Mi a Nyers Méz? Mit Hívunk Nyers Méznek?

Szerző: Pintér József
2024.11.13

Pintér József vagyok, a méz szakértője. Az a célom, hogy jobban megismerjék az emberek, így te is, mennyire különleges az édes méz és tudatosan használd is a mindennapjaidban 🙂

Szeretettel üdvözlök mindenkit! Pintér József vagyok, a PIJO méhészet tulajdonosa. Sokan kérdezik tőlem: Mi is az a nyers méz? Mit értünk ezen a kifejezésen?

A Méz Fogalma

A „nyers” szó több mindent is jelenthet, de a méznél egészen különleges jelentése van, amit hamarosan elmagyarázok. Mielőtt rátérnék erre, beszéljünk a méz fogalmáról.

Táplálkozási szempontból régóta ismert, hogy édesítésre a méz sokkal szerencsésebb választás, mint a cukor. De a méz nem csak édesítőszer! Minden fajta méznek megvan a maga jótékony hatása a szervezetünkre, és ezeket a tulajdonságokat felhasználhatjuk egészségünk megóvására.

De tudtad, hogy a nyers méz még ennél is jobb választás? A nyers méz sokkal több annál, mint egyszerű édesítő! A méz természetes, kezeletlen állapotában tele van olyan egyedülálló összetevőkkel, amiket a természetben ebben a kombinációban sehol máshol nem találhatunk meg.

Mit Nevezünk Méznek?

A méz akkor nevezhető méznek, ha a méhek a nektárt, amit a kaptárba szállítottak, megérlelték. Az érett méz maximum 17-19% vizet tartalmaz.

Mi a Nyers Méz?

A nyers méz azt jelenti, hogy az érett méz hőkezelésen NEM megy át! Tehát a nyers méz nincs hőkezelve, így megtartja a benne lévő összes enzimet, vitamint és fehérjét.

A nyers méz egyenesen a kaptárból kerül az üvegekbe, majd onnan a fogyasztóhoz. A folyamat a következő:

  1. A kaptárból kivett érett kereteket bevisszük a pergető helyiségbe.
  2. A viasz lapocskákat eltávolítjuk a megérlelt sejtekről.
  3. A kereteket a pergetőbe tesszük, és kipergetjük belőlük a mézet.
  4. A mézet szűrjük, pihentetjük, ülepítjük, majd üvegekbe töltjük.

A kipergetett és szűrt mézbe nem teszünk bele és nem veszünk el belőle semmit! Úgy kerül az üvegbe, ahogyan a méhek elkészítették! Nincs hőkezelve, így nem veszít el semmiféle hasznos anyagot, amit a méhek beletettek! Ez a nyers méz!

Más területen a „nyers” szó nem mindig jelent jót, de itt nagyon is pozitív! A lényeg, hogy a méz nem megy át hőkezelésen, mert ha hőkezeljük, bár tökéletesen jó édesítő marad, de elveszíti azokat a plusz összetevőket, mert a hő hatására a vitaminok, ásványi anyagok, enzimek sérülnek.

Miért Kristályosodik a Méz?

A méz ikrásodása, vagyis kristályosodása egy természetes folyamat, mely fizikai változások egymásutánja következtében történik. Kristályosodás hatására nem sérülnek sem az enzimek, sem a vitaminok, ásványi anyagok és fehérjék! A belső összetevők nem károsodnak, csak fizikai változáson megy át: folyékony halmazállapotból kemény halmazállapotúvá válik.

Mi Befolyásolja a Kristályosodást?

A mézet alkotó cukrok közül a szőlőcukor (glükóz) hajlamos kristályt építeni. Ha a méz lassan kristályosodik, akkor a kristályai nagyok, durvák, kemények. A gyorsan kristályosodó méz kristályai aprók, finomszerűek.

A méznek csak egy része kristályos, még akkor is, ha egyöntetűnek, keménynek látszik. A kristályosodás csak a méz fizikai tulajdonságát változtatja meg, a kémiai összetételét nem.

Hogyan Kezeljük a Kristályosodott Mézet?

Előfordul, hogy a méz annyira kemény lesz, hogy a műanyag kanalat sem lehet beletenni. Ilyenkor javaslom a finom melegítést: 40°C alatti hőmérsékleten vissza lehet állítani a méz folyékony halmazállapotát. Így megmaradnak benne a hatóanyagok, mert 40°C felett kezdenek sérülni.

Sokan szeretik a kristályos mézet, mert könnyebben lehet kikanalazni, cseppmentesen használni. Langyos teában kevergetve elolvad, és kellemes az íze.

Valójában, amikor a méz kristályosodik, egy csodálatos folyamat tanúi vagyunk, amit máshol nem tapasztalhatunk meg. Egyetlen igazi, nyers méz sem marad folyékony állagú hosszú távon. Az akácméz az, amelyik a leghosszabb ideig folyékony, de idővel az is kristályosodni kezd, akár 1-2-3 év után, attól függően, hogyan tároljuk.

