Miért kristályosodik a méz?

Szerző: Pintér József
2023.05.08

Pintér József vagyok, a méz szakértője. Az a célom, hogy jobban megismerjék az emberek, így te is, mennyire különleges az édes méz és tudatosan használd is a mindennapjaidban 🙂

Többen kérdeztétek, hogy a különböző fajta mézek hogyan, és miért kristályosodnak? Mi is befolyásolja azt a folyamatot ami az üvegben, először elkezd „ így pókhállosodni ” vagyis elválik így felül alul, ikrásodik be a méz?

Miért is tapasztaljuk ezt, hogy kirtályosodik, ikrásodik a méz?

Legfontosabb, hogy a mézszüret után minden méz folyékony halmaz állapotú. Például a Repcekrémméz, vagy a Napraforgó krémméz is a pörgetés után folyékony.
Aki volt Nálam Mézpörgetéses eseményen ezt testközelből is tapasztalhatta, látta.
A lényeg, hogy egy idő után mindegyik méz fajta elkezd ikrásodni, kikristályosodni.
Megszűnik az a közeg, ahol volt eddig a méz. Mézpörgetés elött bent van a kaptárban azon belül is a felső méztérben, és a méhecskék ott szorgoskodnak ott érlelik a mézet, lefedik.
Itt ugye 25-30 fok hőmérsékleten van a lefedett méz is.
Nyáron a nagy melegben is ugyan ezt a hőmérsékletet kell tartani, és most is, hogy kint 8 fok van. Ez biztosítja a méhecskéknek, hogy ott a sejtben nem ikrásodik meg a méz.
Mézpörgetés után a repceméz például nagyon gyorsan el kezd kikristályosodni.

Miért kezd el gyorsan kikristályosodni?

A benne lévő különböző cukroknak a minősége mennyisége határozza meg, hogy milyen gyorsak kristályosodik be, az a bizonyos fajta méz. Több dolog is szemlélteti, hogy milyen is a kristályosodási folyamat. Van mikor rétegesen kristályosodik, van mikor kis apró szemcsésedig és azok köré a szemcsék köré indul el a kristályosodási folyamat. Ha a méz cukrának egy része kristályokban különválik, azt mondjuk, hogy a méz megkristályosodott, vagy megikrásodott.

A méz kristályosodás folyamatai, szabályai

Nem egyformán kristályosodnak a különböző fajta mézek. Ha sok a gyümölcscukor a mézben, akkor nem kristályosodik olyan gyorsan, vagyis később kristályosodik be. Ha azonban kevesebb a gyümölcscukor a mézben akkor gyorsabban kristályosodik a méz.

Mit tehetünk, ha kristályosodik a mézünk?

A kristályos méz tápértéke változatlan, íze is kellemes, az állaga változott, de nehéz adagolni.

Mit lehet ilyenkor tenni?

Van olyan ország, ahol viszont a kristályos mézet jobban szeretik, mint a folyósat, pl. Németországban, azt vallják, hogy akkor igazi a méz.
Nálunk Magyarországon azt szeretik jobban, ha minél tovább folyékony halmazállapotú maradjon a méz.
A kristályos mézet melegítéssel lehet folyóssá tenni. A méz hevítése során veszít súlyából, mert a benne lévő víz párolog.
A mézes üveget vízfürdőbe kell állítani.
A fazék aljára léceket kell tenni, erre kell rátenni az üveget, feltölteni ¾ részéig lepje el az üveget a víz.
A víz hőmérsékletét ellenőrizve, nagyon lassan melegítjük, közben mérjük a hőmérsékletét, hogy 40 foknál nagyobb ne legyen.
Például fürdő hőmérővel is tudjuk ellenőrizni, vagy ha nincs, akkor kézmelegnél ne legyen melegebb, semmiképpen, ne legyen forró. A meleg a mézben lassan terjed, először csak az üveget melegíti fel a víz és belső felén a mézet.
Hogy minél előbb átmelegedjen a mézünk, egy kis segítséggel, kanállal megkeverjük, széléről a közepéig összekeverni és így sokkal gyorsabban vissza lehet folyékonnyá tenni a kristályos mézünket.

Ahol padló fűtés van ott még egyszerűbb a melegítés télen, ha használjuk a fűtést, nem hevíti túl a mézet. Sokan mondjátok, hogy bele tesszük forró italokba, kávéba.
Ott a vitaminokat elveszíti a hő hatására, enzimeket, de az íze benne marad.
Aki kávéba, teába teszi a mézeket, arra kell ügyelni, hogy a benne lévő vitaminokkal, enzimekkel nem lehet számítani, többet kell fogyasztani ezeken felül.

Kérdeztétek, hogy mi befolyásolja még a mézek kristályosodását?

Három, négy féle dolog is befolyásolja.
A kristályosodásra a hőmérséklet nagyon hat.
Az alacsony hőmérséklet, 14 fokos hőmérséklet hatására gyorsabban elkezdődik a mézek kristályosodása.
A leg optimálisabb hőmérséklet a 25 fok.
A másik, hogy milyen hosszú ideig nem fogyasszuk el a mézet.
A méznek mindig csak egy része kristályos, még akkor is, ha egyöntetűnek és keménynek látszik.

A Virágpor Csodás Ajándéka a Természettől

A Virágpor Csodás Ajándéka a Természettől

Ha egészséges, természetes étrendkiegészítőt keresel, amely tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, akkor a virágpor tökéletes választás számodra. A virágpor vagy más néven méhpollen az egyik legértékesebb természetes termék, amit a méhek...

error: Content is protected !!