A Mézek Tartóssága: Mindent, Amit Tudni Érdemes

Szerző: Pintér József
2024.02.07

Pintér József vagyok, a méz szakértője. Az a célom, hogy jobban megismerjék az emberek, így te is, mennyire különleges az édes méz és tudatosan használd is a mindennapjaidban 🙂

A tél közeledtével fontos felkészülnünk, ahogy érezzük a hideg szelét és tapasztaljuk bőrünk gyorsabb kiszáradását, valamint a hideg levegő okozta torokfájást. Ilyenkor különösen ajánlott sok folyadék és méz fogyasztása. A mai élő adásban is kérdésekre fogok válaszolni, így ha bármi eszetekbe jut, ne habozzatok feltenni. Kezdjük az első, gyakran felmerülő kérdéssel: „A mézek meddig eltarthatóak?”

„A Mézek Meddig Eltarthatóak?”

Több Ezeréves Méz és a Tartósság: Emlékezhetünk arra, hogy több ezeréves mézet találtak, ami még mindig jó állapotban volt. A természetes nyers mézek, helyes tárolással, minőségromlás nélkül, korlátlan ideig eltarthatóak. Fontos, hogy a nyers mézeket, amelyek nem lettek hőkezelve, fénytől és hőtől védve tároljuk.

Hőkezelés és Tárolás: Figyeljünk arra, hogy a mézet 40-45 foknál melegebb helyen ne tároljuk, mivel így vitamintartalmából és egyéb hasznos tulajdonságaiból veszít.

A Repceméz Tárolása: A Repceméz, ami lúgos kémhatású, fokozottan érzékeny a hőre, ezért nyáron inkább hűtőben kell tárolni. Meleg hatására képes visszaalakulni folyós állapotúvá.

Kristályosodás: A mézek állagváltozása, vagyis a kristályosodás, természetes folyamat, ami nem befolyásolja a minőséget. A mézek, ha jól tároljuk őket, korlátlan ideig fogyaszthatók.

„Mégis Van Virágpor a Mézben?”

A Selyemfű, Vaddohány, Selyemkóró Mézei: Ezek a mézek virág nektárjából készülnek, de a selyemfűnek van egy veszélye, hogy megtizedelheti a méhállományt, mivel a méhek lába beleakadhat a virágba. Ez a növény nem ad virágport, csak nektárt, így a méhcsaládok virágpor ínségben szenvedhetnek. Ez a méz gyakorlatilag pollenmentes, ami kedvező a virágporra érzékenyek számára.

Az Akácméz: Az Akácmézben is kevés a pollen, mivel a növény sok nektárt, de kevés virágport ad. A kérdésre a válasz: Igen, van virágpor a mézben, de vannak kivételek.

„A Virágról Gyűjtött Nektár Nem Válik Rögtön Mézzé?”

A Mézgyűjtés Folyamata: Fontos tudni, hogy a méhecskék nem mézet, hanem nektárt gyűjtenek a virágokról. A méhek a virágról gyűjtött nektárt mézhólyagjukban tárolják, és nem válik rögtön mézzé. A kaptárban a méhek saját enzimeikkel kezelik a nektárt, amely ezután a sejtekben kerül tárolásra és párologtatásra, így alakul át mézzé. A méz a méhek közreműködésével előállított természetes édesítőszer, amely idővel megérlelődik és érett mézzé válik.

Záró Gondolatok

A méz egy csodálatos, időtálló élelmiszer, amelynek tartósságát helyes tárolással és gondozással maximálisan ki lehet használni. A PIJO Méhészetből azt tanácsoljuk, hogy élvezze a méz különféle fajtáit, és ne feledje, a méz nem csak finom, de rendkívül hasznos is. Köszönjük, hogy velünk tartottak, maradjanak egészségesek, és élvezzék a méz által nyújtott előnyöket!

Az Akácerdő Virágszőnyege és a Mézpergetés Napja

Az Akácerdő Virágszőnyege és a Mézpergetés Napja

Május 18-a különleges nap a méhészek számára - az akácerdőben szőnyeget alkottak a lehullott virágok, jelezve, hogy véget ért az akác virágzása. Ez pedig csak egyet jelenthet: itt az ideje a várva várt mézpergetésnek! Ezen a napon a méhészek izgatottan várják, hogy...

error: Content is protected !!