Repceméz

Szerző: Pintér József
2021.11.19

Pintér József vagyok, a méz szakértője. Az a célom, hogy jobban megismerjék az emberek, így te is, mennyire különleges az édes méz és tudatosan használd is a mindennapjaidban 🙂

Magát az embereket is megosztja, amilyen mézről beszélek ebben a bejegyzésben. A repceméz jótékony hatásairól.

Miért is vetik a repcét?

Miért is szeretik is az emberek, mire is jó?

Azzal kezdem, hogy az első igazán nagy méhlegelő a méhecskék számára, a tavasz kezdetén, vagyis a tél végén. Ez azt jelenti, hogy ugye vannak a korai gyümölcsfák, amik virágoznak és a legközelebbi akác virágzás között, van a repce virágzás.

Mi is a Repce?

A káposztarepce annak a nektárját gyűjtik össze a méhecskék. Ősszel vetik, kibújik a földből, és mire hideg lesz az idő már egy kicsit megerősödik. Átvészeli a hideg időszakokat, áprilisra mikorra virágzik addigra dúsuljon, megerősödjön, és akkor rengeteg nektárt és virágport biztosítson a méhecskék számára. Ez azért fontos mert a méhikék is ha jelen vannak a virágzáskor és beporozzák a virágokat, akár 15%-kal is megemelik a termény hozamot.

A magjáért vetik,a magjából sajtolják az olajat. Fontos, hogy egy szálon mennyi magot tud hozni, ezt befolyásolják a méhecskéknek a beporzó hatása. Minél több méhecske van jelen, annál többet tudnak beporozni. Nagyon fontos, hogy megfelelő időjárás legyen megfelelő talaj legyen és megfelelően átvészelje a telet.

Az igazság, hogy a káposzta repce kint van egész télen. Különböző időjárásoknak van kitéve. Ha fagy van, akkor az meg tudja tizedelni magát a növényt, ezért jó, ha hó van és az betakarja, megvédi a fagytól, a növényt, mert akkor sokkal gyorsabban nő és sokkal több virágot tud hozni tavasszal.

Miért is fontos a méhecskék számára?

Méhek számára azért fontos, mert itt tudnak felerősödni itt tudnak megduplázódni. Maga az állomány mikor tavasszal nekiindul az új évnek, akkor a kaptárban kb. 10-15 000 méhecske tartózkodik. Mire akác virágzásra kerül a sor, akkorra ezt a létszámot meg kell négyszerezni, tehát olyan 50-60 000 méhikének kell lenni.

Tehát a káposztarepce virágzása nagyon sok erőt ad a családnak, hogy megnövekedjenek és a létszám is megszaporodjon.

Miért is fontos számunkra?

Most beszéltem a repce virágról, most beszélni fogok a Repcemézről. Maga a repceméz egy krémméz tehát krémesítjük. A lényeg hogy összetörjük a kristályos szemcséket. Nagyon gyorsan kikristályosodik, mert magas a szőlőcukor tartalma, és így nem olyan élvezetes a fogyasztása, mint amikor krémmézé krémesítjük.

A Repceméznek nagyon magas a vastartalma ezért vérszegénység ellen is nagyon ajánlott. Nem ez a legfontosabb jó tulajdonsága, azonban magát a Repce mézet a lúgos, egyedüli lúgos kémhatása végett különböző lúgosító kúrákhoz is alkalmazzák . Akinek nagyon magas a gyomorsava, annak nagyon jó kúraszerüen fogyasztani a Repcemézet.

Hogyan is lehet ezt kúraszerüen fogyasztani?

Szoktam javasolni, hogy amikor fel kelsz reggel, egy evőkanállal fogyasszunk evés, ivás előtt minden nap legalább négy hétig. A lényeg, hogy akkor rendbe tudja tenni a savháztartást. Nagyon javaslom akinek magas a gyomorsav túltengése, kúraszerüen, fogyassza a Repcemézet. Nagyon fontos még hogy a legyengült szervezetnek a regenerálásában is nagyon nagy szerepet játszik.

Az állaga nagyon elüt a többi méztől, fehér, zsírszerű, krémes állaga van. Az illata hűen tükrözi a káposzta repce virágzáskor érezhető illatot. Tárolására figyelni kell, mert lúgos kémhatása miatt nem lehet meleg helyen tárolni. Én kamrában, vagy hűtőben ajánlom tárolni, semmi képen nem meleg helyen. Így megtartja azt a rendkívüli krémes állagát, ami a Repceméz sajátossága.

Az íze a szőlőcukorra emlékeztet. Nagyon sokan szeretik kávéba, teába fogyasztani. Önmagában, kúraszerűen este lefekvés előtt is javaslom. Nagyon jól tudja a szervezetet regenerálni és szuper csemege kenyérre is reggelire vagy uzsonnának. Tehát csodás képességekkel rendelkezik a repce méz is.

Az Akácerdő Virágszőnyege és a Mézpergetés Napja

Az Akácerdő Virágszőnyege és a Mézpergetés Napja

Május 18-a különleges nap a méhészek számára - az akácerdőben szőnyeget alkottak a lehullott virágok, jelezve, hogy véget ért az akác virágzása. Ez pedig csak egyet jelenthet: itt az ideje a várva várt mézpergetésnek! Ezen a napon a méhészek izgatottan várják, hogy...

error: Content is protected !!