Méhlegelők Titkai és a MézTúra Működése: Méhészeti Betekintés a PIJO Méhészettől

Szerző: Pintér József
2024.02.26

Pintér József vagyok, a méz szakértője. Az a célom, hogy jobban megismerjék az emberek, így te is, mennyire különleges az édes méz és tudatosan használd is a mindennapjaidban 🙂

Üdvözlet minden mézbarátnak a PIJO Méhészettől! Ma két érdekes témát szeretnénk kibontani: mit is jelent valójában a méhlegelő és hogyan működik a MézTúra szolgáltatásunk. Ezek a témák gyakran felmerülnek kíváncsi követőink és vásárlóink körében, így gondoltuk, ideje tiszta vizet önteni a pohárba.

A Méhlegelő Nem Gaz

Mi a Méhlegelő?

A méhlegelő nem csupán gazos terület, hanem egy adott méhcsalád megélhetését biztosító, változatos növényvilággal rendelkező terület. Ide tartoznak a fás övezetek (akác, hárs, gesztenye, mandula erdő), a vetett növények (repce, napraforgó, facélia), de legfőképpen a rétek, ahol a vadvirágok (borsóvirág, vadlóhere, vadlucerna) nyújtanak táplálékot a méheknek. Több hektárnyi virágról beszélünk, ami biztosítja a méhek számára a szükséges táplálékot.

Hogyan működik a MézTúra?

Szeretném minél közelebb vinni a mézet az emberekhez, ezért indítottam el a MézTúrát.

Budapesti MézTúra:

Minden vasárnap Budapest és környékére szállítom ki a finom mézeket. Budapestet négy részre osztottam, így 4 hetes körforgásban viszem az édes mézeket a megrendelőknek. Előre tájékoztatom a vásárlókat a kiszállítás időpontjáról, hogy kalkulálni tudjanak a mézrendeléssel.

Vidéki MézTúra:

Négy hetente, szombatonként Székesfehérvár és Győr és környékére is eljutok a Király MézTúra és a Zöld MézTúra keretében.

Hány éves kortól ehetnek a babák mézet?

A kisbabák 1 éves kora előtt nem fogyaszthatnak nyers mézet, mert a bélflórájuk és az immunrendszerük még nem fejlődött ki kellőképpen. A nyers mézben lévő botulizmus spóra veszélyes lehet a kisgyermekekre. A hőkezelt mézet, ami süteményekben található, már fogyaszthatják a babák.

Mi a nyers méz?

A méhek által növényi nektárból, élő növényi nedvekből, vagy növényi nedveket szívó rovarok által kiválasztott anyagokból gyűjtött, átalakított, raktározott, dehidratált és lépekben érlelt természetes édes anyag. A méz víztartalma nem lehet magasabb 17%-nál. A méhek a nektárt dehidratálással, azaz a nedvesség elpárologtatásával érlelik mézzé.

Mi a fajtaméz?

Fajtamézről akkor beszélünk, ha a méz legalább 75%-ban egyetlen növényfaj nektárjából származik. Ha ez az arány alacsonyabb, akkor vegyes mézről van szó.

Hogyan tudom megkülönböztetni a hamis mézet a valóditól?

A hamis méz gyakran mesterséges cukrokból készül, és nem tartalmazza a nyers mézre jellemző értékes tápanyagokat. A hamis méz felismeréséhez ízlelni kell: a hamis méz kevésbé aromás, és édesebb, mint a nyers méz. Ezenkívül a hamis méz folyékonyabb marad, mint a nyers méz, amely idővel besűrűsödik.

Milyen jótékony hatásai vannak a méznek?

A méz számos jótékony hatással bír:

  • Erősíti az immunrendszert
  • Segít a megfázás és az influenza elleni küzdelemben
  • Javítja az emésztést
  • Erősíti a csontokat és a fogakat
  • Segít az álmatlanság ellen
  • Gyulladáscsökkentő hatással bír
A Virágpor Csodás Ajándéka a Természettől

A Virágpor Csodás Ajándéka a Természettől

Ha egészséges, természetes étrendkiegészítőt keresel, amely tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, akkor a virágpor tökéletes választás számodra. A virágpor vagy más néven méhpollen az egyik legértékesebb természetes termék, amit a méhek...

A csodálatos Akácméz: A természet édes ajándéka

A csodálatos Akácméz: A természet édes ajándéka

Az akácméz nem csak egy finom édesítőszer, hanem egy igazi természeti csoda is. Ez a különleges mézfajta az akácfák virágainak nektárjából készül, és rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkezik, amelyek előnyösek lehetnek az egészségünk számára. A lágy ízű, világos...

error: Content is protected !!