A Virágpor Csodás Ajándéka a Természettől

Szerző: Pintér József
2024.04.18

Pintér József vagyok, a méz szakértője. Az a célom, hogy jobban megismerjék az emberek, így te is, mennyire különleges az édes méz és tudatosan használd is a mindennapjaidban 🙂

Ha egészséges, természetes étrendkiegészítőt keresel, amely tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, akkor a virágpor tökéletes választás számodra. A virágpor vagy más néven méhpollen az egyik legértékesebb természetes termék, amit a méhek gyűjtenek. Ez az apró „arany kincs” csodálatos egészségügyi előnyöket kínál az ember számára. Ebben a cikkben megismerheted a virágpor gyűjtésének folyamatát, összetételét, táplálóértékét és azt, hogy milyen pozitív hatásai vannak szervezetedre. Tarts velünk, és fedezd fel a virágport, a természet csodálatos ajándékát!

Mik azok a Legfontosabbak, Amiket a Méhecskék Gyűjtenek?

A méhecskék sok hasznos dolgot gyűjtenek, készítenek. A legfontosabbak: méhpempő, virágpor, propolisz, méhkenyér és a méz. A mai élőben a pollenről, vagyis a Virágporról fogok beszélni.

Hogyan Gyűjtik a Virágport a Méhek?

Biztos láttátok már, hogy amikor kisüt a nap és legalább 15 fok van, virágzik valamilyen növény. A méhecskék rárepülnek a virágra, élelmet keres, nektárt, a virágporban szinte megfürdik, a testén lévő szőrök tele lesznek pollennel.

A lábain vannak kis kefécskék és ezt lekeféli magáról, gömb formát alkot belőle és a hátsó lábán lévő pollen gyűjtő táskába helyezi a virágport. Beviszi a kaptárba.

Hogyan Jutunk Hozzá a Virágporhoz?

Kitaláltak egy virágpor szedő eszközt, amit felhelyezünk a kaptárra. A méhecske ahogyan haza érkezik a kaptárba a rakományával áthalad ezen a virágpor szedő eszközön és a virágpor leesik a kosárkájából a gyűjtő részbe.

Mutatom, hogy mekkora ez a virágpor. Mit gondoltok, hogy mennyi pollen szemek összeségéből áll össze egy virágpor? Elárulom, 1,5-2 millió pollen szemcséből áll össze egy virágpor, amit a táskájában visz haza a kaptárba.

Tehát közel 2 millió pollen szemcsét gyúr össze, és abból lesz ez a pici virágpor. Itt kezdődik el a méhészek munkája a virágporral.

A Nyers és Szárított Virágpor Különbsége

Két fajta virágpor gyűjtés létezik. Az egyik a szárított virágpor, a másik a nyers virágpor.

A különbség az, hogy a nyers virágport, amikor bele esik a virágpor gyűjtőbe, a méhész megtisztítja, azaz a bele hullott más dolog azt eltávolítja belőle. És egyből mélyhűtőbe helyezi.

Ha nem mélyhűtőbe helyezi, akkor szárítani kell, mert különben megromlana. Valamilyen technológiával eltávolítja a víz mennyiséget a virágporból. A lényege, hogy víz ne maradjon a virágporban. Így viszont nem kell mélyhűtőben tárolni, hanem száraz helyen.

A nyers virágpor sokkal több előnnyel rendelkezik, mint a szárított. A szárított virágpornál a szárítás hatására egy csomó hasznos anyag, mint pl. illóolajok is eltávoznak a szárítás folyamán.

Lényeges, hogy a nyers virágpor lefagyasztás után is mínusz 20 fokon sem fagy meg. Nem fagy meg a nyers virágpor! Mikor fogyasszuk, akkor mélyhűtőből kivéve nem beton kemény!

Nagyon fontos, mivel nem szárított fogyasztás után a virágport vissza kell tenni a fagyasztóba.

A Virágpor Alkotóelemei

A Virágpor digitális lenyomata a virágnak! A virág „szívéből” gyűjtik a méhek. Jellemzi minden összetevője a virágport, hogy milyen virágból gyűjtötték a méhek. A színe nagyon sokféle lehet, a virágtól függ. Az elefántcsont fehértől a feketéig is változhat a színe.

Mit tartalmaz, miért hasznos az ember számára? Feltölt energiával, erősíti az immunrendszert, gátolja az öregedést, csak néhány olyan jótékony hatás, amiért érdemes virágport fogyasztani.

Tartalmaz aminosavakat, vitaminokat, ásványi anyagokat, szénhidrátokat, lipideket és fehérjéket, illetve B-és E-vitamint, és bármilyen furán hangzik, de C vitamint is.

