A kristályos mézről

Szerző: Pintér József
2022.03.28

Pintér József vagyok, a méz szakértője. Az a célom, hogy jobban megismerjék az emberek, így te is, mennyire különleges az édes méz és tudatosan használd is a mindennapjaidban 🙂

A krémméz, a Repceméz, ami például egy olyan természetes állapotában lévő kristályos méz, amiben a kristályokat kerveréssel, törjük össze, finomítjuk krém mézzé, így lesz belőle krémméz.

https://youtu.be/uqNFims7wqE

Az így kapott eredmény egy finom, kenhető krémes állagú méz, az összes jó tulajdonságait megőrzi.

A mézszüret után a méz mindig folyékony, de amint megszűnnek, a kaptárra jellemző tartási feltételek pl. 35 fok, az adott állandó hőfok, a méz állaga módosul.

Kivéve ilyenkor télen, mert ilyenkor csak a fürtben van 20-25 fok.

Nyáron mikor elvesszük a mézzel teli kereteket, utána az állandó hőmérséklet amiben tároljuk  a mézet nem 30-35 fok.
Így tehát megváltozik a halmazállapota a méznek, módosul az állaga is.

Ezáltal, hogy hűvösebb helyen tároljuk, nagyon ritka az a méz amelyik nagyon hosszú ideig meg tudja tartani a folyékony halmazállapotát, ezért is, hogy megszűnik az állandó hőmérséklet és ez méztől függően előbb vagy utóbb el kezd kristályosodni, kivéve az Akácmézet, akár egy évig is tudja tartani a folyékony halmazállapotát, attól függ, hogy milyen körülmények között tároljuk.

A termelői méz több, mint 70%-a természetes cukor, (alapvetően glükóz és fruktóz), a víztartalma pedig 17% alatti (sűrűbb mézeknél 10% körüli is lehet). A méz kinézete az idő múlásával változik.

Az állaga és a színe is, ez nem a romlás, nem is a javulás jele, hanem csak a természetes fejlődésé, ami az eredeti növénytől függően változik.

Ilyenkor a mézet alkotó cukorfélékből (szőlőcukor és gyümölcscukor) az arra hajlamos cukrok, mint például a szőlőcukor kezdenek el kristályt építeni.

Mi befolyásolja a Méz kristályosádást?

Számos dolog befolyásolja, hogy el kezd ikrásodni, kristályosodni a méz.

Nem csak az, hogy az állandó hőmérséklet megszűnik, ami a kaptárban volt, a méznek összetétele is befolyásolja ezt.

Milyen virágokról gyűjtötték a nektárt a méhecskék, mert a virágra jellemző tulajdonság a nektárban is benne van.

Döntő részben befolyásolja azt, hogy milyen rövid, vagy hosszabb idő után kezd el kristályosodni.

Az ikrásodási folyamat is többféle lehet. Nem egyformán kristályosodnak a különböző mézek.

A Vegyes virágméz sem, mert valamelyik alulról fölfele kezd folyamatosan sűrűsödni, valamelyik hálósan, tehát ezt sem igazán lehet meghatározni pontosan.

A magasabb szőlőcukor tartalmú méz hajlamosabb a kristályosodásra vagyis előbb kikristályosodik.

Számos más dolog is befolyásolja a folyamatot.

Ugye a méz összetétele, a tárolási időtartama, hőmérséklete.

Milyen gyorsan fogyasszuk el, ha hosszú ideig csak tároljuk és nem fogyasszuk el beindul a kristályosodás. 15 fok alatti hőmérsékleten gyorsabban beindul az ikrásodási folyamat.

Mit tegyél, ha bekristályosodott a termelői méz?

A fontos az, hogy természetes folyamat, nincs semmi baja a beikrásodott méznek.

Hogyan tudjuk felhasználni?

Valaki a fogyasztóim közül szereti, ha már kezd ikrásodni, mert könnyebb neki kikanalazni.

Ne dobd ki !

Nyugodtan fogyaszd el, semmi baja annak a méznek, csak a természet tette a saját dolgát.

Használd fel sütéshez (mézeskalács, muffin, húspác, mézes sült hús)

Teába, kávéba is beleteheted. Figyelem, még néhányszor biztos leírom: nem a forró italba tesszük a mézet, hanem a langyosba, mert akkor marad meg a méz jótékony hatása!

Készíts belőle bőrradírt

Ha a folyékony mézet kedveled csak, akkor melegítsd meg. A direkt melegítést, a mikrózást nem ajánlom, mert ahogyan már írtam, a méz 40°C felett elveszíti az összes jó tulajdonságát, az édesítő erő marad, de a gyógyhatások megszűnnek.

A legjobb szerintem, ha fűtőtestre (kandalló cserépkályha, radiátor) helyezed és megvárod, míg szépen lassan felmelegszik a méz és visszaáll a folyékony halmazállapot. Ez értelemszerűen télen, fűtési szezonban működhet és akkor, ha van időd kivárni a folyamatot .

Meleg vizes fürdőben 

Van egy rossz hírem, ha nem fogyasztod el a méz kristályosodása viszont idővel újraindul.

Napraforgóméz szintén gyorsan kristályosodik: 1-2 hét után is és gyönyörű sárga, kristályos méz lesz az üvegben.

Virágméz kristályosodása attól függ, milyen virágokról gyűjtötték a nektárt a méhek. Van, hogy hamar – 1-2 hónap alatt – kristályosodik van, hogy 4-6 hónap kell a kristályosodáshoz.

Gesztenyemézhársmézfacéliamézerdei méz lassan, 6-9 hónap alatt kezd el kristályosodni 

Az akácméz pedig – helyes tárolás esetén – évekig folyékony marad, szemcsésen kristályosodik.

Darazsak veszélyesek lehetnek

Darazsak veszélyesek lehetnek

A világon 2000 különböző darázsfaj létezik, közülük néhány tucat él Magyarországon. Közülük leginkább a lódarázzsal, a padlásdarázzsal és a kecskedarázzsal találkozhatunk. A szakemberek sem tudják, miért szaporodtak most el ennyire a darazsak. Alapvetően nincs nagy...

Propolisz

Propolisz

A propolisz szó jelentése (görög szó) a város védelmi rendszere. Nagy igazság van benne, hogy védelmi rendszer. https://youtu.be/jy6XcMgWDSM Miért beszélünk a propoliszról? A propoliszt más néven méhszuroknak is szokták nevezni. Nem hiába ez a név, hogy védelmi...

Pintér József az Édes méz szakértője

Pintér József az Édes méz szakértője

Pintér József vagyok az édes méz szakértője a Pijo méz tulajdonosa. A lényeg, hogy több mint 15 éve méhészkedem. Kezdjük az elejéről, hogyan és miként is kezdődött a méhészkedésem. Tudni kell rólam, hogy gyerekkoromban a szabad időm jelentős részét a természetben...

error: Content is protected !!