Tartalom
A vegyes virágméz beltartalmilag kíváló, mert nagyon sok növényről és gyógynövényről gyűjtik össze a méhikék a nektárt. A méz összetétele elsősorban az alkotó nektár (nektárok) összetételétől függ. Másodsorban bizonyos külső tényezőktől, időjárás, a begyűjtés módszere, a kinyerés módjától.
Vannak a méznek olyan kisebb összetevői is, amelyek nagyobb fontosságúak élelmezési vagy gyógyászati szempontból. Ezek teszik olyan igazán összetett anyaggá, amely számos jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre. A mézben található természetes cukrok közül néhány a méz érése során végbemenő enzimtevékenység során jön létre.
A méz színét a nektár vagy a mézharmat határozza meg.
A sárga színű méz a leggyakoribb, ez a vegyes virágméz színe.
A méz könnyen felveszi a környezetében lévő nedvességet, ezért mindig jól zárjuk le és ne tároljuk nedves helyen.
Tartsuk távol a fénytől és az erős hőtől, hogy a benne levő enzimek ne károsodjanak.
A legelterjedtebb mézfajta a különféle virágokból nektárjából gyűjtött vegyes virágméz.
A változatok száma végtelen, attól függ, hogy melyek a jellemző növények azon a területen, ahol a méhek dolgoznak.
Vegyes mivoltából következik, hogy sokféle gyümölcscukrot, szerves savat, illóolajokat, ásványi elemeket tartalmaz, ami fokozza kedvező élettani hatásait.
A lényeg, hogy a Vegyes virágméznél nem lehet azt befolyásolni, mint a fajtamézeknél, hogy egységes az íze.
Bár a fajtamézeknél is változhat a méz színe, állaga, zamata, azonban a Vegyes virágméznél nagyon széles a skála színileg, ízileg, zamatilag.
Beltartalmilag kíváló, mert nagyon sok növényről és gyógynövényről gyűjtik össze a méhikék a nektárt, hű a virághoz, vagyis egymásután ugyanazt a fajta növényt látogatja.
A jó mézelés feltételei
- talaj
- napfény
- hőmérséklet
- a levegő nedvessége
Miért jó a vegyes virágméz?
Azért, mert ennyi féle növény nektárját gyűjtik össze, így egyik legfontosabb, hogy a szervezetünk védekező mechanizmusát segíti. Nem lehet meghatározni úgy, mint a fajta mézeknél, hogy kimondottan ez a fajta méz mire jó.
Védekező mechanizmusát beindítja, és távol tartja tőlünk a különböző baktériumokat, kórokozókat, ami nem hasznos a szervezetünknek.
A MÉZ TÖBBET JELENT, MINT ÉDESSÉG!
A méz pozitív természetes hatásainak tárháza szinte kimeríthetetlen.
Mikor ajánlott a vegyes virágméz?
Betegségek esetén napi 2-3 evőkanálnyi méz képes megállítani a baktériumok szaporodását.
A hiedelmekkel ellentétben a Vegyes virágméz, ahogyan a többi mézfajta sem, NEM HÍZLAL.
Miért is?
A benne lévő nagy mennyiségű cukor ugyanis nem képes zsírrá átalakulni.
A májban glikogénné változik a benne található gyümölcscukor.
Magas szőlőcukor tartalma végett gyorsan kristályosodik.
Önmagában fogyasztva a mézet vagy kanalazva, italokba, teába, kávéba, tejbe ahol csak szeretnéd.
Étkezéshez: kenyérre kenve, magában vagy vajjal keverve, palacsintába, sütikbe, tésztákra, húsokat pácolni, stb
Még egy érdekesség, talán csak a mai világban, feleségem már a piskótához is mézet használ.