Méz Forrás garancia

Szerző: Pintér József
2022.03.18

Pintér József vagyok, a méz szakértője. Az a célom, hogy jobban megismerjék az emberek, így te is, mennyire különleges az édes méz és tudatosan használd is a mindennapjaidban 🙂

Gyakorlatilag a méz képtelen megromlani. A világ végéig is eltartható. Lényeg, hogy megfelelő körülmények között.

Az Egyiptomi sírok feltárásakor a régészek találtak több ezeréves csuprokat, amiket még a holtakkal temettek el, és a mai napig ehető maradt tartalmuk. A fáraók eltemetésével élelmet, azaz mézet is tettek a sírba. A feltárásuk során találták és semmi bajuk nem volt.

A méz önmagában nem bomlik le. Nem indul el kémiai folyamat. Olyan élőlényeket nem ended be, amik a bomlást előidéznék.

A lényeg, hogy ha a megérlelt mézet pörgetjük ki, amit a méhecskék szorgos munkájukkal összegyűjtenek, annak nem szabad hogy 17%-nál, magasabb legyen a víztartalma.

A lényeg ebben van.

Elrepülnek gyűjteni, a mézhólyagjukban a méhikék beviszek a kaptárba a nektárt.

Szét rakják a méh sejtekbe. Elkezdődik a nektárnak a nedvesség tartalmának a csökkentése.

Ezt hogyan is végzik?

A szárnyuk mozgatásával elpárologtatják belőle a nedvességet.

Utána újra egybe rakják a sejtekbe.

Addig szellőztetik a nektárt, amíg méz nem lesz belőle, vagyis 17%-ék alatti lesz a nedvesség tartalma. Ez azt jelenti, hogy megérett mézzé.

Utána lefedik és elteszik nekünk, és maguknak is,a nehezebb időszakokra amikor nincs hordás, vagy télre, amikor fűtésre használják.

Ekkor eltávolítják a viaszt a sejtekről és ebből táplálkoznak.

A leg fontosabb, hogy az üveget, amiben a méz van mindig csukva legyen, ne érintkezzen a levegővel, tehát a lapkát ami az üveg tetején van mindig tegyük vissza.

A levegőben lévő nedvesség, ha találkozik a mézzel ,akkor mikor nincs az üvegen tető, nem kedvez a méz tulajdonságainak.

A méhikék is azért fedik le a lépekben az érett mézet, hogy az ne érintkezzen semmivel sem.

Így a zárt sejtekben és a zárt üvegben szinte örökké elállna, ha nem ennénk meg.

Hosszú ideig eltartható így.

Nyáron közvetlenül ne érintkezzen a nappal, nagyon magas hőmérséklet károsítja a mézet. Ne legyen 35 foknál magasabb hőmérsékleten a méz, mert veszít a hasznos tulajdonságaiból.

Mit is tartalmaz a virágpor?

Mit is tartalmaz a virágpor?

A lényeg, hogy Proteint, és szabad aminosavakat (22féle) tartalmaz a virágpor. Érdekesség vagyis tudod-e? 100 gr virágpor annyi aminosavat tartalmaz, mint 500 gr marhahús, vagy 7 tojás. Tartalmaz még glükózt, fruktózt és laktózt. Vitaminokat: B, A, C, E A virágpor is...

Víz szerepe a méhek életében

Víz szerepe a méhek életében

A víz! A földi élőlények egyik legfontosabb szükséglete a vízfogyasztás természetesen mindenkire vonatkozik, emberre állatra növényekre.Egészséges víz nélkül ugyanis nincs egészséges élet. Az ember és a méhek testének nagy része víz. A méhecskék vízigénye nagy. A...

Mit kapunk a méhektől?

Mit kapunk a méhektől?

Az a fontos, hogy a méheket az ember elsősorban a méz miatt, és a beporzás végett gondozza. A méh a táplálékát a növények nektárjában, virágporában találja meg. Tevékenysége ezek felderítéséből, átalakításából és raktározásából áll. Ez az időszak a virágok...

error: Content is protected !!