Akácméz

Szerző: Pintér József
2021.11.19

Pintér József vagyok, a méz szakértője. Az a célom, hogy jobban megismerjék az emberek, így te is, mennyire különleges az édes méz és tudatosan használd is a mindennapjaidban 🙂

Az egyik kedvenc mézemet mutatom be nektek az akácmézet. Minden méznek meg vannak a jótékony hatásai. Ha egyszerűen csak cukor helyett fogyasztod a mézet, bármit ehetsz ami ízlik. Folyamatos fogyasztásával érezni fogod a méz jótékony hatásait.

Gyerek koromban sokat jártam az erdőt, mezőt. Szerettük az időnket a szabadban tölteni. Akkor is kedvenc növényem volt,és már abban az időben is, megettük a virágját. Kinyitottuk a virágot és a nektárt megettük belőle. Innen gyűjtik a méhikék is a nektár a virág belsejéből.

Fehér akác

Fehér akác virágából gyűjtötték a nektárt a méhikék. A fehér akác Májusban virágzik. Időjárásnak ki van téve virágzáskor. Nagyon sokszor elfagy a virág virágzáskor.

Magyarországon nem őshonos. Nagyon jó dolog miatt hozták be M.o.-ra az akácfát. Az akácot Tessedik Sámuel hozta be, futóhomokot fogja meg az alföldön. Sikerült is vele megfogni..

10-12 napig virágzik. Magyarországon erdeink 20 %-át akácfa teszi ki.

Mire jó a Fehér akác?

Leg tartósabb fa. Nagyon jól bírja az időjárás viszontagságait. Nem csak ezért használják, nagyon jó fűtőértékkel rendelkezi, tehát fűtésre is alkalmas, magas a hőértéke égéskor, vizesen is elég. Európai akácerdeinek 60 %-a Magyarországon található. Ez egy érdekes adat.

Nagyon jó méhlegelő a méheknek. Egyik leg jelentősebb méhlegelő. Nem nagyon kedvezett az időjárás a nektártermelés szempontjából. A lényeg, hogy elfagyott a virágzáskor, esett az eső és ezek végett, nem igazán tudtak nektárt gyűjteni a méhikék. Nagyon fontos, hogy az akác nektár megfelelő minőségű és megfelelő mennyiségű legyen, az nagyon befolyásolja az időjárás.

Mikor van akácvirágzáskor megfelelő nektár?

Fontos, hogy nagyon jó páratartalom legyen, legyen a levegőben megfelelő mennyiségű nedvesség, nem esőre gondolok, hanem úgy gondolom, hogy napközben 25- 28 c fok legyen, hajnalban pedig páradús levegő, mert ennek hatására tud kialakulni az akácvirágban, a megfelelő nektár. Ha van megfelelő mennyiségű nektár a virágban, akkor tudnak gyűjteni a méhecskék nektárt, azt tudják bevinni a kaptárba, és azt tudják átalakítani, azt érlelik meg mézzé. Nem sok virágport termel, nektárt annál többet biztosít számunkra.

2014-ben a fehér akácot (magyar akác néven), valamint az akácmézet hungarikummá nyilvánították Magyarországon.

Az allergiások is fogyaszthatják.

Miért is ilyen értékes, miért is ilyen jó? Miért is szeretjük magát az Akácmézet?

Miért is az én kedvencem?

Régen is megettem az akácvirágot, most is megeszem. Voltál már, akác erdőben akác virágzáskor? Az felejthetetlen illat, ha ilyenre van módod, mikor az akác virágzik, és tudsz menni akác erdőbe, érdemes egyszer bele kóstolni ebbe a csodás illatfelhőbe, nem lehet elfelejteni.

Miért is fontos maga az Akácméz? Mi az ami nagyon értékes benne?

Az Akácméz nagyon-nagyon értékes. A legfontosabb, amiért sokan szeretjük, hogy nagyon-nagyon hosszú az az idő, idő intervallum, amikor elkezd ki kristályosodni. Sokan nem szeretik, ha ikrás a méz.

Akkor tudom javasolni magát az Akácmézet, ha olyan időjárás van, és jól meg tudják érlelni számunkra, akár 1 évig is meg tudja tartani a folyékony halmazállapotát. Nem csak ez az egy tulajdonsága amiért szeretjük.

A lényeg amiért nagyon is ki tudom emelni, hogy magában a mézekben az összes mézben megtalálható különféle természetes cukor 11 féle. A lényeg, hogy 11 féle természetes cukor van a különböző méz fajtákban összesen.

Az az érdekesség ezekből, hogy magában az Akácmézben, van egyedül 10 féle természetes  cukor . Ezért olyan nagyon különleges, tehát értékileg is nagyon fontos, hogy a benne lévő,  gyümölcscukrok nagyon hosszú idő után kezdik el a kristályosodást, ikrásodást.

