Méhek Téli Élete és a Darazsak Kihívásai: Méhészet a Gyakorlatban

Szerző: Pintér József
2023.11.21

Pintér József vagyok, a méz szakértője. Az a célom, hogy jobban megismerjék az emberek, így te is, mennyire különleges az édes méz és tudatosan használd is a mindennapjaidban 🙂

lenyűgöző világát a téli hónapok során. Megismerjük, hogyan élik túl ezek a szorgos rovarok a hideg időszakot, milyen táplálékot fogyasztanak, és hogyan alkalmazkodnak a szigorú körülményekhez. Emellett betekintést nyújtunk a darazsak és méhek közötti összetett viszonyokba, kiemelve a méhészeti gyakorlatok fontosságát és kihívásait. Kísérjenek el minket ezen az izgalmas utazáson, ahogy megismerjük ezeket a csodálatos lényeket és azokat a titkokat, amelyek a méhészet szívében rejtőznek.

Télen a Méhek Mit Esznek?

Ez is egy nagyon jó kérdés. Felmerült sokszor, hogy a méhikék nem alszanak téli álmot? Ezt megbeszéltük, nem alszanak téli álmot! Az élelem nagyon fontos a méhecskék számára és a számunkra is. Nem mindegy, hogy télen mit esznek. Ők abból tudnak táplálkozni, amit elraktároztak maguknak. Ugyan úgy, mint mi is elteszünk télire különböző módon, különféle ételeket és elő vesszük télen és azokkal is táplálkozunk. Ők is, amit nyáron elraktároztak a sejtekbe maguknak, abból tudnak táplálkozni. Itt jön be a méhésznek a szerepe, hogy megfelelő élelem legyen a kaptárban számukra, és megfelelő minőségű élelem, sőt a nyugalmat is biztosítja számukra a tél folyamán. Nagyon fontos feladatuk van a télen a méheknek, hogy átvészeljék a zordabb időjárás esetén is a telet. Tavasszal új családdal tudjanak indulni. Télen a méhikék mindinkább összehúzódnak. Rendezik a telelő fürtöt. A mézet, virágport a kaptár távolabbi részéből a fészek belsejébe hordozgatják. Ha olyan időjárás van ne kelljen messze menni az élelemért a kaptárban. Télen nincs nagy mozgás a kaptárban. A méhek nem alszanak téli álmot medve módjára, hanem táplálkozva mézet fogyasztva húzzák át a telet. A telelő méhek tehát megszívják méz hólyaglyukat, tartalékokról gondoskodnak, mert nem lehet mindegyik a méz közelében. Nem úgy, mint nyáron, ha kinyitjuk kaptár tetejét és bepillantunk, látjuk, hogy egymáson vannak, és nyüzsögnek a méhikék.

Darazsak és Méhek

„Hallottam, hogy a vadméhek megtámadják a méheket?

Azt mondom, hogy a vadméhek nem, inkább azt mondanám, hogy a darazsak támadják meg a méhikéket. Van nagyon sokféle darázs. Tavasztól őszig a gyümölcsösöket a réteket, mezőket és az otthoni kis virágoskerteket bátran állíthatjuk, hogy a méhek és a darazsak uralják. Egy fa virágzásakor tömegesen jelennek meg a helyszínen, ezt gyakran tapasztaljuk. Ez ősz vége felé már korlátozódik, maga a virágzás. A darazsaknak sincs már élelmük, élelem után kutatnak. Lényeges, hogy tudni kell mi a különbség a darázs és a méh között. A darazsak felépítése más, mint a méhecskéké. A darazsak nem csak fullánkjuk van, amit vissza tudnak húzni, ellentétben a méhecskével, mert ő nem tudja visszahúzni.

Repce vagy Napraforgóméz Gyűjtése

„A Repce vagy a Napraforgóméz gyűjtése gazdaságosabb?

Nagyon kacifántos kérdés mert erre válaszolni igazából nagyon nehéz. Lényegében az kérdeztétek ezzel kapcsolatban, hogy melyikről tudnak gyűjteni több nektárt, és azt alakítják át mézzé vagy azt, hogy melyik növény ad több nektárt?

Méh és Darázs Szúrás Különbsége

„Mi a különbség a darázs és a méhszúrás között?

A darázs az többször is tud szúrni, a méh az csak egyszer és utána elpusztul. Ez az óriási különbség. Mindegyik fájdalommal jár, ha megszúr téged, akkor mindegyik fájdalmas lesz, de úgy tudod meg állapítani, hogy most darázs vagy méh szúrt meg, hogy ahol megszúrt, pl. kezeden van egy fullánk akkor méh, ha nincs semmi akkor darázs.

Méh Csípéskor Szennyeződés

„Méh csípéskor előfordulhat-e szennyeződés pl.: vegyszer maradvány a fullánkon?

Beszéltünk róla, hogy a darázs az többször is tud szúrni, mivel vissza tudja húzni, a fullánkját, a méh viszont csak egyszer. A darázs, ha olyan állatot szúrt meg, ami fertőzött volt, utána az embert is megszúrja, akkor fertőzést is okozhat. Viszont a méhecskénél, a méh egyszer tud szúrni, el is pusztul. Kiszakad a méregzacskóval a fullánk és belehal. A kérdés az volt, hogy vegyszer maradvány a fullánkon. Lehetett hallani, hogy nagy méhpusztulások voltak különböző vegyszerek hatására. Azt tudni kell, hogy ha olyan vegyszerrel van kezelve a virág, abban az időszakban végzik a permetezést, amikor már nincs rajta rovar a virágon, akkor nem történik baj. Ha viszont olyan vegyszerrel van permetezve, ami a méhre is veszélyes, az elvileg ránk is. Viszont a méh nem viszi be a kaptárba a mérget, mert út közben, vagy a növényen elpusztul. Tehát a kérdés az volt, hogy ha megszúr a méhecske, akkor van-e a fullánkján esetleg vegyszer maradvány? A válasz, NEM lesz a fullánkon vegyszer maradvány.

Zárszó

A PIJO Méhészet blogjának ezen kiadásában bepillantást nyertünk a méhek és a darazsak bonyolult világába. Megtanultuk, hogyan alkalmazkodnak a méhek a téli kihívásokhoz, és milyen stratégiákat alkalmaznak a túlélés érdekében. Ezenkívül megvizsgáltuk a darazsak és méhek közötti interakciókat, amelyek kulcsfontosságúak a méhészetben. Reméljük, hogy ez a cikk nemcsak hasznos információkat nyújtott, hanem inspirált is arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk ezeknek a rendkívüli rovaroknak és azok szerepének ökoszisztémánkban. Köszönjük, hogy a PIJO Méhészet blogját választották információforrásként és inspirációként a méhek csodálatos világához.

A Virágpor Csodás Ajándéka a Természettől

A Virágpor Csodás Ajándéka a Természettől

Ha egészséges, természetes étrendkiegészítőt keresel, amely tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, akkor a virágpor tökéletes választás számodra. A virágpor vagy más néven méhpollen az egyik legértékesebb természetes termék, amit a méhek...

error: Content is protected !!