Mit kapunk a méhektől?

Szerző: Pintér József
2022.04.25

Pintér József vagyok, a méz szakértője. Az a célom, hogy jobban megismerjék az emberek, így te is, mennyire különleges az édes méz és tudatosan használd is a mindennapjaidban 🙂

Az a fontos, hogy a méheket az ember elsősorban a méz miatt, és a beporzás végett gondozza. A méh a táplálékát a növények nektárjában, virágporában találja meg. Tevékenysége ezek felderítéséből, átalakításából és raktározásából áll. Ez az időszak a virágok megjelenésétől lombhullásig tart.

Nektárgyűjtés

Fontos, hogy a méhike egyik virágból a másik virágra elvigye.

A nektárnak azonban nemcsak a mennyisége, hanem a cukortartalma is igen fontos. A méhike csak azt a nektárt gyűjti, amelyben legalább 10% természetes cukor van. A cukrokon kívül a nektárban szerves savak, foszfát, vitaminok, nyomelemek, virágporszemek is előfordulnak, amelyek növelik a méz értékét.

A lényeg, hogy a nektár termését, a talaj típusa, nedvessége és az időjárás befolyásolja. Homokos talajon az akác, a selyemfű. Agyagos talajon a repce, napraforgó termeli a legtöbb nektárt.

Nektárból méz

A méhike a begyűjtött nektárt nem úgy használja fel, ahogyan azt megtalálja. A gyűjtés, szállítás, raktározás során olyan mechanikus és vegyi átalakuláson megy át, ami által az emészthetőbbé, tárolásra alkalmassá válik az ember számára.

A méh a nektárt a mézhólyagjában szállítja a kaptárba. A mézhólyag tartalmának kis részét a repülés alatt elfogyasztja, a többi beérkezése után sűrítésre, sejtekbe való ürítésre társainak szétosztja.

A nektár a sűrítés folyamán alakul mézzé. Erős légmozgással igyekeznek a víztartalmától minél előbb, minél jobban megszabadulni. Lényeges, hogy a méhek a begyűjtött nektár 2/3 át elpárologtatják.

A jól tárolható mézes sejteket a méhek viasszal befedik. A lefedett mézes lépeket a méhek élelemtartalékként gyűjtik.

A méhész viszont saját szüretének tekinti, fajta virágzások (például akácvirágzás, napraforgóvirágzás) után kipergeti.

A méhek erre fokozott hordással reagálnak. A méz a termelés helyétől, a kaptártól a fogyasztóig semmiféle módosuláson nem megy át.

A méz igen értékes táplálék

Szőlő és gyümölcscukrot tartalmaz, amely molekulaszerkezetének minden átalakítása nélkül könnyen beépíthető a szervezetbe.

pl. 1 kg méz megfelel 50 tojásnak, 25 banánnak,1,68 kg marhahúsnak kalórai értékileg.

A legtöbb vitamin a mézben fordul elő: B, C, A, E vitaminok.

Nyomelemek: kalcium, magnézium, foszfor, nátrium, vas stb.

A méz rengeteg enzimet tartalmaz.

A mézben lévő vitaminok, enzimek, a fertőtlenítő hatásra vagyis a  hőre nagyon érzékenyek.

A méz csak addig gyógyszer és teljes értékű tápanyag, amíg 40 fok főlé melegszik. 

A mézben lévő szőlőcukor szervezetünk számára a legfontosabb cukorféleség, amely csak a gyümölcsökben és a mézben fordul elő szabadon.

A gyümölcscukor is csak a mézben fordul elő nagyobb mennyiségben.

Édesebb, mint a szőlőcukor, fő jellemzője, nem kristályosodik.

A szőlőcukor viszont a lépből kikerülve igen rövid idő alatt kristályosodik. Nagyon fontos és nem győzöm eleget hangsúlyozni, hogy minden természetes méz előbb vagy utóbb megkristályosodik.

Mire jó a méz?

A mézben levő hormonok mint a szívműködést, vérkeringést szabályozók játszanak szerepet. Óvják a vesét, támogatják a májat.

Vérnyomás csökkentő hatásuk is van, sőt fékezik a rák elterjedését a szervezeten belül.

A méznek sebek, gyulladások gyógyításakor tapasztalt baktériumgátló hatását, már nagyon régen ismerték.

A méz a tudomány állása szerint is megkülönböztetett gyógyszer és tápanyag mind a terhes anyák, gyermekek, és a felnőttek táplálásában.

A Virágpor Csodás Ajándéka a Természettől

A Virágpor Csodás Ajándéka a Természettől

Ha egészséges, természetes étrendkiegészítőt keresel, amely tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, akkor a virágpor tökéletes választás számodra. A virágpor vagy más néven méhpollen az egyik legértékesebb természetes termék, amit a méhek...

error: Content is protected !!