Méhanya a kaptárban!

Szerző: Pintér József
2023.03.02

Pintér József vagyok, a méz szakértője. Az a célom, hogy jobban megismerjék az emberek, így te is, mennyire különleges az édes méz és tudatosan használd is a mindennapjaidban 🙂

A lényeg, hogy képen fogom megmutatni a kaptárban lévő méhecskéket, és fontossági sorrendben az méhanyával fogom kezdeni.
Itt mindjárt mutatom és látni fogokjátok, hogy milyen és mi a különbség a kaptárban lévő méhecskék között.
Látjátok balról jobbra haladva.
Baloldalt van a dolgozó méhecske, középen van a here, és jobb oldalt az anya.
Mutatja is centiben, durván ekkora különbségek vannak a kaptárban lévő méhecskék között.

A kérdés az, hogy mit is csinál a méhecskék körében az anyaméh?

Sokan azt gondoljátok, hogy tulajdonképpen ilyenkor télen pihennek a méhek. Azonban az igazság az, hogy a munkás méhek olyan szempontból pihennek, hogy ugye nem tudnak kimenni a kaptárból gyűjteni és ezáltal az egyetlen fontos feladatuk, hogy a családot megfelelő hőmérsékelten tudják tartani.

Miért is szükséges, hogy megfelelő hőmérséklet legyen a kaptárban?

Igen egyik legfontosabb és legszükségesebb dolog, amit ilyenkor csinálnak a méhecskék, hogy nem az egész kaptárt fűtik, hanem hogy ha hidegebb az idő például ugye most is voltak ezek a mínuszok.
Ilyenkor télen összehúzódnak fürtbe és csak ezt a fürtöt melegítik.
A lényeges az, hogy ahhoz, hogy melegíteni tudják, energia kell.
Az energiát azt a bent hagyott virágkor és méz segítségével tudják, tehát a mézet használják fel és a virágport arra, hogy a fürtöt ilyenkor tudják melegíteni.

Miért is fontos, hogy melegen tartsák a fürtöt?

Most jön az hogy az anya tulajdonképpen ilyenkor, már február közepétől főleg így hogy voltak nagyon jó idők, magasabb a hőmérséklet a megszokottnál így az anya elkezd petéket lerakni és ugye ha belerakja a sejtekbe a petét, akkor azoknak a petéknek, meleg kell ahhoz hogy megfelelően tudjanak fejlődni.
No persze azokat a petéket etetni kell, a petéknek minimum 30 fok hőmérséklet kell.
Gondoljatok bele kint ilyenkor ugye nincs 30 fok, sőt hajnalban akár mínusz öt fok is volt.
A lényeg tehát, hogy nagyon sok energia kell, hogy megfelelően ki tudják alakítani azt a 25-30
fokot, hogy ne fázzanak meg az ici-pici peték és a kibújt dolgozó méhecskék.
Nagyon fontos, hogy megfelelő hőmérséklet legyen a kaptárban, és megfelelő minőségű élelem, hogy energiát tudjanak termelni.
Tehát amit ősszel elraktároznak maguknak annak megfelelő mennyiségnek és minőségűnek kell lenni.
Lényeges hogyha hosszú és hideg a tél akkor is kitartson az élelem, mert ilyenkor nem lehet kinyitni a kaptárt, mert különben megfázik a család és el is pusztulhatnak.
Februártól már az anya elkezdett petézni.

Miért is fontos ez?

Azért fontos, mert jön a tavasz és ilyenkor a kaptárban lévő létszám az olyan 10-15000 méhecske, mire azonban jön az április május addigra fel kell hozni a létszámot, hogy megfelelő mennyiségű dolgozó legyen azok tudjanak menni gyűjteni.
Természetesen, nektárt, virágport, propoliszt, ezért megfelelő létszámmal kell lenni ahhoz, hogy tudjanak saját magunknak és számunkra is gyűjteni.

Miért van fontos szerepe a méhanyának a kaptárban?

Legfontosabb dolog, hogy anya csak egy van a kaptárban.
Nagyon fontos mert ha ővele bármi történik, nem olyan élelmet kap, nem megfelelően tudják táplálni vagy sérült akkor már nem tud petéket lerakni.

Tehát ha nem olyan egészségügyi állapotban van az anya akkor nem tud annyi petét lerakni és nem tud megfelelően fejlődni a család, ezáltal nem lesz annyi mennyiségű dolgozó, amit fel tudnak nevelni és nem lesz olyan intenzív a családnak a növekedése. Ezért is fontos, hogy az anya nagyon egészséges legyen, vagyis nagyon jó állapotban, mert ilyenkor még csak egy pár száz petét rak le, azonban jön a tavasz így egyre többet közel ezret egy nap.
Mikor folyamatosan van virágzás, első a Repce aztán követi az akác, hárs és sorba a többi. Mikor ezek a növények kibontják a virágjaikat és tudnak róla gyűjteni virágport, nektárt addigra megfelelő mennyiségű petét kell az anyának lerakni ez közel kettő-háromezer pete naponta, hogy megfelelő mennyiségű munkásnép legyen a családba.

Mit csinál a here a kaptárban?

Mitől függ, hogy a petéből here lesz vagy dolgozó vagy épp egy anya?
Nagyon fontos és nagyon lényeges dolog.
Nem csak olyan petét tud lerakni, amiből dolgozó lesz, hanem olyan petét is, amiből a család tulajdonképpen anyabölcső segítségével egy másik anyát tud kinevelni.

Mitől függ ez?

Több dologtól függ!
Például attól, hogy megfelelő mennyiségű dolgozó van a kaptárban, vagy hogy úgy érzi, hogy szaporodni szeretne.
Ha egészséges az anya akkor is oda kell hogy figyeljen a méhész és megfelelő mennyiségű kerette
lássa el a családot, hogy tudjanak gyűjteni, és ne legyen az az érzete az anyának hogy minden rendben van és szaporodni szeretne.
Mert akkor tud a sejtbe olyan petét lerakni, amiből kialakítanak a dolgozók több bölcsőt és egy új anyát is tudnak nevelni, de erre figyelni kell a méhésznek, hogy ha egészséges az anyag megfelelő teret kell neki adni hogy tudjanak hova raktározni és tudjon az anya petét lerakni, mert ha megfelelő tere van és megfelelő helyre tud petézni akkor nem akar még egy családot alapítani.
Tehát akkor nem akarja megosztani a családot és nem lesz anyabölcső a kaptárban.
Hogy mennyi petét rak le, az, az anya függvénye.
Ezt nem igazából ösztönszerűen teszi, de nem lehet megmondani tehát nincs ilyen hogy mitől függ.
A méhész azt tudja tulajdonképpen befolyásolni olyan értelemben észre veszi hogy beszűkül a kaptár akkor oda kell figyelni mert akkor ott hamarosan anyabölcsőt húznak a dolgozók és a meglévő régi anya lerakja a petét.
Mikor kikel az új fiatal anya ezt nevezzük természetes szaporulatnak.
Így alakul az új család, vagyis ilyenkor van a rajzás távozik a kaptárból a régi anya.

A Virágpor Csodás Ajándéka a Természettől

A Virágpor Csodás Ajándéka a Természettől

Ha egészséges, természetes étrendkiegészítőt keresel, amely tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, akkor a virágpor tökéletes választás számodra. A virágpor vagy más néven méhpollen az egyik legértékesebb természetes termék, amit a méhek...

error: Content is protected !!