A méhviasz szerepe!

Szerző: Pintér József
2023.01.30

Pintér József vagyok, a méz szakértője. Az a célom, hogy jobban megismerjék az emberek, így te is, mennyire különleges az édes méz és tudatosan használd is a mindennapjaidban 🙂

Miért is fontos a méhikék számára a viasz? Felvetődik a kérdés, hogy lép építés vagy méz termelés?

Mennyi mézbe kerül egy kg lép kiépítése?

A viasz termelés jó hordás és kiterjedt fiasítás esetén spontán történik. Tehát ezt ők ösztönszerűen érzékelik és mivel szükség van a méheknek felületre, ahova tudnak petéket lerakni, virágport gyűjteni, amibe elraktározzák a nektárt. Fontos számukra, hogy beletudják tenni és építeni ezeket. A lényeg az, hogy van a gyűjtő méh, aki gyűjt és van az építtető méhecske. Ez kortól függ, hogy hány napos korában mit végez a kaptárban, így nem esik ki a méztermelésből egyik méhecske sem, mert mindegyik méhecskének meg van a feladata és mivel mindegyiknek meg van a feladata így ez által nem lesz probléma a mézhordással. Így tulajdonképpen nem lesz azzal kapcsolatban sem probléma, hogy megfelelő számú dolgozó, tudjon nektárt gyűjteni.
Fontos, hogy a méhecskék minél több viaszt tudjanak termelni. Ehhez megfelelő mennyiségű létszámú méhecskének kell lenni a kaptárban ahhoz, hogy viaszt készítsenek. Nagyon fontos, hogy a termelő méhecskék tulajdonképpen ilyen kis pehely formájú viasz lapocskákat készítenek, ami teljesen átlátszó és csak ezután kap szint, miután mondtam, hogy a méhecskék mindent bekennek propolisszal a kaptárban a frissen készített viaszt is és ezáltal lesz kicsit sárgás-barna a viasz.
Mikor van rajzás és a méhecskéknek a legfontosabb dolga, feladata, hogy helyet keresnek maguknak
megfelelő helyen például egy odúban, fán.
Tehát megfelelő viaszt tudjanak termelni, ahova a kirepült anya tudjon petézni és ehhez, hogy petéket tudjon lerakni, nagyon fontos, hogy megfelelő létszámú méhecske legyen, akik tudnak neki viaszból sejteket építeni, amibe tud petézni. Legfontosabb dolog a családnál az anya után, hogy viasz legyen a fajfenntartás céljából. Kell nekik sejteket építeni, amibe megfelelő szilárdsággal, nem csak az anya petézik, hanem abban tudják tárolni a nektárt, amit átalakítanak mézzé vagy a virágport.
Fontos, hogy megfelelő hőmérsékleten, megfelelő szilárdságúvá alakítsák a viaszt mert ugye hat szögletű sejteket készítenek és így negyvenszer nagyobb súlyt képes tárolni, hogy amikor egymásba vannak a hatszögletes sejtek, minthogy, ha kör lenne vagy bármi egyéb formájú.

Milyen tulajdonságokkal rendelkezik a méhviasz?

Vízlepergető, hatása van. Hő hatására képlékeny és rugalmas. Színe sárgás- barna színű.
Olvadáspontja 65C fokon.

Mire használjuk a viaszt?

Gyertyakészítéshez, fényesítéshez, különböző faanyagok ápolására fényezésére, cipők ápolására, kozmetikumok egyik alapanyaga, gyógyszereknél, kenőcsöknél, a tiszta viaszt használjuk.
Modellezők is használják, vagy síelők, nem utolsó sorban mezőgazdaságban például növények metszésénél viasszal van bevonva a levágott rész, hogy ne sérüljön ne száradjon ki, vagyis ne veszítsen a nedvességéből.
Mivel természetes alapanyagokból készítik a méhecskék így környezetbarát, tehát lebomlása során teljesen vissza kerül a természet körforgásába!

Anyaméh násztánca!

Anyaméh násztánca!

A lényeg, hogy a családfőnek az anyaméhnek nagyon fontos szerepe van a kaptárban.Az élő során ki fog derülni, hogy az anya hányszor hagyja el a kaptárat?Meddig él az anya?Milyen hangokat ad ki?Mert más hangokat is ad ki nem csak zümmögést.Hogyan és miként alapítja meg...

Méhanya a kaptárban!

Méhanya a kaptárban!

A lényeg, hogy képen fogom megmutatni a kaptárban lévő méhecskéket, és fontossági sorrendben az méhanyával fogom kezdeni.Itt mindjárt mutatom és látni fogokjátok, hogy milyen és mi a különbség a kaptárban lévő méhecskék között.Látjátok balról jobbra haladva.Baloldalt...

Mi is az a MézTúra?

Mi is az a MézTúra?

A lényege, hogy úgy működik, hogy minden vasárnap Budapest és környékére útra kelek a finomédes mézek társaságával.Négy hetente szombatonként Székesfehérvár és Győr környékére fogok eljutni az édes mézekkel.Fontos, hogy Budapestet négy részre osztottam fel és itt is...

error: Content is protected !!