A Virágpor Jótékony Hatásai

A virágpor enyhíti a gyulladásokat, erősíti az immunrendszert, fokozza a máj működését, enyhíti a menopauza tüneteit, csökkenti a stresszt, felgyorsítja a gyógyulást, fokozza a sportteljesítményt, csökkenti a kemoterápia mellékhatásait, illetve az allergia és az asztma tüneteit.

Nagyon hasznos azoknak, akik fogyókúrát tartanak. Hogyan? Egy evőkanál virágpor akkora energiát tartalmaz a szervezetünk számára, hogy nem leszünk éhesek, nem is leszünk fáradékonyak.

Érdekes dolog, ki lehet próbálni, ezek már tapasztalatok alapján vannak elmondva. A virágpor baktériumellenes, segít a fertőzések legyőzésében, „kivezeti” a mérgeket és toxikus anyagokat a szervezetből, egyúttal méregteleníti a májat, támogatja az anyagcserét, jó a gyomorpanaszok ellen.

Alkalmazható magas vérnyomás esetén, a benne található kálium, magnézium, vas, szilícium, valamint foszfor miatt pedig szépíti a bőrt, a hajat és a körmöket. Belekeverik a pelenka kiütés és ekcéma elleni bőrlágyító termékekbe, különféle kozmetikumokba, de külsőleg pakolásként szintén remek eredményeket érhetünk el vele.

A fent említett rutin antioxidáns tulajdonsága miatt gátolja a rák kialakulását, emellett erősíti a hajszálereket, így segíthet a visszeres panaszok esetén.

A virágpor a természet csodás ajándéka!

Hogyan és Mikor Fogyasszuk a Virágport?

Lényeges, hogy már 3 éves kortól lehet fogyasztani:

  • 3 és 14 éves kor között 3-5 gr/nap
  • Évente 5-6 kúrát lehet elvégezni

A 14-50 éves korig naponta 2×10 gr javasolt, évente 5 kúrát lehet csinálni.

Mikor fogyasszuk?
A virágpornak nagyon sok hasznos tulajdonsága van. Párat fogok felsorolni a 20 közül:

  • Fáradtság, fásultság esetén
  • Sejt megújító tulajdonságokkal rendelkezik
  • Vérnyomást nagyon jól tudja tartani a helyes értéken
  • Meddőség eset

GYIK – Virágpor

Mi a virágpor?

A virágpor a virág pollenje, amit a méhek gyűjtenek össze és visznek a kaptárba.

Hogyan gyűjtik a méhek a virágport?

A méhek a virágporban megfürdenek, lekefélnek róluk, majd a pollen gyűjtő kosárkában hazaviszik a kaptárba.

Mennyi pollenszemből áll egy virágpor?

Egy virágpor kb. 1,5-2 millió pollenszemből áll össze.

Mi a különbség a nyers és szárított virágpor között?

A nyers virágport mélyhűtik, így megtartja értékes összetevőit. A szárítottnál eltávoznak bizonyos hatóanyagok.

Mit tartalmaz a virágpor?

Aminosavakat, vitaminokat, ásványi anyagokat, szénhidrátokat, lipideket, fehérjéket, B-, E- és C-vitamint.

Milyen egészségügyi előnyei vannak a virágpornak?

Erősíti az immunrendszert, gátolja az öregedést, enyhíti a gyulladásokat, fokozza a máj működését, jó a magas vérnyomásra, allergiára, stb.

Mikortól lehet fogyasztani a virágport?

3 éves kortól lehet fogyasztani, de a napi beviteli mennyiség életkortól függ.

Mikor érdemes fogyasztani?

Fáradtság, fásultság, vérnyomásproblémák, meddőség esetén nagyon ajánlott.

Meddig lehet fogyasztani egy kúra során?

3-14 éves korig 5-6 hetes kúrák javasoltak évente. 14-50 éves korig évente 5 kúra javasolt.

Zárszó

A virágpor egy igazi szuperzöldsége a természetnek. Tele van értékes tápanyagokkal, antioxidánsokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert, segíti a gyógyulást, növeli az energiaszintet, szabályozza a vérnyomást és még számtalan más jótékony hatása van. A világos iránymutatásoknak köszönhetően könnyen beépítheted étrendedbe akár 3 éves kortól. Nem érdemes megfosztanod magad ettől a hihetetlenül tápláló természetes terméktől! Próbáld ki a virágport, és tapasztald meg te is a jótékony hatásait!

A csodálatos Akácméz: A természet édes ajándéka

A csodálatos Akácméz: A természet édes ajándéka

Az akácméz nem csak egy finom édesítőszer, hanem egy igazi természeti csoda is. Ez a különleges mézfajta az akácfák virágainak nektárjából készül, és rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkezik, amelyek előnyösek lehetnek az egészségünk számára. A lágy ízű, világos...

error: Content is protected !!