Mit is tartalmaz a virágpor?

Szerző: Pintér József
2022.05.12

Pintér József vagyok, a méz szakértője. Az a célom, hogy jobban megismerjék az emberek, így te is, mennyire különleges az édes méz és tudatosan használd is a mindennapjaidban 🙂

A lényeg, hogy Proteint, és szabad aminosavakat (22féle) tartalmaz a virágpor.

Érdekesség vagyis tudod-e? 100 gr virágpor annyi aminosavat tartalmaz, mint 500 gr marhahús, vagy 7 tojás. Tartalmaz még glükózt, fruktózt és laktózt. Vitaminokat: B, A, C, E A virágpor is tökéletes táplálék a méhek számára, azonban az emberek is szívesen fogyasztják.

A méhészek nem régóta foglalkoznak a virágpor gyűjtésével, kb. 1950- es évek környékétől. A legnagyobb mennyiséget májusban és júniusban gyűjtik.
A lényeg, hogy amikor friss a virágpor, akkor elég magas a nedvesség tartalma ahhoz, hogy hosszabb ideig lehessen tárolni. Ezért a virágport egy 50 C foknál nem melegebb helyen szárítjuk meg, azonban nem szabad tűző napon tárolni.

Mire jó a virágpor?

A virágpor egészében javítja a szervezet állapotát, serkenti a szellemi frissességet, ellenállóbbá teszi a szervezetet. Javítja a közérzetet, és regeneráló hatása is van.

Fékezi a sejt öregedést és megvéd a gyulladásoktól, daganatos megbetegedésektől.

A virágport tisztán, szemcsés állapotban vagy porrá őrölve fogyaszthatjuk.

Virágpor a virág szívéből

Minden virágos növény, pollennel szaporodik

Amikor a portok megérik, kinyílik és több millió pollenszem száll ki belőle. Minden pollen egyedülálló a világon, olyan, mint a virág digitális lenyomata és csak azt a virágfajt jellemzi.

Milyen a virágpor színe?

Nagyon változatos a különböző növények virágporának formája, színe, mennyisége mérete.

A gyűjtögető méh mindig egy virágfajtára száll amikor vándoroltatáson vagyunk. Egy fajta pollent és nektárt gyűjt.

A virágpor színe különféle lehet, elefántcsontfehértől a szürkéig, sárga, zöldes, piros, barna, lila egészen a feketéig.

Hogyan gyűjtik a virágport a méhek?

A méhike virágról virágra száll, szőrére rátapadt virágport lábaival keféli le. Időnként a virágon vagy lebegve összedörzsölgeti lábait, a virágpor gyűjtő kosárkába teszi.

A méh minden gyűjtő útja alkalmával két kis labdát szállít a kaptárba.

A méhike jó néhány km megtétele után repül vissza a kaptárba, hogy nehéz terhét a lépekbe rakja.

A virágpor összetétele attól is függ, hogy honnan gyűjtik a méhek, botanikai faja is meghatározza.

Fontos, és ezt kiemelném, hogy kutatók szerint, ha valaki csak mézzel táplálkozna néhány hónapig, semmiféle hiánybetegség nem lépne fel nála, ugyanis amire szüksége van a szervezetnek minden megtalálható a mézben. Zseniális ugye?

Víz szerepe a méhek életében

Víz szerepe a méhek életében

A víz! A földi élőlények egyik legfontosabb szükséglete a vízfogyasztás természetesen mindenkire vonatkozik, emberre állatra növényekre.Egészséges víz nélkül ugyanis nincs egészséges élet. Az ember és a méhek testének nagy része víz. A méhecskék vízigénye nagy. A...

Mit kapunk a méhektől?

Mit kapunk a méhektől?

Az a fontos, hogy a méheket az ember elsősorban a méz miatt, és a beporzás végett gondozza. A méh a táplálékát a növények nektárjában, virágporában találja meg. Tevékenysége ezek felderítéséből, átalakításából és raktározásából áll. Ez az időszak a virágok...

A Dió hatása a szervezetre

A Dió hatása a szervezetre

A dió egy rendkívül sokoldalú növény – egyrészről az íze, másrészről pedig számtalan jótékony hatása miatt. https://youtu.be/bzFO0XxdyRI Rengeteg vitamint, növényi rostot és omega-3-at rejt.  A magas olajtartalmú ízletes mag, egyrészt finom. A dióbél magas...

error: Content is protected !!