Propolisz

Szerző: Pintér József
2022.08.29

Pintér József vagyok, a méz szakértője. Az a célom, hogy jobban megismerjék az emberek, így te is, mennyire különleges az édes méz és tudatosan használd is a mindennapjaidban 🙂

A propolisz szó jelentése (görög szó) a város védelmi rendszere. Nagy igazság van benne, hogy védelmi rendszer.

Miért beszélünk a propoliszról?

A propoliszt más néven méhszuroknak is szokták nevezni. Nem hiába ez a név, hogy védelmi rendszer. Ilyenkor nyáron egy kaptárban, lehet akár 50-60 ezer méhecske is.

Bele kukkantunk a szó jelentésébe, itt a kaptárban, szinte egy városnyi dolgozó méhike van.
A lényeg, hogy ezzel az, anyagal vagyis a propolisszal védik a kaptárt, azonban mitől is védik a kaptárt. A kaptárban 35 fok hőmérséklet van, vagyis ennyinek kell lennie mindig.

Miért fontos a kaptár hőmérséklete?

A szorgos anya, ilyenkor nyáron amikor gyűjtési időszak van, napi szinten akár 2-3 ezer petét is képes lerakni. Azok a kis peték olyan vékonyak, mint a hajszál, 3-4 mm hosszú. Ha a kaptárban nincs megfelelő hőmérséklet, a peték megfáznak és el is pusztulnak. Az után pótlás megszűnik. A lényeg, hogy megfelelően tudjanak fejlődni, ahhoz a kaptárban, meg kell lenni a 35 fok körüli hőmérsékletnek, ha annál kevesebb van, el tudnak pusztulni a kis peték, lárvák is. Ezért kell arra is vigyázni, hogy hideg időben nem szabad kinyitni a kaptárt, mert megfáznak az utódok.
35 fokos hőmérséklet, 50 -70 ezer élőlény, méhecske tevékenykedik.

No lássuk is, hogy a 35 fokos zárt térben, ugye, a melegágya lehet különböző baktériumoknak, gombásodásnak és vírusoknak is. Ezért szükséges számukra a propolisz.

Hogyan készül a propolisz?

A propoliszt a fák rügyeiről és a fakérgekről gyűjtik össze, majd a saját kis biológiai laboratóriumukkal hozzáadnak különböző dolgokat és így alakul ki a propolisz. Fontos, hogy minimum 20 fokos kinti hőmérséklet kell ahhoz, hogy a propoliszhoz szükséges alapanyagokat össze tudják gyűjteni. 20 fok alatt nem tudják leszedni, mert nagyon kemények a gyanták.

Miből áll a propolisz?

A propolisz közel 300 féle különböző alkotóelemből tevődik össze. Gyanta, viasz, olajok, illóolajok, balzsamokat tartalmaz, van benne virágpor, nyomelemek is.

Mire használják a méhek a propoliszt?

Nagyon fontos, hogy mikor beviszik a kaptárba a pollengyűjtő kis lábukon lévő táskában viszik be.
A kaptárban készítik el, és a kaptár védelmi rendszeréhez használják fel.
A propolisz teljesen más a halmazállapotú a kaptárban, mint ha kivesszük a kaptárból, gyakorlatilag megszilárdul.
A 2-3-4 milliméteres réseket is propolisszal ragasztják be. A lényeg, hogy például, ha valamilyen betolakodó, megy hozzájuk, propolisszal vonják be, hogy ne okozzon a bomlása fertőzést.
Lényegében a kaptárban mindent bevonnak propolisszal.

A propolisz tisztítja a levegőt, gombaölő hatása is óriási. Fontos, hogy megfelelő mennyiséget tudjanak biztosítani a maguk számára.

Propoliszt, csak abban az időszakban tudnak gyűjteni, amikor a hőmérséklet megfelelő. Kora tavasszal és késő ősszel, amikor már a napi hőmérséklet nem éri el a 20 fokot, akkor már nem tudnak gyűjteni a méhikék propoliszt.

Hogyan tudunk hozzájutni a propoliszhoz?

