Tartalom
A vegyes virágméz beltartalmilag kíváló, mert nagyon sok növényről és gyógynövényről gyűjtik össze a méhikék a nektárt. A méz összetétele elsősorban az alkotó nektár (nektárok) összetételétől függ. Másodsorban bizonyos külső tényezőktől, időjárás, a begyűjtés módszere, a kinyerés módjától.
Vannak a méznek olyan kisebb összetevői is, amelyek nagyobb fontosságúak élelmezési vagy gyógyászati szempontból. Ezek teszik olyan igazán összetett anyaggá, amely számos jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre. A mézben található természetes cukrok közül néhány a méz érése során végbemenő enzimtevékenység során jön létre.
A jó mézelés feltételei
- talaj
- napfény
- hőmérséklet
- a levegő nedvessége
Miért jó a vegyes virágméz?
Azért, mert ennyi féle növény nektárját gyűjtik össze, így egyik legfontosabb, hogy a szervezetünk védekező mechanizmusát segíti. Nem lehet meghatározni úgy, mint a fajta mézeknél, hogy kimondottan ez a fajta méz mire jó.
Védekező mechanizmusát beindítja, és távol tartja tőlünk a különböző baktériumokat, kórokozókat, ami nem hasznos a szervezetünknek.
A MÉZ TÖBBET JELENT, MINT ÉDESSÉG!
A méz pozitív természetes hatásainak tárháza szinte kimeríthetetlen.
Mikor ajánlott a vegyes virágméz?
Betegségek esetén napi 2-3 evőkanálnyi méz képes megállítani a baktériumok szaporodását.
A hiedelmekkel ellentétben a Vegyes virágméz, ahogyan a többi mézfajta sem, NEM HÍZLAL.
Miért is?
A benne lévő nagy mennyiségű cukor ugyanis nem képes zsírrá átalakulni.
A májban glikogénné változik a benne található gyümölcscukor.
Magas szőlőcukor tartalma végett gyorsan kristályosodik.
Önmagában fogyasztva a mézet vagy kanalazva, italokba, teába, kávéba, tejbe ahol csak szeretnéd.
Étkezéshez: kenyérre kenve, magában vagy vajjal keverve, palacsintába, sütikbe, tésztákra, húsokat pácolni, stb
Még egy érdekesség, talán csak a mai világban, feleségem már a piskótához is mézet használ.