Mézpörgetéses Nap: Méhekkel és Mézzel Együtt

Szerző: Pintér József
2023.09.27

Pintér József vagyok, a méz szakértője. Az a célom, hogy jobban megismerjék az emberek, így te is, mennyire különleges az édes méz és tudatosan használd is a mindennapjaidban 🙂

A Mézpörgetéses nap egy olyan egyedülálló rendezvény, ahol a résztvevők betekintést nyerhetnek a méhészet izgalmas világába, közvetlen kapcsolatba kerülhetnek a méhekkel, és megtapasztalhatják a méz előállításának folyamatát. A program lehetővé teszi, hogy a résztvevők szemtől szemben találkozhassanak a különféle méhekkel, beleértve az anya méhet, a dolgozókat és a heréket is.

Rendezvény Menete

A Mézpörgetéses napokon a résztvevőknek lehetőségük nyílik több kaptárba is bekukkantani, ahol közvetlenül találkozhatnak a kaptár lakóival és megkereshetik az anya méhet is. A program interaktív, a résztvevők részt vehetnek beszélgetésekben a méhek életéről, láthatnak videókat és diákat a méhek rajzásáról és munkájáról. Mindezeken túl a résztvevők megismerhetik a mézzé érlelt nektár fedelezésének módját, és megtudhatják, hogyan kerül a méz a kaptárból az üvegekbe.

Tanulságok és Élmények

A program során a résztvevők érdekes és szórakoztató módon sajátíthatják el a méhek és a méz világával kapcsolatos információkat. Megismerhetik a különbséget az anya méh, a dolgozó méhek és a herek között. A résztvevők kipróbálhatják az erőt és a technikát, amit a méz kipergetése igényel, miközben megtanulják, hogyan lehet a viasz lapocskákat eltávolítani a méz sejtekről úgy, hogy ne károsítsák a mézet. Mindenki számára biztosított a védőfelszerelés, és a program alatt mézzel készült süteményeket és gyógynövényes teákat is kóstolhatnak a résztvevők.

Kóstoló és Gyakorlat

A programon a résztvevők megkóstolhatják a különböző mézfajtákat, és kipróbálhatják a mézpergetést is, amihez néha erő is szükséges. Van egy 1970-es évekbeli kézi mézpergető is, ahol mindenki megpróbálhatja a mézpergetést, hogy kifejthessenek erőt és kipergethessék a mézet a keretekből. Ezenkívül van lehetőség az automata pergető használatára is, ahol a méz centrifugális erő hatására a pergető falára csapódik, onnan lefolyik és a tároló edénybe kerül.

Záró Gondolatok

A Mézpörgetéses napok igazi családi programok, ahol a résztvevők a méz készítés minden lépését megismerhetik, a méhek világába betekintést nyerhetnek, és a méhészet szépségeit felfedezhetik. Bár ebben az évben már nem lesz több Mézpörgetéses nap, jövőre újra várjuk az érdeklődőket, akik szeretnék mélyebben megérteni a méhek életét és a méz előállítását. Jövőre is szeretettel várunk mindenkit egy ilyen fergeteges napon!

A Virágpor Csodás Ajándéka a Természettől

A Virágpor Csodás Ajándéka a Természettől

Ha egészséges, természetes étrendkiegészítőt keresel, amely tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, akkor a virágpor tökéletes választás számodra. A virágpor vagy más néven méhpollen az egyik legértékesebb természetes termék, amit a méhek...

A csodálatos Akácméz: A természet édes ajándéka

A csodálatos Akácméz: A természet édes ajándéka

Az akácméz nem csak egy finom édesítőszer, hanem egy igazi természeti csoda is. Ez a különleges mézfajta az akácfák virágainak nektárjából készül, és rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkezik, amelyek előnyösek lehetnek az egészségünk számára. A lágy ízű, világos...

error: Content is protected !!