Anyaméh násztánca!

Szerző: Pintér József
2023.03.20

Pintér József vagyok, a méz szakértője. Az a célom, hogy jobban megismerjék az emberek, így te is, mennyire különleges az édes méz és tudatosan használd is a mindennapjaidban 🙂

A lényeg, hogy a családfőnek az anyaméhnek nagyon fontos szerepe van a kaptárban.
Az élő során ki fog derülni, hogy az anya hányszor hagyja el a kaptárat?
Meddig él az anya?
Milyen hangokat ad ki?
Mert más hangokat is ad ki nem csak zümmögést.
Hogyan és miként alapítja meg a családot, amikor új anya keletkezik?

A nászrepülésről is fogok beszélni, ami nagyon fontos dolog a család életében.
El is kezdem, ahogy mondtam már az anya szerepre óriási a családban és nagyon fontos az anya nevelése, nagyon nagy odafigyelést igényel.
Mit is jelent ez?
Nagyon hasznos az anya a családban.

Ha bármi történik vele akkor a pótlásra fontos oda figyelni a méhésznek.
Azért nagyon fontos, mert hogyha a méhész, vagyis én nem veszem észre, hogy bármi baja van az anyának, nem úgy tud petét rakni, akkor akár annak a kis családnak a kárára is mehet.

Hogyan és miként is lesz egy új anyaméh?

Igen beszéltem róla, hogy az anya az többféle petét is tud lerakni. Tud lerakni dolgozót, herét és ami nagyon fontos, hogy a dolgozók anyabölcső segítségével új anyát tudnak kinevelni a petéből.
Akkor van ilyen hogyha a családban új anya kell, ha észreveszik, hogy az anyának bármilyen problémája van például megsérült a szárnya vagy a lába, nem olyan a mozgása vagy már olyan idős.
Beszéltem már róla, hogy akár 3-5 évig is élhet egy anya.
Ugye elfárad ő is és ezt a méhecskék észreveszik, ilyenkor is anya csere történik a családban.
Megfelelő mennyiségű élelem van, és megfelelő mennyiségű létszám van a családban akkor is úgy érzik, hogy szaporodniuk kell, így ilyenkor is anyabölcsőt húznak.
Kialakítanak anyabölcsőt, nem egyet, hanem többet is és az anyát méhpempővel etetik végig.
Az anya bölcsőből tulajdonképpen 15-16 nap után ki kell az új anya. Ez annyit jelent hogy az anyja ki rágja az anyabölcső végét és onnan kibújik.

Mi történik a többi anya bölcsővel?

Már beszéltem róla, hogy nem csak egy anyabölcső van, hanem többet is készítenek a méhecskék.
Ilyenkor az történik ugye, hogy kirágja magát az új anya akkor már tulajdonképpen a régi anya, aki a családfő volt az már kirepült, vagy elpusztult.

Mit is jelent az hogy kirepül?

Azt jelenti, hogy szakszóval éljek rajzik.
Biztos láttatok már ilyet mikor egy fán csüng nagyon sok méhecske ez azt jelenti, hogy ez természetes szaporodása a családnak és a régi anyával. Tehát rajzanak a méhek.
A régi anyával a dolgozók egy része kirepült, hogy egy új életteret tudjanak a család részére biztosítani és mindig ott a raj közepén a régi anya.
Valahol bent az anyát veszik körbe a dolgozók tehát ez annyit jelent mikor az anya a lerakja a petét és érzi, hogy nagyon nagy a család, van bőségesen élelem, akkor kirepül.

Azonban mi is történik bent?

15-16 nap után kibújik az új anya kirágja magát az anyabölcsőből és megkeresi a többi anyabölcsőt ilyenkor mikor ki kell, még nincsen az a bizonyos illatanyaga, amivel összetartja a családot.

Tehát ilyenkor nem igazából érzékeli még a többi dolgozó, hogy ő az anya tütülő hangot ad ki!
Mi történik Ilyenkor?
Az történik ilyenkor, hogy amelyik anya előbb ki kel az felkeresi a többi anya bölcsöt és oldalról kivágja és leszúrja a benne lévő anyát!

Kérdeztétek hogy mi történik az anyaméhhel ha szúr?

Képzeljétek el nem pusztul el az anya, mint a dolgozók.
Ő képes többször szúrni, mert olyan fullánkja van, amit vissza tud húzni és többször is tudja alkalmazni!
Tehát hogyha több ilyen anyabölcső van akkor az elsőre kikelt Anya a többivel, vagyis egymással harcolnak és a legerősebb anya marad meg a családban.
Nagyon fontos tudjátok, hogy egy családban mindig csak egy anya van!

Mi történik utána?

Az anya egy bizonyos hangot egy tütülő hangot bocsát ki, ezzel jelzi, hogy megérkezett az új anyaméh!
Ezután az történik, hogy táplálkozik majd felerősödik és négy, nyolc nap után kirepül mikor már bizonyos akkora feromon anyagot bocsát ki, hogy már nagyon messzire el tud jutni.
Miért is fontos ez?
Azért is fontos mert mikor kirepül és 4-5 km re a szél elviszi és a kint lévő herék megérezzék és megkeressék az anyát!

Azért fontos mert mikor kirepül nászrepülésre minél több herével kell hogy találkozzon!
Ugyanis most ha belegondolunk ugye a legutóbbi élőben elmondtam hogy akár kettő és három ezer petét is képes lerakni az anya a gyűjtési időszakban.
Belegondolok abba hogy a méh anya csak egyszer repül ki vagyis haddja el a kaptárat illetve maximum kétszer másodszor akkor mikor szaporodik vagyis rajzik.
Nagyon fontos hogy megfelelő mennyiségű hímivarsejtet kell neki tulajdonképpen gyűjtenie, hogy az három öt évig is elég legyen ahhoz hogy megtermékenyített petéket tudjon lerakni.
Mert ha nem sikerül neki, összegyűjteni és nem tud megtermékenyített petéket lerakni akkor a család veszélybe kerül, vagyis elpusztul. ugyanis nem megfelelő dolgozók kelnek ki, hanem herék azok nem gyűjtenek nektárt sem virágport, sőt még vizet sem hoznak be a kaptárba.
Akkor az egész család el fog pusztulni!
Nagyon fontos a nászrepülés során, hogy minél messzebbre eljusson a levegőben az a bizonyos illatanyag, hogy minél több here tudjon oda jönni.
A megtermékenyítés vagyis nász tánc szaknyelven mindig a levegőben történik!
Nagyon fontos hogy ne legyen olyan erős szél, nagyon jó idő legyen ilyen 28 – 30 fok lenne a megfelelő körülmény ahhoz, hogy minél több herével tudjon találkozni majd utána visszarepül a kaptárba.
Akkor kezdődik az új család alapítása, anya petézése és innentől kezdve már az ott kikelt méhikék azok már az ő családja lesz, és erről a következő élőben fogok beszélni .

A Virágpor Csodás Ajándéka a Természettől

A Virágpor Csodás Ajándéka a Természettől

Ha egészséges, természetes étrendkiegészítőt keresel, amely tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, akkor a virágpor tökéletes választás számodra. A virágpor vagy más néven méhpollen az egyik legértékesebb természetes termék, amit a méhek...

A csodálatos Akácméz: A természet édes ajándéka

A csodálatos Akácméz: A természet édes ajándéka

Az akácméz nem csak egy finom édesítőszer, hanem egy igazi természeti csoda is. Ez a különleges mézfajta az akácfák virágainak nektárjából készül, és rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkezik, amelyek előnyösek lehetnek az egészségünk számára. A lágy ízű, világos...

error: Content is protected !!