Akácvirágzásról

Szerző: Pintér József
2022.06.16

Pintér József vagyok, a méz szakértője. Az a célom, hogy jobban megismerjék az emberek, így te is, mennyire különleges az édes méz és tudatosan használd is a mindennapjaidban 🙂

A lényeg, hogy ebben az időszakban májusban aktuális az akácvirágzás.
Most bárhova mész látod a sok virágot, sőt este érzed az illatát, ha teheted menj egy akácfa alá és élvezd a csodálatos illatot.

Akácvirágzás

Álltalábban 10-12 napig virágzik a fehér akácvirág, sok mindentől függ, hogy meddig virágzik például attól, hogy milyen az időjárás. Most nagyon jó nektár gyűjtő időjárás van, nincs vad szél, nem veri le a virágokat, kellemes az idő. Szélben ahogy ringatóznak a virágok nehezebben gyűjtik a nektár cseppeket a méhikék.
Tudjátok-e, hogy maga az akácfa nem őshonos Magyarországon, hanem az 1900-as években Tessedik Sámuel hozta be, a célja az volt vele, hogy az alföldön megkösse vele a homokot. Annyira sikerült neki, hogy a 20 %-a az erdőinknek akácfa.
Sok mindenre lehet használni jól bírja az idő viszontagságait így használják oszlopokra, vagy fűtésre nagyon alkalmas. Érdekesség, hogy  Európa akác erdeinek 60%-a nálunk található.
A kárpátmedencében nagyon jó a klíma az akácfák számára.
Az idén nem fagyott el a virág, esett eső és napközben is szélcsend van, fontos még hogy páratartalom is legyen a levegőben.
Nagyon fontos, hogy sok nektár legyen a virágban, a szél ne szárítja ki a nektárt és víz is vagyis az eső megfelelő essen ebben az időszakban, mondhatnám azt is hogy éjszaka essen.
Akácmézet, 2014-ban Hungarikummá nyilvánították Magyarországon.

Miért értékes az akácméz, miért jó, miért is szeretik sokan?

Az én egyik kedvenc mézem, azonban természetesen sok kedvencem van.

Akácvirágzás

Tudni kell az akácvirágról, hogy kevés virágport termel, így kevés virágpor kerül a mézbe, ki kell próbálni. Főleg a virágporra érzékenyeknek javaslom a kipróbálását
A lényeg, hogy nagyon értékes dolgokat tartalmaz az Akácméz. Az összes mézben 11 féle természetes cukor található, ebből az akácmézben 10 féle benne van.
Az Akácméz hosszú ideig megtartja a folyékony állapotát, köszönhető, annak, hogy magas gyümölcscukrot tartalma, ezért nem ikrásodik olyan hamar be.
Ki kell próbálni sokféle mézet, hogy melyik is lesz a Te kedvenced.
Akácméznek a színe víz tiszta áttetsző bár ezt is befolyásolja az időjárás is.
Aki evett már akácvirágot Ő azt az ízt fogja vissza kapni az akácmézben is.
Fontos az akácméz fogyasztása, például sportolóknak, fizikai és szellemi munkát végzőknek mert megtudja növelni a tulajdonképpen a teljesítményedet. Ha tudod, hogy ilyen munkát végzel, egy jó hónapig minden nap, vagyis napi rendszerességgel fogyaszd.
Javaslom még, hogy egy hosszabb betegeskedés után is, ha folyamatosan fogyasztod sokkal gyorsabban regenerálódsz és erőre kapsz.
Nagyon fontos, hogy nem csak télen kell fogyasztani a, mézeket hanem nyáron is!

Mi a méhrajzás?

Mi a méhrajzás?

A méhrajzás ideje legtöbb helyen május, júniusban van, de akár már áprilisban is kezdődhet.Ti is láttatok biztos már ilyen rajzást a méheknél!Fa ágon, redőnynél akár kéményben, méhek sokasága, fürtben csüng az ágon. Egy fának a törzsére húzódtak meg, ott várják, hogy...

Miért kristályosodik a méz?

Miért kristályosodik a méz?

Többen kérdeztétek, hogy a különböző fajta mézek hogyan, és miért kristályosodnak? Mi is befolyásolja azt a folyamatot ami az üvegben, először elkezd „ így pókhállosodni ” vagyis elválik így felül alul, ikrásodik be a méz? Miért is tapasztaljuk ezt, hogy...

error: Content is protected !!