Ugye említettem már, hogy mindet bevonnak vele. 6 mm-es résekig, erre ki van találva egy nagyon humánus eszköz, propolisz szedő rács.

Van egy propolisz szedő rács, amit rátesszük a keretek tetejére, és a méhikék érzékelik a rácson a hézagokat, így a léputcák felett ezt rakják be propolisszal. A céljuk ezzel az, hogy a kaptárban lévő meleg levegő ne távozzon el a szabadba. Csak a keretlécek közötti rész tudják propolisszal bevonni, a többihez nem férnek hozzá.

Ezt a propolisz szedő rácsot kiveszem a kaptárból, beteszem fagyasztóba, megkeményedik, így a résekből ki tudom szedni a tiszta propoliszt. A propoliszt alkoholos oldatban áztatom, leszűröm és üvegekbe teszem. A méhecskék készítik számunkra, én csak elkészítem belőle a propoliszos tinktúrát. Minden hasznos dolgot, ami benne van, azt így tudjuk kinyerni belőle.

Mire jó a Propolisz Tinktúra?

Már az Ókori Egyiptomban is használták. Bebalzsamozáshoz, egyik alkotó elelme volt a propolisz.

Egyik legfontosabb és legjobb tulajdonsága, nagyon hatásos immunerősítő. Külsőleg-belsőleg is hatékony.

Külsőleg, nagyon nehezen gyógyuló sebektől kezdve, a bőrgyulladások kezelésére, horzsolásokra.

Egy kedves mézfogyasztóm, propolisz használóm osztotta meg velem, hogy neki szőrtüsző gyulladása volt, nagyon gyorsan és hatékonyan tudta ezt a problémát orvosolni, megszüntetni.

Nagyon jó ízületi fájdalmakra, kopásra is. Nagyon erős a hámosító, tulajdonsága. Rendszeres fogyasztásával rendbe lehet tenni a változó vérnyomást. Külsőleg a hajszálerek kezelésére. Torokfájásra naponta többször is lehet alkalmazni.

Propoliszos tintúra

Miért nem javaslom folyadékba tenni?

Aki próbálta az tudja, tapasztalta.

Bele csepegtetjük a folyadékba, abban a pillanatban elterül a tetején ki kerül a pohár oldalára, ami ott van, az már nem jut be a szervezetbe.

Egy evőkanálra csepegtetni, tegyünk rá mézet, ha szükséges és így vegyük be a szánkba.

Nem egyből lenyelni, hanem jól eldolgozni, mindenhova eljusson, a fogínytől a szájpadlásig.

Utána nyeljük le.

Szokták kérdezni, hogy miért nem készítek Propoliszos mézet?

Ha valaki szeretne, nyugodtan készítsen. Nekem olyan problémám van a Propoliszos mézzel, hogy a méznek van egy nagyon jó tulajdonsága, hogy mindent ki akar magából dobni. Így tesz a Propolisszal is.

Nem biztos, hogy így a napi Propoliszos méz adag az annyi, amit szeretnénk.

A legbiztosabb a kanálra téve alkalmazni.

A krémekbe is lehet tenni Propoliszt, úgy is tökéletesen kifejti hatását.

Kedves mézfogyasztóm tapasztalata alapján nagyon jó aranyér kezelésre. Nem túl kellemes, de hatékony.

Külsőleg még gombás részek kezelésére is hatásos.

A méhecskék is ezért alkalmazzák, hogy ne legyen baktérium, gombásodás sehol a kaptárban.

A méhekhez hasonlóan mi is tudjuk a levegőt tisztítani a lakásunkban, ha párologtatóba csepegtetünk

Ennyit szerettem volna a Propoliszról.

A Virágpor Csodás Ajándéka a Természettől

A Virágpor Csodás Ajándéka a Természettől

Ha egészséges, természetes étrendkiegészítőt keresel, amely tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, akkor a virágpor tökéletes választás számodra. A virágpor vagy más néven méhpollen az egyik legértékesebb természetes termék, amit a méhek...

error: Content is protected !!