Miért is fontos a méhek számára a repce virágzás?

Szerző: Pintér József
2022.05.30

Pintér József vagyok, a méz szakértője. Az a célom, hogy jobban megismerjék az emberek, így te is, mennyire különleges az édes méz és tudatosan használd is a mindennapjaidban 🙂

A lényeg, hogy alapvetően az olajáért vetik a repcét, ősszel, majd kibújik a földből, és mire hideg lesz az idő már egy kicsit megerősödik. Fontos, hogy jól tudja átvészenli a hideg időszakokat, áprilisra mikorra virágzik addigra dúsuljon, megerősödjön, és akkor tud rengeteg nektárt és virágport biztosítson a méhecskék számára.

A repce akár 3-4 hétig is virágzik, ami fontos mind a méhek, így természetesen a méhészetek életében is. Ugyanis éppen a gyümölcsfák és az akác közötti időszakot fedi le a méhékik életében.
A legfontosabb az, hogy ebben az időszakban nagyon értékes virágport nyújt a repce a méheknek. Így a fiasítás gyarapodására kitűnő.
Nagyon fontos, hogy a káposztarepce virágzása az egyik legkoraibb méhlegelőkhöz tartozik.
A repce virág a jó mézeléshez a kötött, agyagos talajon a legideálisabb.
A méhek porzásával, ebben az esetben 15% terméseredmény növekedésére lehet számítani a repce földön.
Áprilisban virágzik a repce, a sárguló határ ilyenkor, szemet gyönyörködtető látvány.
Érdemes megállni és egy kicsit csodálni a szépségét.

Repceméz Jellemzői

Az egyik legmagasabb szőlőcukor tartalmú méz a méhek által készített repce méz. Az egyik jellegzetességek közé tartozik, hogy krémesen kristályosodik. Azonban, hogy krémméz legyen belőle, még a kristályokat krémesíteni kell. A színe csontfehér, állaga zsír szerű, ezáltal rendkívül jól kenhető.
Aromája édes kellemes.

Repceméz

Repceméz élettani hatásai

Fontos, hogy a repceméznek magas a vastartalma és vérszegénység ellen is ajánlott.
A repce méz egyedülálló kémhatásának köszönhető, hogy egyre gyakrabban használják természetes segítségként lúgosító kúráknál.
Ugyanis lúgos kémhatása miatt kedvelt méz, főleg azok körében, akik savassággal küzdenek.
A repce méz jótékony, hatásai között még megemlíteném a fertőtlenítő hatását és eredményesen használható gyulladáscsökkentőként is, valamit a legyengült szervezet regenerálásában is nagy szerepet játszik.

Repceméz tárolása

Tárolását a lúgos kémhatását tekintve a repcemézet kamrában vagy hűtőben kell tartani, de semmi képen ne melegen, vagy napnak kitéve. Így tartja meg krémes állagát, ami a repceméz sajátossága.

Hogyan fogyasszuk a repcemézet?

Kenyérre kenve igazi csemege.
Kávéba kellemes ízt ad a kávénak vagy teába, így különösen erősíti a tea aromáját és gyógyhatásait. Sütéshez főzéshez is jó ízesítő tud lenni.
Reggel éhgyomorra, ha savad van, önmagában egy káváskanállal és akár lefekvés elött is.

Anyaméh násztánca!

Anyaméh násztánca!

A lényeg, hogy a családfőnek az anyaméhnek nagyon fontos szerepe van a kaptárban.Az élő során ki fog derülni, hogy az anya hányszor hagyja el a kaptárat?Meddig él az anya?Milyen hangokat ad ki?Mert más hangokat is ad ki nem csak zümmögést.Hogyan és miként alapítja meg...

Méhanya a kaptárban!

Méhanya a kaptárban!

A lényeg, hogy képen fogom megmutatni a kaptárban lévő méhecskéket, és fontossági sorrendben az méhanyával fogom kezdeni.Itt mindjárt mutatom és látni fogokjátok, hogy milyen és mi a különbség a kaptárban lévő méhecskék között.Látjátok balról jobbra haladva.Baloldalt...

Mi is az a MézTúra?

Mi is az a MézTúra?

A lényege, hogy úgy működik, hogy minden vasárnap Budapest és környékére útra kelek a finomédes mézek társaságával.Négy hetente szombatonként Székesfehérvár és Győr környékére fogok eljutni az édes mézekkel.Fontos, hogy Budapestet négy részre osztottam fel és itt is...

error: Content is protected !!