Vegyes virágméz

Szerző: Pintér József
2021.11.18

Pintér József vagyok, a méz szakértője. Az a célom, hogy jobban megismerjék az emberek, így te is, mennyire különleges az édes méz és tudatosan használd is a mindennapjaidban 🙂

Mi is tulajdonképpen a vegyes virágméz?

Azzal kezdem, hogy azt a mézet nevezzük vegyes virágméznek, ami nem önálló mézfajta. A lényeg az, hogy nem egy fajta virág nektárját gyűjtik össze a szorgos méhikék. Akár több 100 féle növény nektárjából gyűjtik össze cseppenként, és azt viszik be a kaptárba, majd ezt alakítják át számunkra olyan hasznos mézzé, mint amiről beszéltem.
Az összes ásványi anyagot tartalmazza, amire a szervezetünknek szüksége van. Fontos tudni, a vegyes virágméznél, hogy mit tartalmaz.

Miért hasznos számunkra a vegyes virágméz?

Attól függ a vegyes virágméznek a tartalma, értéke, hogy melyik évszakban, milyen földrajzi helyen vannak a méhikék elhelyezve, annak a területe is befolyásolja a vegyes virágméznek az ízét, állagát, és a zamatát.
Tehát ezért éreztek más ízt a vegyes virágméznél. Például ha másik hordóból van üvegezve, és ugye annak a hordónak tartalmát máshonnan gyűjtötték össze a méhikék mint mondtam is, más földrajzi helyről, más rétekről. Tehát természetesen egy réten is, nem egyszerre nyílnak, virágoznak a növények, és ezáltal olyan zamata lesz, mindig a vegyes virágméznek, mint amilyenek a réten nyíló virágok.
A lényeg, hogy a vegyes virágméznél nem lehet azt befolyásolni, mint a fajtamézeknél, hogy megvan egy bizonyos íze. Bár a fajta mézeknél is változhat a méz színe, állaga zamata. Azonban a vegyes virágméznél nagyon széles a skála, színileg ízileg zamatilag, beltartalmilag mondhatnám a legszélesebb.

Tehát amint említettem, a földrajzi hely, az évszakok, szintén befolyásoló tényezők. Nem mindegy, hogy tavasszal van a gyűjtés, a tavasszal virágzó növényekről gyűjtik össze a nektárt, vagy nyáron mikor tűz nap, és így megint más lesz a nektárnak az értéke.
Ezek mind mind, befolyásolják, a méz állagát, színét, ízét. Ezért van az, hogy maga az illóolajok is minden mézben változnak, ami befolyással van a méz illatára is. Sőt ezek függvényében természetesen az ásványi anyagok tartalma is változik a méznek.

Ezáltal nagyon befolyásoló, hogy a méz állaga, nem minden esetben ugyanaz. Az ikrásodási folyamatot magánál a vegyes virágméznél, nem lehet meghatározni mikor fog beikrásodni lehet két hét, de lehet egy hónak is.
Azonban például az Akácméznél, akár egy évig is folyékony halmazállapotú marad. A vegyes virágméznél ezáltal hogy nagyon sok minden befolyásoló tényező dönti el magát az ízét, színét, állagát ezért maga az ikrásodása is nagyon változó.

Azt tudni kell, hogy az az igazi méz, ami egy idő után ikrásodni kezd. A lényeg, hogy magát az ikrásodási folyamatot sok minden befolyásolja.
Hőmérséklet aztán, hogy milyen magas a szőlőcukor tartalma a méznek.
Vegyes virágméznél nem lehet egy bizonyos szempontot meghatározni sem ízileg, állagilag, zamatilag. Nagyon fontos, hogy maga a vegyes virágméz értékét annak sokfélesége tehát, akár több száz virág nektárját is összegyűjtik és azt alakítják át számunkra édes mézzé, ezért nagyon változatos mézfajta. Beltartalmilag, kiváló méznek számít, pont ezért.

Tehát nagyon sok olyan növényt, amit nem is tudunk, hogy gyógynövény, vagy hasznosak számunkra, annak a nektárját, is összegyűjtik. Ezért sorolom a vegyes virágmézet a legértékesebb mézek közé.
Fontos, hogy ennek a hatása óriási, hogy nem, egy fajta növény, hanem több száz fajta, és annak mindegyik növénynek az alkotó eleme a nektár révén benne van a mézben. Csodálatos.

Miért jó a vegyes virágméz?

Azért, mert ennyi féle növény nektárját gyűjtik össze, így egyik legfontosabb, hogy a szervezetünk védekező
mechanizmusát segíti.  Nem lehet meghatározni úgy, mint a fajta mézeknél, hogy kimondottan ez a fajta méz mire jó. 
A vegyes virágméz az egész szervezetünket erősíti.
Védekező mechanizmusát beindítja, és távol tartja tőlünk a különböző baktériumokat, kórokozókat, ami nem hasznos a szervezetünknek. Nézd meg az akácmézeől szóló bejegyzésemet.

A Virágpor Csodás Ajándéka a Természettől

A Virágpor Csodás Ajándéka a Természettől

Ha egészséges, természetes étrendkiegészítőt keresel, amely tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, akkor a virágpor tökéletes választás számodra. A virágpor vagy más néven méhpollen az egyik legértékesebb természetes termék, amit a méhek...

error: Content is protected !!