Mi a méz?

Szerző: Pintér József
2021.12.15

Pintér József vagyok, a méz szakértője. Az a célom, hogy jobban megismerjék az emberek, így te is, mennyire különleges az édes méz és tudatosan használd is a mindennapjaidban 🙂

Mi a méz? Mi van benne? Miért is fontos? Mik azok az anyagok, amik a szervezetre hasznosak?

Azt kell tisztázni, hogy a méznek kétféle eredete van. A méznek, sokan nem is tudjátok, mert mindenki úgy tudja, hogy a méhikék a növények  nektárjából készítik, azt alakítják át. A nektár a fő forrása a méznek. Igen ez jó gondolat, csak van egy másik fajta méz, amit viszont kevesen tudnak, amit nem a virágok nektárjából gyűjtenek.

Vannak az erdőben hatalmas fák, és a fák levelein sok rovar, itt hogyha elszaporodnak ezek a levelek nedvét szívó rovarok akkor onnan tudják ezt a másik fajta mézet készíteni a méhecskék.

Így két fő csoportba oszthatjuk a mézet.

Az egyiket a virágok nektárjából készítik, a másikat a fának a leveleim élő rovaroknak a nedvét, amit kibocsátanak azt gyűjtik össze, mert az édes és nagyon sok hasznos anyagot tartalmaz ezt gyűjtik össze és a saját anyagaikat hozzáadják, majd átalakítják, raktározzák és utána dehidratálják így nyerik ki ebből a két dologból a finom folyékony mézet.

Amikor a méhecske gyűjtöget, majd a gyűjtögetésből visszatér a kaptárba, nem a gyűjtögető méh készíti el a mézet, hanem csoportosan végzik. Vannak a gyűjtő méhek és vannak a benti munkás kisméhecskék, szorgos méhecskék, szorgos munkájával készítik el számunkra ezt a finom folyékony aranyat érő egészséget

Mi van a mézben?

Egyrészt növényi eredetű, ami az első összetevője ezért növényi eredetű, a második is fontos, amit a méhikék adnak hozzá.

Tehát, nem csak nektárt gyűjtenek abból lesz a méz, hanem még a kis parányi kis méhikéknek a belső laboratóriumából összehozzák a nektárral és ezeknek az anyagoknak hatására készül el a méz.

A nedvességet elpárologtatják belőle.

Úgy készítik el számunkra, hogy a szervezetünknek minél kevesebbet kelljen vele dolgozni. Olyan állagúvá készítik számunkra a mézet, hogy amik benne vannak azokat nagyon könnyedén a szervezetünk hasznosítani tudja.

Mik a méz alkotó elemei?

Nagyon sok aminosavat tartalmaz, ásványi anyagokat. Közel 11 féle vitamin található a mézekben. Ásványi nyomelemeket, kalciumot, foszfort, magnéziumot, vasat, ami még fontos a szervezetünk számára azokat is tartalmazzák a mézeink. B Vitaminok a D Vitaminok C vitamint A és E vitaminok különböző arányát tartalmazzák. Attól függően hogy milyen fajta mézről is beszélünk.

Fontos még nagyon, hogy miből áll össze, vagyis mik az összetevői.

A méhikék mikor behozzák a nektárt a kaptárba 70 százalék nedvességtartalma van.

Elpárologtatják belőle a felesleges vizet, mivel le kell vinniük 17% ra.

A jó minőségű méz 17% nál magasabb víztartalmú nem lehet tehát, addig kell nekik a sejtekben rakosgatni és párologtatni míg el nem érik ezt a százalékot.

Nagyon fontos, hogy ne legyen magasabb 17%

Azért fontos, mert ekkora mennyiségű víztartalom kell ahhoz hogy el tudják raktározni, sokáig el álljon. 
Mi van még benne? Van benne fruktóz, glükóz, ásványi sók, enzimek mint mondtam a Vitaminokat és fehérjék, tehát nagyon hasznos anyagokat tartalmaz a szervezetünk számára a méz.

Mire is jó a méz?

Ezt már sokszor hallottátok tőlem, hogy a rendszeresség, tehát hogy rendszeresen fogyasszunk mézet.

Nem mikor már megvan a baj tűzoltásként.

A méz rendszeres fogyasztásával meg tudjuk erősíteni a szervezetünk immunrendszerét, és ezáltal nem tudnak különböző kórokozók problémát okozni a szervezetünkben. Egyik nagyon fontos, hogy a mézek nagy hányadában tartalmazza a baktériumölő hatását és ezt már az ősidőkben is ismerték és alkalmazták is.

Hogyan alkalmazták a mézet?

A külső sebek gyógyításában, már régen felfedezték a mézet, őseink.
Akkor még a vadonban nem voltak, kaptárak, hanem az odúból az Ősember lépéstől mindenestől felfalta.

Majd rájöttek arra, hogy nem csak rengeteg kalóriát és fehérjét tartalmaz a méz, hanem különböző gyógyításra is alkalmazható így alkalmazták is.

