A Méhcsaládok Ébredése: Mit Kell Tennie a Méhésznek Februárban?

Szerző: Pintér József
2024.04.30

Pintér József vagyok, a méz szakértője. Az a célom, hogy jobban megismerjék az emberek, így te is, mennyire különleges az édes méz és tudatosan használd is a mindennapjaidban 🙂

február 8-án érkezett el az idő, amikor a méhek „ébredni” kezdtek a téli időszakból. De mit is jelent pontosan ez az „ébredés” a méhek számára? Ebben a bejegyzésben feltárjuk a kulisszákat arról, hogy mi történik a kaptárakban a tél végén, és hogyan készülnek fel a méhek a tavasz és nyár kihívásaira.

A Méhek Nem Alszanak Téli Álmot

Azzal kell kezdenünk, hogy eloszlassuk a tévhitet – a méhek valójában nem alszanak téli álmot! A hideg idő csak a telelő fürtbe kényszeríti őket, de amint kedvezőbbé válik az időjárás, megélénkülnek a tevékenységeik.

A Fiasítás Megindulása

Február 8-án kiváló időjárási körülmények uralkodtak, így lehetőség nyílt a kaptárak megnyitására. Számos jelét tapasztaltam annak, hogy a „fiasítás” vagyis a peték lerakása és a szaporodási folyamat megindult.

A fürt belsejében 25-30 fokra melegedett a hőmérséklet, ideális környezetet teremtve az új petéknek. Emellett a méhek elkezdték fogyasztani a mézet és a korábban gyűjtött virágport – bár ha van rá lehetőség, akkor inkább friss virágport szereznek be, például a virágzó mogyoróbokrokról.

Víz és Tisztító Kirepülés

A tevékenység fokozódásával megnőtt a méhek vízigénye is. Ilyenkor a méhészeknek langyos vizet kell kihelyezni számukra, mivel a hideg víztől a szervezetük könnyen lehűlhet vagy akár el is pusztulhatnak.

Az első kirepüléseik a „tisztító kirepülések”, amikor kiürítik a felgyülemlett ürüléküket, majd ha hűvösödik az idő, visszatérnek a biztonságos kaptárba. Ez még januárban is előfordulhat kedvező időjárási körülmények között.

A Méhész Feladatai

A méhészek ebben az időszakban elsősorban megfigyelő szerepet töltenek be. Amennyiben elegendő élelemmel látták el a családokat, és jó anyával rendelkeznek, akkor nyugodtan rábízhatják magukat a méhekre.

A gyengébben felkészített családokat viszont etetésre lehet szorulhatnak. Ez többféle alapanyaggal történhet: mézes keretekkel, gyúrt vagy főzött cukorlepénnyel, sziruppal. A legfontosabb, hogy az élelmet úgy kell elhelyezni, hogy a méhek könnyen hozzáférhessenek.

A Sikeresség Feltételei

A lendületes fiasítás és a jól fejlett családok kialakításának alapvető feltételei:

  • Jó, egészséges anya jelenléte
  • Népes méhcsalád
  • Elegendő élelem és víz
  • Elegendő hely a fészekben a fiasításhoz
  • Meleg, kedvező időjárás

GYIK – A Méhek Februári „Ébredése”

Mi az, hogy a méhek „ébredése”?

Ez az időszak, amikor a méhek elkezdik a tevékenységüket a tél után a fészekben, megindul a fiasítás és a szaporodás.

Miért nem alusznak téli álmot a méhek?

A méhek valójában nem alszanak téli álmot, csak a hideg kényszeríti őket telelő fürthöz csoportosulni. Amint melegszik az idő, felélénkülnek.

Mi a fiasítás?

A fiasítás a peték lerakásának és a szaporodási folyamatnak a megindulását jelenti az anyaméh által.

Miért fontos a víz ilyenkor a méheknek?

A fokozódó tevékenységhez több vízre van szükségük, ezért langyos vizet kell kihelyezni számukra, nehogy lehűljenek.

Mikor történnek az első tisztító kirepülések?

Az első kirepüléseik kedvező időben a „tisztító kirepülések”, amikor ürítik ki az ürüléküket.

Hogyan kell etetni a gyenge családokat?

Mézes keretekkel, gyúrt/főzött cukorlepénnyel vagy sziruppal, az élelmet úgy kell elhelyezni, hogy könnyen hozzáférhessenek.

Mi kell a lendületes fiasításhoz?

Jó egészséges anya, népes család, elegendő élelem/víz, elég hely a fészekben és meleg idő.

Miért fontos ez az „ébredési” időszak?

A sikeres ébredés megteremti az alapját a későbbi lépéseknek és egy erős méhcsalád kialakításához vezet a főhordásra.

Zárszó

A tél végén, február környékén indul meg igazán a méhek élete a kaptárban. Ez a folyamat a méhészek számára is izgalmas időszak, mivel a megfelelő megfigyelések és beavatkozások kulcsfontosságúak a későbbi siker érdekében. Az ébredés sikeres lezajlása megteremti az alapját a méhészeti szezont megelőző lépéseknek. Kövessük tehát figyelemmel a jeleket, amiket a méhek közvetítenek felénk, és tegyük meg a szükséges lépéseket, hogy fejlett, népes családokat alakíthassunk ki a fő hordásra!

A Virágpor Csodás Ajándéka a Természettől

A Virágpor Csodás Ajándéka a Természettől

Ha egészséges, természetes étrendkiegészítőt keresel, amely tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, akkor a virágpor tökéletes választás számodra. A virágpor vagy más néven méhpollen az egyik legértékesebb természetes termék, amit a méhek...

A csodálatos Akácméz: A természet édes ajándéka

A csodálatos Akácméz: A természet édes ajándéka

Az akácméz nem csak egy finom édesítőszer, hanem egy igazi természeti csoda is. Ez a különleges mézfajta az akácfák virágainak nektárjából készül, és rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkezik, amelyek előnyösek lehetnek az egészségünk számára. A lágy ízű, világos...

error: Content is protected !!