Méz Forrás garancia

Szerző: Pintér József
2022.03.18

Pintér József vagyok, a méz szakértője. Az a célom, hogy jobban megismerjék az emberek, így te is, mennyire különleges az édes méz és tudatosan használd is a mindennapjaidban 🙂

Gyakorlatilag a méz képtelen megromlani. A világ végéig is eltartható. Lényeg, hogy megfelelő körülmények között.

Az Egyiptomi sírok feltárásakor a régészek találtak több ezeréves csuprokat, amiket még a holtakkal temettek el, és a mai napig ehető maradt tartalmuk. A fáraók eltemetésével élelmet, azaz mézet is tettek a sírba. A feltárásuk során találták és semmi bajuk nem volt.

A méz önmagában nem bomlik le. Nem indul el kémiai folyamat. Olyan élőlényeket nem ended be, amik a bomlást előidéznék.

A lényeg, hogy ha a megérlelt mézet pörgetjük ki, amit a méhecskék szorgos munkájukkal összegyűjtenek, annak nem szabad hogy 17%-nál, magasabb legyen a víztartalma.

A lényeg ebben van.

Elrepülnek gyűjteni, a mézhólyagjukban a méhikék beviszek a kaptárba a nektárt.

Szét rakják a méh sejtekbe. Elkezdődik a nektárnak a nedvesség tartalmának a csökkentése.

Ezt hogyan is végzik?

A szárnyuk mozgatásával elpárologtatják belőle a nedvességet.

Utána újra egybe rakják a sejtekbe.

Addig szellőztetik a nektárt, amíg méz nem lesz belőle, vagyis 17%-ék alatti lesz a nedvesség tartalma. Ez azt jelenti, hogy megérett mézzé.

Utána lefedik és elteszik nekünk, és maguknak is,a nehezebb időszakokra amikor nincs hordás, vagy télre, amikor fűtésre használják.

Ekkor eltávolítják a viaszt a sejtekről és ebből táplálkoznak.

A leg fontosabb, hogy az üveget, amiben a méz van mindig csukva legyen, ne érintkezzen a levegővel, tehát a lapkát ami az üveg tetején van mindig tegyük vissza.

A levegőben lévő nedvesség, ha találkozik a mézzel ,akkor mikor nincs az üvegen tető, nem kedvez a méz tulajdonságainak.

A méhikék is azért fedik le a lépekben az érett mézet, hogy az ne érintkezzen semmivel sem.

Így a zárt sejtekben és a zárt üvegben szinte örökké elállna, ha nem ennénk meg.

Hosszú ideig eltartható így.

Nyáron közvetlenül ne érintkezzen a nappal, nagyon magas hőmérséklet károsítja a mézet. Ne legyen 35 foknál magasabb hőmérsékleten a méz, mert veszít a hasznos tulajdonságaiból.

Méhpempőről

Méhpempőről

A méhpempő is megosztó mivel az íze kicsit szúrós, az állaga zselés. Azt nehéz rá mondani, hogy édes mint a méz, így nem arra szolgál mint a méz. https://youtu.be/ETF-ponNow8 Mire is szolgál maga a méhpempő? Azt tudni kell róla, hogy az anyát ezzel etetik a dolgozók...

Az immunerősítést kezdjük propolisszal!

Az immunerősítést kezdjük propolisszal!

Sokan rosszul alkalmazzák a propoliszt, ezért most elmondom, hogy mi is a helyes használata a propolisznak. Fontos hogy minden cseppje bejusson a szervezetünkbe és ezt úgy tudjuk elérni, ha nem folyadékokba csepegtetjük bele hanem, ahogy én szoktam javasolni. Veszünk...

Darazsak veszélyesek lehetnek

Darazsak veszélyesek lehetnek

A világon 2000 különböző darázsfaj létezik, közülük néhány tucat él Magyarországon. Közülük leginkább a lódarázzsal, a padlásdarázzsal és a kecskedarázzsal találkozhatunk. A szakemberek sem tudják, miért szaporodtak most el ennyire a darazsak. Alapvetően nincs nagy...

error: Content is protected !!