Melyik méz mire jó,melyek azok a hatásai a méznek, amiért fogyasztjuk?

Szerző: Pintér József
2023.05.30

Pintér József vagyok, a méz szakértője. Az a célom, hogy jobban megismerjék az emberek, így te is, mennyire különleges az édes méz és tudatosan használd is a mindennapjaidban 🙂

Azzal kezdeném, hogy melyek azok a hatásai a méznek, amiért fogyasztjuk? A méz nagy energialöketet ad, feltúrbózza az energiaszintet.
Gyakran szenvedünk izomfáradtságtól, erre a problémára is remek megoldás a méz. Ha valakinek izomláza van fogyassza a mézet rendszeresen, akkor el tudja mulasztani.
Nagyon érdekes tulajdonsága, hogy szabályozza a vércukrunkat. Kimutatták, hogy a fajtamézben ugyan azok a gyógyhatások benne vannak, mint amelyik növény nektárjából gyűjtötték a méhikék, csak töményebben.
Hasznos hatása a fajtamézek közül, hogy köhögésre nagyon kiváló a méz.
A méznek antibakteriális és természetes fertőtlenítő hatásai vannak. Különböző sérülések, sebek, vágások kezelésére is használjuk külsőleg.
Most arról fogok beszélni, hogy melyik méz mire jó, milyen hatása van a szervezetre!

Mire jó a Repceméz?

Egyedüli lúgos kémhatású mézünk, kúraszerűen fogyasztva nagyon hasznos a gyomorsav túltengésben szenvedőknek. Magas a vas tartalma, ezért vérszegénységre is nagyon hasznos a fogyasztása.

Mire jó az Akácméz?

Egyik legkedveltebb mézfajta Magyarországon.
Miért is szeretjük?
Nagyon hosszú az az idő, amikor elkezdődik benne a kémiai folyamat, nagyon hosszú ideig megtartja a folyékony halmazállapotát. Nem csak ezért szertejük! Nagyon kiváló energetizáló hatással rendelkezik,
immunrendszer erősítő és remek fertőtlenítő hatása van.

Mire jó a Vegyes Virágméz?

Összetétele és íze évszakonként és tájanként, mindig más és más. Beltartalmilag kíváló, mert nagyon sok növényről és gyógynövényről gyűjtik össze a méhikék a nektárt.

Mire jó a Napraforgóméz?

Nagyon magas savtartalma van, ezért nem ajánlom azoknak, akiknek magas a gyomorsava.
Férfiaknak prosztata betegségekre kiváló, antioxidáns hatása van a szervezetre.
Hölgyeknek tudom ajánlani sütemények sütéséhez a színe végett a leg jobb.

Mire jó a Hársméz?

Felsőléguti, meghüléses, köhögéses betegségekre ajánlott, használjuk. Sokat tud segíteni azoknak, akik álmatlanságban szenvednek, azoknak tudom javasolni, lefekvés előtt, fogmosás után egy evőkanál Hársmézogyasztásával mézédes álmai lesznek, nyugodtan fog tudni aludni!

Mire jó a Gesztenyeméz?

Különleges méznek számít. Megakadályozza a trombózisok kialakulását, csökkenti a visszértágulásokat, belsőleg és külsőleg használva. Kiválóan csillapítja a gyulladást, ha külsőleg rákenjük a gyulladt részre.

Mire jó az Édesharmatméz?

Az egyedüli olyan méz, amelyet a méhikék nem a virágok nektárjából alakítják át.
A leveleken lévő növények, tűlevelű és más lombos fák levelein, tőrzsén élősködő rovarok édes nedvét, vagy a növényekből kiszivárgó édes nedvet gyűjtik össze és ezt alakítják át mézzé, ezért virágport  nem tartalmaz.
Vérszegénység esetén tudom javasolni, mert nagyon magas a vastartalma. Ínyenc méznek is számít, mert különleges ízvilággal rendelkezik!

Mire jó a Mandula Virágméz?

A mandula korán tavasszal virágzik. Nagyon hasznos a méze a szív és érrendszerre.
Sokat segít a máj működésében. Javítja a memóriát és az agy működését.

Mire jó a Facéliaméz?

Mézontófűnek is hívjuk. Külsőleg használva kiváló hatása van égési sérülésekre.
Csökkenti a magas vérnyomást. A magas vérnyomás szabályozására tudom javasolni a méz mellé a Propolisz Tinktúrát, azzal még jobban tudjuk a vérnyomásunkat szinten tartani.

Mire jó a Selyemfűméz?

Nagyon alacsony a pollen tartalma. A legjobb gyulladást csökkentő mézünk.
Ennél a méznél tudni érdemes, hogy annyira alacsony a pollen tartalma, hogy amikor Selyemfű méhlegelőre viszem a méhikéimet, meg is sínylik, mert nagyon kevés virágport tudnak róla gyűjteni , szinte semmit, viszont a virágpor nem csak nekik, hanem az utódok felneveléséhez nagyon szükséges.
Mivel nincs a mézben virágpor, tudom javasolni a pollenre érzékenyeknek is.

Mire jó a Szolidágóméz, más néven Aranyvesszőméz?

Ez egy gyógynövény. Régen teaként is fogyasztották a virágából, gyökeréből készítették.
Emésztést elősegítő és görcsoldó hatása van.  Jelentős vesetisztító és immunerősítő hatása van.

Az Akácerdő Virágszőnyege és a Mézpergetés Napja

Az Akácerdő Virágszőnyege és a Mézpergetés Napja

Május 18-a különleges nap a méhészek számára - az akácerdőben szőnyeget alkottak a lehullott virágok, jelezve, hogy véget ért az akác virágzása. Ez pedig csak egyet jelenthet: itt az ideje a várva várt mézpergetésnek! Ezen a napon a méhészek izgatottan várják, hogy...

error: Content is protected !!