Propoliszos Krém – A Méhek Gyógyító „Titkos Fegyvere”

Szerző: Pintér József
2024.03.20

Pintér József vagyok, a méz szakértője. Az a célom, hogy jobban megismerjék az emberek, így te is, mennyire különleges az édes méz és tudatosan használd is a mindennapjaidban 🙂

A Propoliszos Krém Titkai

Mutatom is hogy miről lesz szó. A Propoliszos krémről. Jótékony hatásairól fogok egy-két gondolatot mondani számotokra.

Honnan Készül a Propoliszos Krém?

Azzal kezdem, hogy honnan, miből is készül a Propoliszos Krém. Ezért én hoztam egy kis illusztrációt lehet, hogy már láttátok, lehet, hogy nem, úgyhogy elhoztam ide számotokra megmutatni, hogy én hogyan gyűjtetem a méhecskeimmel a propoliszt.

Mutatom is jó, egy kis segédletet hoztam magammal és ezen lehet látni, nem tudom, hogy mennyire jól lehet látni? Ez tulajdonképpen egy rombuszos műanyag háló, és látjátok ott, hogy közte valahol sűrűn van a barna az a Propolisz ahol ott átlátszik tehát itt az átlátszó részeken ott viszont nincsen propolisz. Ezzel a propoliszszedő ráccsal tudom gyűjtetni a méhecskékkel a propoliszt.

Mi a Propolisz?

Mi is a propolisz? Az igazság az, hogy eredetét sokáig nem nagyon ismerték a propolisznak, így szoktam mondani, hogy úgy gondolták, hogy ez a propolisz anyag a méhecskének a titkos fegyvere! Van is benne igazság!

Honnan kerül be a kaptárba? A propoliszt a méhecskék a különböző fáknak a rügyeiről gyűjtik, pl. a cseresznye, a meggy, a nyár, a fenyő, tehát nagyon érdekes, ahol találnak ilyen rügyeket, arról gyűjtik. Gyantás anyagot, aminek nagyon nagy szerepe van, mert csak akkor tudják gyűjteni a propoliszt mikor a levegő hőmérséklete legalább 20 celsius fokos.

Ha 20 celsius fok alatt van a levegő hőmérséklete ezt a kemény anyagot nem tudják leszedni a rügyekről. Azért lényeges, hogy mikor bekerül szobahőmérsékletre egyből puhul, ha hidegben kint van teljesen szilárd állagú, és ez azért is lényeges mert a méhecskéknek legalább olyan 20 fokos levegő hőmérsékletnek kell lenni, hogy tudjanak gyűjteni.

A méhecskék gyűjtenek virágport, nektárt és a propoliszt. Kérdeztétek, hogy nincs-e egyik a másik rovására? Nincsen, mert ezt olyankor gyűjtik amikor nincsen olyankor fő gyűjtési szezon.

A propolisz tinktúrát a krémbe tesszük, úgy használjuk, így ugyanúgy kifejti a jótékony hatását.

Mire Használják a Méhek a Propoliszt?

Nagyon lényeges, hogy mire jó, mire is használják ők a kaptárban? Miért fontos az életükben?

Nagyon-nagyon fontos az életükben, mivel a kaptárban kivéve ugye most télen most nincsen harmincöt fok, de mikor elkezd a tavasz megérkezni, onnantól kezdve a kaptárban általában olyan 30-35 fok hőmérséklet van.

Ez miért is szükséges? Ez azért szükséges, mert folyamatosan fiasít az anya, tehát petét rak, ha ennél alacsonyabb a hőmérséklet, akkor ezek a kicsi vékony kis peték, amit lerak, azok megfáznának és el is pusztulnának, tehát nem lenne után pótlás. Nem lenne újra méhecske utánpótlás ezért szükséges a 30-35 fok hőmérséklet. Itt nagyon gyorsan ki tudnának alakulni különböző gomba kultúrák, különböző fertőzések.

A megelőzése végett gyűjtik a méhecskéink a propoliszt és aki volt itt nálam méz pörgetéses eseményen az látta, mindent be vonnak vele.

Ezért is tudok gyűjtetni velük, mert a keretekre ráteszem a propolisz gyűjtő rácsot, a hézagokat, ami rajta van bevonják propolisszal. A méhecskék minden kis hézagot be ragasztanak, a kevesebbet ugye propolisszal, mint ráteszem magára a keretekre úgy érzik, hogy rések vannak, ezt ők befedik.

Különböző építőanyagként is használják a propoliszt. Nagyon sok jó dologra tudják ők felhasználni.

A propoliszt a méhek építőanyagként, szigetelésként, védelmi célokra, ragasztóként használják. Propolisszal tömik be a réseket és repedéseket, hogy a kaptár hermetikusan zárt maradjon. A 6 mm-nél nagyobb rések betömésére viaszt használnak. A méhek a propolisszal javítják a lép hibáit.

A Propolisz Összetevői

Nagyon fontos, hogy mit tartalmaz? Milyen alkotóelemei vannak? Erről is szeretnék beszélni egy pár gondolatot, hogy miből is áll össze maga a propolisz?

Hozzávetőlegesen a kutatók olyan 200-250 féle anyagnak a keveréke a propolisz.

Mik a főbb összetevői? Főbb komponensei: gyanták, balzsamok (50-60%), viaszok (10-30%), illóolajok (8-10%), valamint virágpor, vitaminok, nyomelemek.

A Propolisz Történelmi Felhasználása

Ismerkedjünk meg hogy mire használták régen? A legkorábban Egyiptomban használták a mumifikáláshoz. Hogy milyen módszerrel azt nem tudom csak különböző kutatások alapján ezt kiderítették.

A Propolisz Jótékony Hatásai

Nagyon jó hatásfokkal rendelkezik a propolisz. Egy párat felsorolok:

Külsőleg használható nehezen gyógyuló sebek, bőrgyulladások kezelésére, horzsolásokra, vágásokra, más bőrproblémákra, ízületi fájdalmakra és gyulladásokra, erős hámgyógyító hatása van a Propoliszos krémnek.

Nagyon jó hatással van az égési sebekre, bármilyen sérülés vagy gombásodásra, enyhébb ekcémára. A krém hatására jobban oda tudjuk vinni a sebre és jobban ott tud maradni, mint a Propolisz tinktúra.

Nem csak sérülésekre hanem zsíros, száraz bőrre is kiválóan alkalmas vagy ha valaki tinédzser korban van, akkor a pattanásos bőrre is kiválóan alkalmas.

A Virágpor Csodás Ajándéka a Természettől

A Virágpor Csodás Ajándéka a Természettől

Ha egészséges, természetes étrendkiegészítőt keresel, amely tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, akkor a virágpor tökéletes választás számodra. A virágpor vagy más néven méhpollen az egyik legértékesebb természetes termék, amit a méhek...

A csodálatos Akácméz: A természet édes ajándéka

A csodálatos Akácméz: A természet édes ajándéka

Az akácméz nem csak egy finom édesítőszer, hanem egy igazi természeti csoda is. Ez a különleges mézfajta az akácfák virágainak nektárjából készül, és rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkezik, amelyek előnyösek lehetnek az egészségünk számára. A lágy ízű, világos...

error: Content is protected !!