Mit adnak, Nekünk a méhek a kaptárból?

Szerző: Pintér József
2023.02.14

Pintér József vagyok, a méz szakértője. Az a célom, hogy jobban megismerjék az emberek, így te is, mennyire különleges az édes méz és tudatosan használd is a mindennapjaidban 🙂

A lényeg, hogy kapunk tőlük Mézet, Virágport, Lépesmézet, Propoliszt, Viaszt, Méhpempőt, és szúrást (méhméreg).
Tehát ezeket a finomságokat és hasznos dolgokat kapjuk a méhikéktől! Kicsit most részletesebben beszélek róluk.

Először is kiemelem, hogy mézet kapunk tőlük. Mit is jelent ez?

Nektárt gyűjtenek, amit aztán bevisznek a kaptárba, megérlelik nekünk mézzé. A lényeg, hogy nem csak egyfajtát, hanem különbőz fajta mézeket, mint a képen látszik is a szín alapján is meg lehet különböztetni. Tehát nem csak egy fajta, hanem több fajta mézet is tudunk kapni a méhikéktől.
A fehér zsír szerű méz az a krém méz, Repceméz.
Mellette láthatod van az Akácméz, Vegyesvirágméz, Napraforgóméz, Facéliaméz, Hársméz,
Szolidágóméz, Selyemfűméz, és a sötétebb színű az Édesharmatméz stb.
Az fontos, hogy fajta mézet csak a méhész segítségével tudunk kapni a méhikéktől. Ami annyit jelent, hogy milyen méhlegelőre tudja elvinni a méhész, gondolok itt arra, hogy például akácerdőbe, hárserdőbe, napraforgó tábla mellé stb…
Nagyon fontos, hogy minden egyes méhlegelő után, mikor megérlelték a nektárt mézzé, utána azt ki kell pergetni és üres keretekkel a méztérben kell elmenni a következő méhlegelőre és akkor így lesz fajta tiszta méz.
Így lesznek külön Facélia, Akác, Repce, Hárs, Mandula, Gesztenye, Szolidágó, Levendula, Édesharmat,
Selyemfű, Napraforgó és más fajta méz…
Tiszta kipergetett keretekkel a méztérben megyünk minden egyes méhlegelőre, hogy ott csak az a fajta méz legyen a keretekben.
Fontos, hogy nem a családtól vesszük el a mézet, hanem mindig méztereket teszünk fel a családok fölé, és a felesleget tehát, amit gyűjtenek maguknak az feletti mennyiséget, amit elraktároznak a felrakott mézterekbe, keretekbe azt vesszük ki tőlük és mikor megérlelték csak akkor azt pergetjük ki.
Tehát ez az első dolog, amit mindenki ismer az a méz, amit kapunk tőlük.
Lépesméz tulajdonképpen minden megérlelt méz az lépesméz, azzal a különbséggel, hogy a lépesméznek vannak különböző kritériumai, amit fogyasztásra lehet értékesíteni.
Minden megérlelt méz az lépesméz, leszedjük a viaszlapocskákat róla és úgy tesszük a pergetőbe és kipergetjük belőle a megérlelt mézet. Lépesméz, amit fogyasztásra használunk annyiban más, hogy a méhikék teljesen szűz keretre építik fel a sejteket és ebbe raktározzák és érlelik meg a mézet.
Következő a virágpor, amit behoznak a kaptárba. Ezt is tudjuk saját magunk részére felhasználni.

Propolisz nagyon hasznos számunkra, mint a viasz.

A propoliszt azért gyűjtik, tulajdonképpen, hogy azzal védekeznek az összes betegség ellen. Mindent bevonnak propolisszal, és ezáltal megakadályozzák azt, hogy abban a bizonyos 35 fokos páradús kaptárban ne szaporodjanak el különböző gombák és egyéb olyan dolgok, amitől ők, elpusztulnának.
Ezért fontos számukra. Mi ezt egy propolisz szedő rács segítségével tudjuk tőlük elvenni, vagyis gyűjttetjük velük. Ebből készül tulajdonképpen a propolisz tinktúra.

Méhpempő

Méhpempő, ami az anyának az élelme és egész élete során méhpempővel táplálják. Az anya mérete szembe tűnik mivel sokkal nagyobb, mint a többi más méhecske a családban tehát nagyobb is és az élettartama is sokkal hosszabb, mint dolgozók és herék élettartama. Így ezáltal, hogy a méhpempőt fogyasztja akár 4-5 évig is elélhet. Ezzel szemben a dolgozók nyári időszakban 5-7 hétig téli időszakban mikor nem mennek gyűjteni pedig 5-7 hónapig élnek, tehát iszonyatosan nagy a különbség, a kaptárban lévő méhecskék között. Tulajdonképpen ezzel tudják elérni, hogy csak méhpempővel táplálják az anyát, és így sokkal tovább tud elélni.

A méh fullánkja, amit beleenged a bőrünkbe!

Nem csak nekünk jár nagy fájdalommal, hanem a méhikéknek is fájdalommal jár mivel kiszakad a potroha és ott el is pusztul az életét veszti. Nem kell azt gondolni, hogy direkt megszúrnak, ha oda mész a kaptárhoz, nem támadó jelleggel használják a fullánkot, hanem csak védekezés szempontjából, tehát megvédik saját magukat.
Ezt is mi emberek a méhmérget is felhasználjuk saját célunkra is mert iszonyatos sok anyag van abban is a mi a mi szervezetünket jobbá tudjuk tenni.
A lényeg és nagyon fontos, hogy amit kapunk a méhikéktől, vagyis amit alkotnak, készítenek azt mind egy szálig fel tudjuk mi emberek használni a mindennapjainkban hogy a szervezetünket, testünket jobb állapotba hozzuk gyakorlatilag mondhatnám úgy is, hogy A TERMÉSZET CSODÁJA A SZÁMUNKRA ÉVEZREDEK ÓTA!

A Virágpor Csodás Ajándéka a Természettől

A Virágpor Csodás Ajándéka a Természettől

Ha egészséges, természetes étrendkiegészítőt keresel, amely tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, akkor a virágpor tökéletes választás számodra. A virágpor vagy más néven méhpollen az egyik legértékesebb természetes termék, amit a méhek...

error: Content is protected !!