobban kihasználja. Fontos a jó méhlegelő, ha nincs akkor etetni kell.

Miért kell a méhrajzást megelőzni?

A rajzás a méztermelés rovására megy, nem a szép méhlegelővel foglalkoznak, nem gyűjtenek.
A családnak idejében kell megnyitni a mézkamráját és a fészekbe néhány műlépet tenni, építtetni kell velük, lefoglaljuk a figyelmüket a rajzásról. Az építőkeret is csökkenti a rajzóhajlamot.
Ha a rajzás elkerülhetetlen, a méhész mesterséges rajt készít belőlük.
Megosztja a családot, nem kell azon gondolkodni, hogy mikor melyik fáról kell leszedni a rajt.
Ha mesterségesen készítünk rajt, akkor már megcsökken a létszám a kaptárban, nagyobb lesz a terük a méhecskéknek, lelohad a rajzási hajlam.
Legalább a raj befogásától és lesésétől megszabadul.
A mesterséges rajnak főképpen fiatal méhekkel és anyával, vagy kikeléshez közeli anyabölcsőnek kell rendelkeznie.
Ennyit a méhrajzásról röviden.

A Virágpor Csodás Ajándéka a Természettől

A Virágpor Csodás Ajándéka a Természettől

Ha egészséges, természetes étrendkiegészítőt keresel, amely tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, akkor a virágpor tökéletes választás számodra. A virágpor vagy más néven méhpollen az egyik legértékesebb természetes termék, amit a méhek...

A csodálatos Akácméz: A természet édes ajándéka

A csodálatos Akácméz: A természet édes ajándéka

Az akácméz nem csak egy finom édesítőszer, hanem egy igazi természeti csoda is. Ez a különleges mézfajta az akácfák virágainak nektárjából készül, és rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkezik, amelyek előnyösek lehetnek az egészségünk számára. A lágy ízű, világos...

error: Content is protected !!