Méz Forrás garancia

Szerző: Pintér József
2022.03.18

Pintér József vagyok, a méz szakértője. Az a célom, hogy jobban megismerjék az emberek, így te is, mennyire különleges az édes méz és tudatosan használd is a mindennapjaidban 🙂

Gyakorlatilag a méz képtelen megromlani. A világ végéig is eltartható. Lényeg, hogy megfelelő körülmények között.

Az Egyiptomi sírok feltárásakor a régészek találtak több ezeréves csuprokat, amiket még a holtakkal temettek el, és a mai napig ehető maradt tartalmuk. A fáraók eltemetésével élelmet, azaz mézet is tettek a sírba. A feltárásuk során találták és semmi bajuk nem volt.

A méz önmagában nem bomlik le. Nem indul el kémiai folyamat. Olyan élőlényeket nem ended be, amik a bomlást előidéznék.

A lényeg, hogy ha a megérlelt mézet pörgetjük ki, amit a méhecskék szorgos munkájukkal összegyűjtenek, annak nem szabad hogy 17%-nál, magasabb legyen a víztartalma.

A lényeg ebben van.

Elrepülnek gyűjteni, a mézhólyagjukban a méhikék beviszek a kaptárba a nektárt.

Szét rakják a méh sejtekbe. Elkezdődik a nektárnak a nedvesség tartalmának a csökkentése.

Ezt hogyan is végzik?

A szárnyuk mozgatásával elpárologtatják belőle a nedvességet.

Utána újra egybe rakják a sejtekbe.

Addig szellőztetik a nektárt, amíg méz nem lesz belőle, vagyis 17%-ék alatti lesz a nedvesség tartalma. Ez azt jelenti, hogy megérett mézzé.

Utána lefedik és elteszik nekünk, és maguknak is,a nehezebb időszakokra amikor nincs hordás, vagy télre, amikor fűtésre használják.

Ekkor eltávolítják a viaszt a sejtekről és ebből táplálkoznak.

A leg fontosabb, hogy az üveget, amiben a méz van mindig csukva legyen, ne érintkezzen a levegővel, tehát a lapkát ami az üveg tetején van mindig tegyük vissza.

A levegőben lévő nedvesség, ha találkozik a mézzel ,akkor mikor nincs az üvegen tető, nem kedvez a méz tulajdonságainak.

A méhikék is azért fedik le a lépekben az érett mézet, hogy az ne érintkezzen semmivel sem.

Így a zárt sejtekben és a zárt üvegben szinte örökké elállna, ha nem ennénk meg.

Hosszú ideig eltartható így.

Nyáron közvetlenül ne érintkezzen a nappal, nagyon magas hőmérséklet károsítja a mézet. Ne legyen 35 foknál magasabb hőmérsékleten a méz, mert veszít a hasznos tulajdonságaiból.

Beszélgetés a Méhekkel: Kérdések és Válaszok

Beszélgetés a Méhekkel: Kérdések és Válaszok

Ma két érdekes témáról szeretnék beszélni: Mi történik a méhekkel télen? és Miért meséltek régen az emberek a méheknek fontos eseményekről? https://youtu.be/qfwI62GzlL0 Első kérdés: Mit csinálnak a méhek most, hogy hideg lett? A hideg időszak az összehúzódás időszaka...

Mi a Nyers Méz? Mit Hívunk Nyers Méznek?

Mi a Nyers Méz? Mit Hívunk Nyers Méznek?

Szeretettel üdvözlök mindenkit! Pintér József vagyok, a PIJO méhészet tulajdonosa. Sokan kérdezik tőlem: Mi is az a nyers méz? Mit értünk ezen a kifejezésen? https://youtu.be/8jlUINCD7Z8 A Méz Fogalma A "nyers" szó több mindent is jelenthet, de a méznél egészen...

Jön a Tél! Milyen Mézeket Fogyasszunk?

Jön a Tél! Milyen Mézeket Fogyasszunk?

Mindenkit nagy szeretettel üdvözlök! Pintér József vagyok, a PIJO méhészet tulajdonosa. Ma arról szeretnék beszélni nektek, milyen mézeket érdemes fogyasztanunk a közeledő hideg hónapokban, hogy megerősítsük immunrendszerünket. A mai nap még gyönyörű idő volt, ki is...

error: Content is protected !!