Ezen a nyáron nagyon vigyázni kellett, mert a nagy melegtől a krémes repceméz teteje már megolvadt, és kezdett visszaalakulni folyékony halmazállapotúvá. Érdekes, hogy a kristályos repceméz, amit krémesítettünk, a hő hatására újra folyékonyvá válhat.

Mit Nevezünk Fajtaméznek?

Többféle fajtamézünk van:

  • Akác
  • Hárs
  • Repce
  • Facélia
  • Szolidágó
  • Napraforgó
  • Selyemfű
  • Galagonya
  • Ezüstfűz
  • Gesztenye
  • Mandula
  • Édesharmat
  • Levendula
  • Bálványfa
  • Édeskömény méz

Fajtamézről akkor beszélünk, amikor a méz túlnyomórészt egy fajta virág nektárjából tevődik össze. Legalább 80%-ban egyetlen fajta növény nektárjából készítik a méhek a mézet, akkor nevezhetjük fajtaméznek.

Hogyan Érjük el a Fajtamézet?

Gyakran kérdezitek, honnan tudom, hogy például a szolidágóméz valóban az? Ennek egyetlen módja van: vándorlás.

A méhek 5 km-es körben gyűjtenek nektárt, ezért ha csak egy helyben vannak, és nem vándoroltatjuk őket, akkor nehéz fajtamézet gyűjtetni, mert több növény is virágzik egyszerre, és a méhek összekeverik a nektárokat.

Fajtamézet termeltetni munkaigényesebb feladat. Ilyenkor a méheket nagy területen virágzó, azonos fajú növényállomány mellé vándoroltatjuk, és üres méztéri kereteket helyezünk be, hogy tiszta lépekbe gyűjtsék az adott virágról származó nektárt.

Amikor megérlelik a mézet, kipergetjük, és üres keretekkel megyünk a következő virágzó fajhoz. Így biztosíthatjuk, hogy a méz fajtatiszta legyen.


GYIK – Gyakran Ismételt Kérdések

1. Mi a különbség a nyers méz és a hőkezelt méz között?

A nyers méz nincs hőkezelve, így megőrzi az összes enzimet, vitamint, ásványi anyagot és fehérjét. A hőkezelt mézben ezek az értékes anyagok sérülhetnek vagy megsemmisülhetnek.

2. Miért kristályosodik a méz?

A kristályosodás egy természetes folyamat, mely során a mézben lévő szőlőcukor kristályokat képez. Ez nem befolyásolja a méz minőségét vagy tápanyagtartalmát.

3. Hogyan lehet a kristályos mézet újra folyékonnyá tenni?

Finom melegítéssel, 40°C alatti hőmérsékleten, vízfürdőben melegítve a méz visszanyeri folyékony állapotát anélkül, hogy károsodnának benne a hasznos anyagok.

4. Mi az a fajtaméz és hogyan készül?

A fajtaméz legalább 80%-ban egyetlen növény nektárjából készül. Ezt úgy érjük el, hogy a méheket vándoroltatjuk olyan területekre, ahol egy adott növény dominál, és üres keretekkel biztosítjuk, hogy csak arról a növényről gyűjtsenek nektárt.

5. Miért fontos a vándorlás a méhészetben?

A vándorlás lehetővé teszi, hogy a méhek különböző méhlegelőkre kerüljenek, és így különböző fajtamézeket gyűjtsenek. Ez növeli a mézválasztékot és biztosítja a fajtatiszta mézek előállítását.

Zárszó

Remélem, hasznosnak találtátok ezt az összefoglalót a nyers mézről és a fajtamézekről! Ha bármilyen kérdésetek van, forduljatok hozzám bizalommal.

Beszélgetés a Méhekkel: Kérdések és Válaszok

Beszélgetés a Méhekkel: Kérdések és Válaszok

Ma két érdekes témáról szeretnék beszélni: Mi történik a méhekkel télen? és Miért meséltek régen az emberek a méheknek fontos eseményekről? https://youtu.be/qfwI62GzlL0 Első kérdés: Mit csinálnak a méhek most, hogy hideg lett? A hideg időszak az összehúzódás időszaka...

Jön a Tél! Milyen Mézeket Fogyasszunk?

Jön a Tél! Milyen Mézeket Fogyasszunk?

Mindenkit nagy szeretettel üdvözlök! Pintér József vagyok, a PIJO méhészet tulajdonosa. Ma arról szeretnék beszélni nektek, milyen mézeket érdemes fogyasztanunk a közeledő hideg hónapokban, hogy megerősítsük immunrendszerünket. A mai nap még gyönyörű idő volt, ki is...

error: Content is protected !!