Csodálatos Hársméz

Szerző: Pintér József
2021.11.29

Pintér József vagyok, a méz szakértője. Az a célom, hogy jobban megismerjék az emberek, így te is, mennyire különleges az édes méz és tudatosan használd is a mindennapjaidban 🙂

Vágjunk is bele, a lényeg, hogy az egyik nagy kedvence mindenkinek. Felsőlégúti megbetegedésekre, köhögés, tüsszögés, akár lázzal járó betegségekben is segítségünkre tud lenni. Fontos és ezt örömömre sokan tudják is, Ősz megfázás esetén Hársméz.

Honnan, mikor gyűjtik számunkra a hársmézet szorgos méhecskék?

Hárs virágzása június utolsó heteire tehető. Júniustól messziről illatoznak a virágzó hársfák, csodálatos illata összetéveszthetetlen. Messziről érezhetitek jártokban keltekben a parkokban virágzó hársfák illatát.

Több hársfaj is előfordul hazánkban.

Így ugye nem meglepő, hogy gyógynövényként tartjuk számon, van kislevelűhárs, közepes hárs és nagylevelű hárs. Sokszor mi magunk is összegyűjtjük a virágot majd leszárítjuk és így tároljuk egész télen, amiből aztán finom teát készítünk.

A hársfa viszonylag igénytelen, szárazság- és árnyéktűrő, de lassan növő fa. Legjobban a mély, nem túl száraz talajban érzi magát jól. Sok parkban is előfordul hazánkban. Virágzatát a méhek igen kedvelik; a nagylevelű hárssal együtt fontos mézelő növény.

A hársfavirág bódító illata oda csalogatja a méhikéket.Mint minden növénynél a hársnál is, nektárt gyűjtenek a virágáról és azt átalakítják át mézzé.

Mire jó a hársméz?

A hársfavirágból készített tea meghűléses megbetegedésnél nagyon hasznos. A Hársmézhez is segítségül hívhatjuk, ha ilyen problémánk van, ajánlani is tudom minden ilyen esetben.

A méz színe változatos, a világossárgától a borostyánságáig terjed, Íze nagyon erőteljes, kissé kesernyés is lehet az utóíze, illata intenzív, hársillatú. A nektárral hozták az illat anyagot is a mézbe a méhikék.Illóolajai, farnezol tartalma és egyéb hatóanyagai révén jó hatása van a megfázásos tünetek enyhítésében (köhögés, hörghurut).

A Hársmézet a népgyógyászatban meghűléses tünetek, főleg köhögés, valamint enyhe tünetekkel járó stressz oldására használták, használják.

Ami nagyon fontos, gátolja a zsírlerakódást és az érelmeszesedést. Igen erős antibiotikus hatású méz.

Azért is nagyon hasznos, mivel ugye semmi féle kezelésben nem részesül a hársvirág, nincs növényvédelem, nincs permetezve és egyéb.

A hársfavirágok a legtöbb nektárt éjféltől reggel 6 ig termelik, ez egy érdekesség, hogy nem nappal. Az időnek olyannak kell lenni, hogy nektárt tudjon termelni a hársvirág.  Legoptimálisabb, ha napközben meleg van, este páradús levegő kedvez a legjobban a nektártermelődésnek.

A nektárnak nem kedvez a nagyon meleg, a szél, és az eső.

A méhikék reggel gyűjtik a legtöbb nektárt, amikor az első napsugarak bevilágítanak a kaptár bejáróba, már mennek is és szorgosan járják az illatos hársfa virágokat a nektár cseppekért.

A virágzáskor az lenne a legjobb, ha szél nem fújna, magas páratartalom és meleg. A hársfavirág kevés pollent és sok nektárt termel. Ezért a virágpor allergiások próbára tehetik a Hársmézet.

Hársméz mennyire tud kikristályosodni?

Az ikrásodása érdekes, viszonylag nehezen kristályosodik, de ha kikristályosodik nagyszemcsés fehér színűvé válik, néha frakcionáltan fent nagyszemcsés, középen finomszemcsés alul pedig sötét folyékony formában kristályosodik, nem egyszerre hanem átvált alulról felfelé.

Kinek ajánljuk a hársmézet?

Fogyasztása önmagában kanalazva vagy italokba keverve.  Én próbáltam kávéba, különböző gyümölcsök ízesítéséhez, de nekem elviszi az ízeket. Ha kávéba Hársfamézet teszek akkor nekem az már nem az a kávé, inkább hárskávé hatása van.

Viszont teába isteni! Főleg hársfavirág főzetű teába. Különböző italokba téve is nagyon jó ízvilágú.

Fogyasztása idegesség, nyugtalanság, álmatlanság leküzdésére is javasolt.

Javasolni szoktam este lefekvés és fogmosás előtt 1 kanál mézet fogyasztani. Nem lesz nyugtalan az alvásunk. Azoknak is, ajánlom, akik álmatlanságban küszködnek.

Hasznos lehet azoknak, aki nagyon streszes életvitelük van.

Láz esetén hasznos akár 3 óránként is egy evőkanál Hársmézet fogyasztani. A méz rendszeres fogyasztása minden esetben hozzá járul az egészségedhez. Fogyassz minden nap legalább egy két kanál mézet.

Méhpempőről

Méhpempőről

A méhpempő is megosztó mivel az íze kicsit szúrós, az állaga zselés. Azt nehéz rá mondani, hogy édes mint a méz, így nem arra szolgál mint a méz. https://youtu.be/ETF-ponNow8 Mire is szolgál maga a méhpempő? Azt tudni kell róla, hogy az anyát ezzel etetik a dolgozók...

Az immunerősítést kezdjük propolisszal!

Az immunerősítést kezdjük propolisszal!

Sokan rosszul alkalmazzák a propoliszt, ezért most elmondom, hogy mi is a helyes használata a propolisznak. Fontos hogy minden cseppje bejusson a szervezetünkbe és ezt úgy tudjuk elérni, ha nem folyadékokba csepegtetjük bele hanem, ahogy én szoktam javasolni. Veszünk...

Darazsak veszélyesek lehetnek

Darazsak veszélyesek lehetnek

A világon 2000 különböző darázsfaj létezik, közülük néhány tucat él Magyarországon. Közülük leginkább a lódarázzsal, a padlásdarázzsal és a kecskedarázzsal találkozhatunk. A szakemberek sem tudják, miért szaporodtak most el ennyire a darazsak. Alapvetően nincs nagy...

error: Content is protected !!