Külső sebekre, is alkalmazták mivel, baktériumölő hatása van így sokkal gyorsabban behegesedett és nem gyulladt be a seb. Érdekes dolog ezt mindig el szoktam mondani, hogy a nyers mézben, található hidrogén peroxid.

És ez miért jó?

Megesszük és jó fogszuvasodás ellen. Ez érdekes dolog, de szokták mondani gyerek korban, hogy ne egyél sok cukrot mert tönkremennek a fogaid, viszont mézet lehet enni mert az még hasznos is a fogunknak mert a benne lévő anyagok megvédik a fogainkat.

Mi az a nyers méz?

A nyers mézről akkor beszélünk, amikor a fedett kereteket amit a kaptárból pergetésre bevisszük a pergető helyiségbe, lefedelezzük, kipörgetjük, megszűrjük, üvegbe rakjuk.

Nem teszünk hozzá, nem veszünk el belőle, nem hőkezeljük, ha hőkezeljük a mézet , olyan Vitaminokat, enzimeket elveszít ami hasznos a szervezetünkre. Persze ízesítésre meg sütésre tökéletes.

Egy kiló, egy üveg mézhez mekkora munkára van szükségük a méhikéknek, mennyi nektárt kell gyűjteni ahhoz, hogy egy kiló mézet elkészítsenek?

Azzal kezdem, hogy a méhecskék nagyon erősek.

Miért is olyan erősek a méhecskék, ahhoz, hogy ezt megértsétek, mindjárt el is fogom mondani, hogy egyetlen egy kiló méz készítéséhez úgy hozzávetőleg három kiló nektár kell gyűjtenünk a virágokról.

Ha bele gondoltok, hogy három kilónyi nektárt össze gyűjtögetni cseppenként az ugye virágról virágra szállva az mekkora munka?

Nagy vonalakban, hogy megértsük, hogy ez mekkora munka, hozzávetőleg 50 000 méhecskének a rakománya.

Tehát az annyit jelent, hogy 50 000 méhecske, hogyha egyszerre behoz egy rakomány nektárt a kaptárba, akkor lesz meg a három kiló nektár mennyiség.

Méhecskék nagyon erősek, ez miben nyilvánul meg?

Ez abban nyilvánul meg átvetítve emberre összehasonlításképpen, ez kb. olyan, mint egy 80 kilós ember 40kg-ot cipelnem.

Tehát fele akkora mennyiségű rakománnyal tudnak közlekedni mint például az emberek, hogy 80 kg test súlyának a felét el tudja vinni, a súlyának a felét és azt 24km/ órás sebességgel tudja megtenni.

Ez egy embernek sem kicsi teljesítmény.

Ha bele gondolnánk átvetítve emberre, hát én mondjuk 40 kg- os súllyal nem biztos, hogy tudnánk akár még csak nem 24km órás, de még akár tíz kilométer per órás sebességgel sem tudná közlekedni.

Belegondolunk ez egy óriási dolog és még hozzávetőleg ahhoz hogy ezt az 50 000 méhecskének a rakománya,2 millió virágra kell nekik virágról virágra szállni, és ott összegyűjteni a nektár cseppeket.

Tehát, ha ezt így összehasonlítjuk, ez egy hatalmas mennyiség.  Ezért mondtam hogy a méhikéknek milyen nagy erejük van.

Nem is gondolnánk, hogy a kisméhecske, ekkora súllyal és ennyi hasznos teherrel tudnak közlekedni.

Miből is tevődik össze a méz, amit a méhecskék összegyűjtenek?

A mézekben összességében 11 féle cukor van.

Mondhatnánk azt is, hogy nagyon gazdag cukortartalmú a méz, persze természetes  cukrokról beszélünk.

 A mézben 35- 40%-, gyümölcscukor és 30%-ban szőlőcukor található.

A többi az a különböző egyéb természetes cukroknak az összetétele, 17-18%-a víz.

Ekkor mondhatjuk azt, hogy érett a méz, a méhecskék csak a 17-18 százalékos víz tartalmu, mézet fedik le a kis viasz lapocskákkal. Különböző vitaminokat tartalmaz, B1-től a B8-ig, a C-vitamin, kalcium különböző ásványi anyagok, foszfor, réz, a mézben nagyon sok antioxidánsok, flavonoidok. Nézd meg a virágporról szóló bejegyzésemet is.

A Virágpor Csodás Ajándéka a Természettől

A Virágpor Csodás Ajándéka a Természettől

Ha egészséges, természetes étrendkiegészítőt keresel, amely tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, akkor a virágpor tökéletes választás számodra. A virágpor vagy más néven méhpollen az egyik legértékesebb természetes termék, amit a méhek...

A csodálatos Akácméz: A természet édes ajándéka

A csodálatos Akácméz: A természet édes ajándéka

Az akácméz nem csak egy finom édesítőszer, hanem egy igazi természeti csoda is. Ez a különleges mézfajta az akácfák virágainak nektárjából készül, és rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkezik, amelyek előnyösek lehetnek az egészségünk számára. A lágy ízű, világos...

error: Content is protected !!