Víz szerepe a méhek életében

Szerző: Pintér József
2022.04.25

Pintér József vagyok, a méz szakértője. Az a célom, hogy jobban megismerjék az emberek, így te is, mennyire különleges az édes méz és tudatosan használd is a mindennapjaidban 🙂

A víz! A földi élőlények egyik legfontosabb szükséglete a vízfogyasztás természetesen mindenkire vonatkozik, emberre állatra növényekre.
Egészséges víz nélkül ugyanis nincs egészséges élet. Az ember és a méhek testének nagy része víz.

A méhecskék vízigénye nagy. A méhcsaládok vízigénye függ az időjárástól, a család egészségi állapotától.

Az eredményes és biztonságos méhészkedés egyik alappillére a megfelelő itatóvíz biztosítása a méhek számára. A víz a nektárral és virágporral egyenlően fontos tápláléknak számít a méhek számára.

Itassuk a méheket, de ne cukros vízzel!

Készítsünk méhitatót, hogy segítsünk a kis beporzóknak, de figyeljünk oda arra, hogy soha ne adjunk a tiszta vízhez cukrot.

 Egy méh percenként tízezerszer csap a szárnyával, legalább napi kétezer virágot poroz be, pollent hurcol magával, és segít az élelmiszerellátásban bennünket. Ez a kemény munka kimeríti, és szomjassá teszi a méheket, így elengedhetetlen a számukra, hogy megfelelő és biztonságos vízforrásaik legyenek.

A méhek pontosan emlékeznek arra, hogy hová térjenek vissza, oda, ahol vízlelőhelyet találtak.
Hűtéshez a nyári nagy melegben a hőség idején.
A páratartalom szabályozásához.
Az anyagcsere – folyamatokhoz és a saját élelmiszer megemésztéshez.
Táplálják a fejlődő lárvákat és ehhez nagy mennyiségű pollenre, nektárra és vízre van szükségük.
A kikristályosodott, raktározott méz hígítására is vízre van szükségük.
A lényeg, hogy egyszerűen segíthetünk nekik, hogy hozzájuthassanak a szükséges vízmennyiséghez.
Tegyünk egy edénybe vagy tálba köveket kavicsokat, majd öntsük fel vízzel. Ilyen módon biztonságosan landolhatnak és ihatnak a vízbefúlás veszélye nélkül a méhikék.
A méhikék rövidebb ideig élnek, és teljesítményük is kisebb azoknak a méhikéknek, akik nem jutnak megfelelő vízmennyiséghez.
A nyári melegben a kaptár belső hőmérsékletét és páratartalmát is folyamatosan szabályozzák a méhek, melyhez szintén szükség van vízre. Fontos, hogy milyen messze kell repülnie a méhnek a vízért, mert mindez idő és energiaveszteséget jelent számukra.
A jó minőségű és bőséges vízforrás a méhek számára, a betegségek megelőzésében is kiemelten fontos szerepet játszik. Fontos, hogy a méhcsaládok számára lehetővé teszi az egészséges fejlődést is, a bőséges vízforrás.

A háziméhek a virágzó növények 80%-át porozzák be.
A méhek elvesztése nem csak az étrendünket alakítaná át drasztikusan, hanem a hústermelést is veszélyeztetné, hisz nem állna rendelkezésre több lucerna az állattenyésztéshez.
A méhek úgymond szezonja vagy idénye tavasszal kezdődik, mert ekkor vannak igazán elemükben.
Imádják ezt az időszakot úgy, mint mi emberek is kiszabadulunk az első napsugarakra. Véget ér az áttelelés időszaka, így a méhecskék kirajzanak, hogy vizet és élelmet szerezzenek maguk számára.
Nagyon fontos, hogy a méhek számára vizet biztosítsunk semmi más fajta folyadékot.

A Virágpor Csodás Ajándéka a Természettől

A Virágpor Csodás Ajándéka a Természettől

Ha egészséges, természetes étrendkiegészítőt keresel, amely tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, akkor a virágpor tökéletes választás számodra. A virágpor vagy más néven méhpollen az egyik legértékesebb természetes termék, amit a méhek...

error: Content is protected !!