A lényeg, hogy alapvetően az olajáért vetik a repcét, ősszel, majd kibújik a földből, és mire hideg lesz az idő már egy kicsit megerősödik. Fontos, hogy jól tudja átvészenli a hideg időszakokat, áprilisra mikorra virágzik addigra dúsuljon, megerősödjön, és akkor tud rengeteg nektárt és virágport biztosítson a méhecskék számára.
A repce akár 3-4 hétig is virágzik, ami fontos mind a méhek, így természetesen a méhészetek életében is. Ugyanis éppen a gyümölcsfák és az akác közötti időszakot fedi le a méhékik életében.
A legfontosabb az, hogy ebben az időszakban nagyon értékes virágport nyújt a repce a méheknek. Így a fiasítás gyarapodására kitűnő.
Nagyon fontos, hogy a káposztarepce virágzása az egyik legkoraibb méhlegelőkhöz tartozik.
A repce virág a jó mézeléshez a kötött, agyagos talajon a legideálisabb.
A méhek porzásával, ebben az esetben 15% terméseredmény növekedésére lehet számítani a repce földön.
Áprilisban virágzik a repce, a sárguló határ ilyenkor, szemet gyönyörködtető látvány.
Érdemes megállni és egy kicsit csodálni a szépségét.
Repceméz Jellemzői
Az egyik legmagasabb szőlőcukor tartalmú méz a méhek által készített repce méz. Az egyik jellegzetességek közé tartozik, hogy krémesen kristályosodik. Azonban, hogy krémméz legyen belőle, még a kristályokat krémesíteni kell. A színe csontfehér, állaga zsír szerű, ezáltal rendkívül jól kenhető.
Aromája édes kellemes.
Repceméz élettani hatásai
Fontos, hogy a repceméznek magas a vastartalma és vérszegénység ellen is ajánlott.
A repce méz egyedülálló kémhatásának köszönhető, hogy egyre gyakrabban használják természetes segítségként lúgosító kúráknál.
Ugyanis lúgos kémhatása miatt kedvelt méz, főleg azok körében, akik savassággal küzdenek.
A repce méz jótékony, hatásai között még megemlíteném a fertőtlenítő hatását és eredményesen használható gyulladáscsökkentőként is, valamit a legyengült szervezet regenerálásában is nagy szerepet játszik.
Repceméz tárolása
Tárolását a lúgos kémhatását tekintve a repcemézet kamrában vagy hűtőben kell tartani, de semmi képen ne melegen, vagy napnak kitéve. Így tartja meg krémes állagát, ami a repceméz sajátossága.
Hogyan fogyasszuk a repcemézet?
Kenyérre kenve igazi csemege.
Kávéba kellemes ízt ad a kávénak vagy teába, így különösen erősíti a tea aromáját és gyógyhatásait. Sütéshez főzéshez is jó ízesítő tud lenni.
Reggel éhgyomorra, ha savad van, önmagában egy káváskanállal és akár lefekvés elött is.