Méhek Téli Felkészülése: Minden, Amit Tudnod Kell

Szerző: Pintér József
2023.10.23

Pintér József vagyok, a méz szakértője. Az a célom, hogy jobban megismerjék az emberek, így te is, mennyire különleges az édes méz és tudatosan használd is a mindennapjaidban 🙂

Az őszi szezon közeledtével a méhek készülődnek a hidegebb hónapokra. De mit is jelent ez pontosan a méhcsalád számára? És hogyan segíthetünk nekik, mint méhészek? Ebben a bejegyzésben bemutatom, hogyan készülnek fel a méhek a télre, és milyen lépéseket tehetünk mi, méhészek a sikerük érdekében.

A Méhcsalád Téli Készülődése

  • Méhikék összehúzódása és a telelő fészek rendezése: Augusztus közepétől a méhek aktívan készülnek a télre. A méhikék összehúzódnak és rendbe hozzák a telelő fészküket, biztosítva ezzel a család védelmét és kényelmét a hidegebb hónapok alatt.
  • Here űzés: A család a tél közeledtével eltávolítja a haszontalan egyedeket, beleértve a heréket is, mivel nincs szerepük a család fennmaradásában a téli időszakban.

Méhészek Feladatai a Téli Felkészülés Során

  • Telelő fészek berendezése: A méhcsaládok természetesen rendbe hozzák a telelő fészküket, de mint méhészeknek, az a dolgunk, hogy segítsük őket ebben. Győződjünk meg róla, hogy a méhikék a telelő fészekben raktározzák a mézet és cseréljük ki a nem megfelelően kiépített műlépes kereteket.
  • Kaptár állapotának ellenőrzése: A kaptár réseit a méhek betapasztják méhszurokkal, hogy minimalizálják a hőveszteséget. Emellett ellenőrizni kell a kaptár állapotát, az élelem mennyiségét és minőségét, valamint azt, hogy van-e egészséges anya a családban.
  • Eleség pótlása: Ha a család túl sok mézet fogyasztott el a nyáron, akkor etetni kell őket, hogy megfelelő élelem álljon rendelkezésükre a télre. Fontos az etetés időzítése is, hogy elegendő idejük legyen az élelem átalakítására és raktározására.
  • Kaptár helyzetének optimalizálása: A kaptáraknak szélvédett helyen kell lenniük egész télen, hogy minimalizálják az élelemfogyasztást és az energiát a fűtéshez.
  • Családok egyesítése: Ha egy család anyátlan, vagy túlságosan gyenge, érdemes lehet egyesíteni egy másik családdal, hogy nagyobb eséllyel vészeljék át a telet.

Összefoglalva, a méhek telelési készülődése összetett folyamat, és mint méhészeknek, fontos szerepünk van ebben. Segítsük őket a télre való felkészülésben, hogy tavasszal egészségesen és erősen térjenek vissza.

A Virágpor Csodás Ajándéka a Természettől

A Virágpor Csodás Ajándéka a Természettől

Ha egészséges, természetes étrendkiegészítőt keresel, amely tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, akkor a virágpor tökéletes választás számodra. A virágpor vagy más néven méhpollen az egyik legértékesebb természetes termék, amit a méhek...

A csodálatos Akácméz: A természet édes ajándéka

A csodálatos Akácméz: A természet édes ajándéka

Az akácméz nem csak egy finom édesítőszer, hanem egy igazi természeti csoda is. Ez a különleges mézfajta az akácfák virágainak nektárjából készül, és rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkezik, amelyek előnyösek lehetnek az egészségünk számára. A lágy ízű, világos...

error: Content is protected !!