Fontos dolog, hogy ha kristályosodik is, énnél is, mint a többi méznél 40 fok alatti hőmérsékletű vízben, vagy olyan közegben lehet újra visszanyerni a folyékony halmazállapotát. Nem magasabb 40 fokban maximum.

Milyen is maga az íze az Akácméznek?

Nagyon-nagyon harmónikus, jellegzetes ízzel, egy kellemes lágy ízvilággal bír. Nem lehet semmivel sem összetéveszteni magát ezt az ízt és illatot. Tehát mikor kinyitjuk a mézes üveg lapkáját, megérint bennünket az a finom akácvirág illat, mert hozza magával a nektár a finom illatot.

Nagyon érdekes, hogy viszont a színe az sokszor változik, van olyan mikor szinte , szintelen, víztisztának is szoktuk nevezni az Akácmézet.

De van mikor kicsit világos sárgáig is el tud menni a színe. Ez attól is függ, mint mondtam, hogyha megfelelő nedvesség, megfelelő pártartalom, megfelelő hőmérsékletkor virágzik akkor gyűjtik össze a méhecskék, az befolyásolja magát a színét is.

Az igazi Akácméz az szinte kristály tiszta, víztisztának is nevezhetjük, de ha halványsárga akkor sincs vele probléma, mert ugyan azok a fontos elemek vannak benne, mint a víztisztában.

Mik is ezek a fontos elemek? Miért is jó? Miért is hasznos számunkra maga az Akácméz?

Az egyik legfontosabb, amit mindig szoktam mondani, mert ezt saját tapasztalatból is tudom, hogy ne legyünk fáradékonyak ezért fogyasszunk akácmézet. Ugye a méhészkedés ősszel, és télen más fizikai munkával jár, nyáron kemény fizikai munkával jár. Viszont téli időszakban ugye a kaptár javítástól, és egyéb fontos dolgoktól eltekintve, olyan sok fizikai munkát nem végez az ember.

Mikor kezdődik a méhész szezon, már február, márciusba tulajdonképpen elkezdődik a méhész szezon. Én előtte felkészítem a szervezetemet , magával az Akácmézzel.

Miért is?

Nagyon-nagyon hasznos az Akácméz rendszeres fogyasztásával el tudjuk azt érni, hogy ha kemény fizikai munkát végzünk ,és ezt tudjuk, vagy ha olyan szellemi munkára van szükségünk, hogy ne legyünk fáradékonyak, akkor én mindig szoktam javasolni az Akácmézet.

Rendszeres fogyasztásával egy olyan 3-4 hét után annyira felkészíti a szervezetet, hogy nem is veszi fel, hogyha keményebb fizikai munkát, vagy, ha keményebb szellemi feladatot végezel. Nem fárad el annyira az ember.

Saját tapasztalatból is szoktam mondani, mert volt olyan időszak amikor nem készítettem fel a szervezetemet és megterheltem magam fizikálisan, majd jöttek az izomlázak, fáradékonyabb voltam.

Tehát maga az Akácméz erre nagyon jó.

Sportolóknak is javaslom, mivel egy hosszantartó energiát is biztosít számunkra, és ezáltal nem fáradunk el olyan hamar, így az izomrendszerünk is jobban bírja, a terhelést.

Nagyon fontos a szellemi munkát végzőknél is, hogy ott viszont a szellemi agytekervényeinket sokkal jobban tudjuk használni, ha előtte felkészítjük Akácméz fogyasztásával a szervezetünket.

Kiváló még fiatal gyermekeknél is, vagy ha pl. hosszantartó betegség után a lábadozóknál, aki kezd felépülni a betegségéből, Ő neki is szoktam nagyon javasolni az Akécméz rendszeres fogyasztását.

Egyik leg fontosabb, hogy céltudatosan fogyasszuk a mézet rendszeresen, és akkor érezni fogjuk, magát a méz jótékony hatásait.

És ez nem csak az Akácmézre, az összes mézre vonatkozik.

Tehát betegségek megelőzésére, gyógyítására, szervezetünk karbantartásához, nyújtanak nagy segítséget a különféle mézek, és ha tudjuk, hogy melyik méz milyen jó tulajdonságokkal rendelkezik, tudunk bátran nyúlni hozzájuk, és segítségül tudjuk hívni a természet alkotta mézeket.

A Virágpor Csodás Ajándéka a Természettől

A Virágpor Csodás Ajándéka a Természettől

Ha egészséges, természetes étrendkiegészítőt keresel, amely tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, akkor a virágpor tökéletes választás számodra. A virágpor vagy más néven méhpollen az egyik legértékesebb természetes termék, amit a méhek...

A csodálatos Akácméz: A természet édes ajándéka

A csodálatos Akácméz: A természet édes ajándéka

Az akácméz nem csak egy finom édesítőszer, hanem egy igazi természeti csoda is. Ez a különleges mézfajta az akácfák virágainak nektárjából készül, és rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkezik, amelyek előnyösek lehetnek az egészségünk számára. A lágy ízű, világos...

error: Content is protected !!