Méhpempőről

Szerző: Pintér József
2023.01.23

Pintér József vagyok, a méz szakértője. Az a célom, hogy jobban megismerjék az emberek, így te is, mennyire különleges az édes méz és tudatosan használd is a mindennapjaidban 🙂

A méhpempő is megosztó mivel az íze kicsit szúrós, az állaga zselés. Azt nehéz rá mondani, hogy édes mint a méz, így nem arra szolgál mint a méz.

Mire is szolgál maga a méhpempő?

Azt tudni kell róla, hogy az anyát ezzel etetik a dolgozók egész élete során. Azt is tudni kell, hogy míg ki nem derül, hogy mi van a méhsejtben addig méhpempőt kapnak. Mi után kiderült, hogy nem anya van a sejtben, az anya teljesen más helyen kel, mint a dolgozó. Az anya anyabölcsőben fejlődik ki, a dolgozók viszont méhsejtben és így 3 napos koruk után a dolgozok nem kapnak többet méhpempőt.
A dolgozók 3 nap után már nem a méhpempőt kapják, hanem nektárral kevert táplálékot.
Az anyát természetesen továbbra is méhpempővel táplálják.

Mire is jó a méhpempő?

Használhatjuk vérszegénység esetén, asztma és légutak kezelésére, baktériumok ellen, daganatos megbetegedések kezelésére, továbbá csontritkulás, depresszió.
Legismertebb, hogy férfi és női meddőség kezelésében sokat segít. A sejtek regenerálásában nagy szerepet játszik. Gyulladáscsökkentő hatása óriási!
Hepatitis hormon egyensúly elősegítésére, ízületek, porc problémáknál is segítséget nyújt.

Hogyan fogyasztjuk a méhpempőt?

1 vagy 2 gramm naponta.

Mekkora mennyiség is ez?

Akkora mennyiségű legyen, mint egy színes gombostű feje.
A nyelvűnk alá kell betenni, legalább egy olyan 20-30 percig ne fogyasszál folyadékot és ételt sem.
Étkezés után javasolt a méhpempő fogyasztása.

Nagyon sok más probléma kezelésére is hasznos a méhpempő!

A méheknél, ha belegondolunk akkor az anya ezzel táplálkozik élete során, és 3-5 évig is el tud élni.
Míg a dolgozó méhecskék ilyenkor téli időszakban 5-7 hónapig élnem mindösszesen, addig nyáron
gyűjtési időszakban 5-7 hétig élnek. Iszonyatos különbség ebben is mint látjátok.

Hogy kell tárolni a méhpempőt?

Mindig hűtőben történik a tárolása.
Felbontás után 6 hónapig jó. Így én 30 grammos kiszerelésben tartom megfelelőnek.
Ez egy hónapos adag így nincs annak veszélye, hogy fél év után probléma adódik a minőségével, ha nem fogyasztottuk el.
Ki kell próbálni ici-pici adagban, mivel 150 féle összetevője van a méhpempőnek, így győződjön meg róla mindenki, hogy nem érzékeny valamelyik összetevőre.
Itt nincs semmiféle ellen javallat, azonban érdemes kipróbálni. Sőt akinek pollen allergiája van abban is tud segíteni a méhpempő.
A méhpempő a természet egyik csodája!

Mi a méhrajzás?

Mi a méhrajzás?

A méhrajzás ideje legtöbb helyen május, júniusban van, de akár már áprilisban is kezdődhet.Ti is láttatok biztos már ilyen rajzást a méheknél!Fa ágon, redőnynél akár kéményben, méhek sokasága, fürtben csüng az ágon. Egy fának a törzsére húzódtak meg, ott várják, hogy...

Miért kristályosodik a méz?

Miért kristályosodik a méz?

Többen kérdeztétek, hogy a különböző fajta mézek hogyan, és miért kristályosodnak? Mi is befolyásolja azt a folyamatot ami az üvegben, először elkezd „ így pókhállosodni ” vagyis elválik így felül alul, ikrásodik be a méz? Miért is tapasztaljuk ezt, hogy...

error: Content is protected !!