Sokszor felmerül a kérdés, méhek télen, mit is csinálnak?

Szerző: Pintér József
2022.02.09

Pintér József vagyok, a méz szakértője. Az a célom, hogy jobban megismerjék az emberek, így te is, mennyire különleges az édes méz és tudatosan használd is a mindennapjaidban 🙂

Sokszor felmerül a kérdés, méhek télen, mit is csinálnak? A méhikék biztos téli álmot alszanak?
Ez nem így van. A méhek Télen- nyáron kint vannak a szabadban. Ezért saját maguknak kell gondoskodni a téli fűtésről és persze nyáron a hűtésről.

Ez az embereknél természetes, hogy télen valamilyen eszközzel, energiával fűtenek. Az energia, amit felhasználnak az lehet gáz, fa, szén vagy villamos energia, a lakás fűtésére.

Nyáron hűteni különböző módon lehet, ventilátor, légkondival.

A lényeg, hogy ez a méhikéknél kicsit másképp működik, nincs más csak a saját energiájuk amire számíthatnak.

Mit is jelent ez?

Azt jelenti, hogy nekik nincs kályha télen, amivel befűtenének. Sőt nyáron sincs ventillátoruk, klímájuk sem, amivel hűteni tudnák a kaptárjukat.

Hogyan oldják meg?

Télen a fűtést a saját testük mozgásával tudják megoldani. Nem az egész kaptárt fűtik, hanem összehúzódnak fürtbe, és így oldják meg a fűtést. Nyáron azonban a hűtést a szárnyukkal végzik.

Mi kell hozzá?

A mozgáshoz energia kell, de nem olyan, mint az embereknek. Az energiát az elraktározott mézből és virágporból nyerik.

Nem mindegy, hogy a méhész ebben az esetben én, milyen mézet hagyok bent a kaptárban télire. Amit gyűjtöttek maguknak, azt kell bent hagyni. Ez nagyon jó energia, forrás most télen.

A lényeges, és nagyon fontos minden esetben a megfelelő létszám. Egyedül egy méhike nem tudná átvészelni a telet, de még 100 sem. Ezért megfelelő létszámnak kell lenni télen is a kaptárban, hogy átvészeljék a hideg telet. Összebújnak fürtbe és csak a fürtöt tartják melegen.

Fontos, hogy mellettük a kaptárban hideg van, tehát nem a kaptár fűtik, csak magukat. Betennék melléjük üvegbe vizet, az befagyna. Érdekes ugye?

Télen 7-10 000 méhike van a kaptárban. Az sem jó, ha nagyon sok, ez az optimális.

Nyáron energia kell a hűtéshez is. A hűtést a szárnyuk mozgatásával érik el.

méhek télen

Én úgy segítek nekik, hogy olyan helyre teszem őket, ahol van árnyék. Például fasor mellé, a lényeg, hogy egész nap ne a tűző napon legyenek. Mi is ott dolgozunk, így nekünk sem mindegy, hogy tűző napon kelljen dolgozni. A méhikéknek sem jó, ha a kaptárban 50 C fokra is felmelegedik a levegő.

Nyáron viszont a gyűjtés végett akár 50- 60 000 méhike is végzi a hűtést, ha kell. Minél többen vannak annál előbb ki tudják szellőztetni a kaptárt. A lényeg az, hogyha neked nyáron meleged van a méhikéknek is melegük van. Télen viszont, ha hideg van kint, nekik is így fűteniük kell egymást, mivel a méhek nem alszanak téli álmot.
Tehát fontos, hogy a méhikék nem alszanak téli álmot, mint azt sokan így vélik, de nem alszanak.

Méhpempőről

Méhpempőről

A méhpempő is megosztó mivel az íze kicsit szúrós, az állaga zselés. Azt nehéz rá mondani, hogy édes mint a méz, így nem arra szolgál mint a méz. https://youtu.be/ETF-ponNow8 Mire is szolgál maga a méhpempő? Azt tudni kell róla, hogy az anyát ezzel etetik a dolgozók...

Az immunerősítést kezdjük propolisszal!

Az immunerősítést kezdjük propolisszal!

Sokan rosszul alkalmazzák a propoliszt, ezért most elmondom, hogy mi is a helyes használata a propolisznak. Fontos hogy minden cseppje bejusson a szervezetünkbe és ezt úgy tudjuk elérni, ha nem folyadékokba csepegtetjük bele hanem, ahogy én szoktam javasolni. Veszünk...

Darazsak veszélyesek lehetnek

Darazsak veszélyesek lehetnek

A világon 2000 különböző darázsfaj létezik, közülük néhány tucat él Magyarországon. Közülük leginkább a lódarázzsal, a padlásdarázzsal és a kecskedarázzsal találkozhatunk. A szakemberek sem tudják, miért szaporodtak most el ennyire a darazsak. Alapvetően nincs nagy...

error: Content is protected !!