Fontos, hogy méhek nélkül nincs élet!

Szerző: Pintér József
2022.03.28

Pintér József vagyok, a méz szakértője. Az a célom, hogy jobban megismerjék az emberek, így te is, mennyire különleges az édes méz és tudatosan használd is a mindennapjaidban 🙂

Nők nélkül sincs élet. Nem csak hazánkban, egész Európában, világszerte tapasztalható tendencia a vadonélő hártyásszárnyúak számának csökkenése.

A rovarok össztömege évente 2.5%-al csökkent az elmúlt 30 évben, ha ez ilyen ütemben folytatódik tovább, egy évszázadon belül teljesen eltűnhetnek a Föld felszínéről.

A lényeg, hogy jelenlétük a természetben nélkülözhetetlen.

A globális élelmiszer termelés 76%-a, azEurópában élő növényfajok 84%-a függ a házi-és vadméhfajok beporzásától.

Közvetlenül a méhek közel 150 milliárd eurós hasznot hajtanak a globális élelmiszer piacon, de közvetve ennek többszörösét.

Hiányuk már kézzelfogható jelenség egyes területeken, USA mezőgazdasága évente 2 milliárd dollárt költ a megporzás támogatására.

Minden harmadik falat étel napi étkezésünkben a méhek munkájának köszönhető.

Nélkülük nem teremne pl. málna, eper, dinnye, cseresznye, meggy, barack stb.

Tudtad, hogy a hagyma, a sárgarépa, a zeller magjának a létrejötte is a méhek szorgos munkájának eredménye.

Pl. a marcipán alapanyaga a mandula is.

Tehát számuk csökkenésével az emberiség élelmiszer ellátása is veszélybe kerülhet.

Étrendünk mind mennyiségi, mind minőségi szempontból sokkal szegényebbé válna, számos vitamint és tápanyagot nélkülözne.

Mit tehetünk a méhekért?

Sajnos napjainkban a hazai méhek életterének csökkenése tapasztalható.

Igaz, hogy a repce, akác és napraforgó a 3 fő mézelő növény területe nőtt, de ezek csak 3x 10 napig virágoznak egy évben.

A maradék 5 hónapban alig- alig találnak a méhek természetes virágport és nektárt.

Segítsünk a méheknek, hiszen ők is segítenek nekünk.

Ültessünk, ha tehetünk a kertbe, cserepekbe virágzó, virágport adó növényeket.

Miért a mézelő méhek a legfontosabb beporzók?

Hiába él a Földön 20-25 ezer beporzó rovar, ezek mind egyed, mind fajszáma folyamatosan csökken.

A mézelő méheket az ember tartja életben, mert kaptártermékeivel méz, propolisz, virágpor, viasz, közvetlen bevételt biztosít a méhészek számára, akik így megélhetést adó gazdasági tevékenységként méhészkednek.

A méhcsaládok számának országos szintű változása alapvetően a méhtartás gazdaságosságától függ.

Ezzel ellentétben a többi beporzó rovar szerepe sajnos egyre csökken.

A beporzók többsége nem családban telel át, csak a bepárzott anya, aki tavasszal egyedül épít fészket, egyedül neveli fel az első generációt.

A természetes porzók száma ezért csak nyáron lesz jellemzően nagy mennyiségben jelen a természetben.

A mézelő méhek kb. 15 ezer egyedszámú családokban telelnek át, így már tavasszal is nagy számban vannak jelen a természetben, biztosítva ezzel a korai virágzású növények pl. gyümölcsösök beporzását.

Egyedül a mézelő méheket képes az ember a kaptárak mozgatásával odatelepíteni, egyedül a méhészek képesek ellátni egyes kultúrák megnövekedett beporzási igényét pl. mandula, gyümölcsösök.

Ezek tények, a mézelő méhek jelentőségéről, de ne felejtsük el a vadméhfajok sokasága szükséges a növénytermesztéshez. A mézelő méheken kívül, a sokféle vadméhfaj nélkülözhetetlen ahhoz, hogy asztalunkra mindennap élelmiszer is kerüljön.

Mit is tartalmaz a virágpor?

Mit is tartalmaz a virágpor?

A lényeg, hogy Proteint, és szabad aminosavakat (22féle) tartalmaz a virágpor. Érdekesség vagyis tudod-e? 100 gr virágpor annyi aminosavat tartalmaz, mint 500 gr marhahús, vagy 7 tojás. Tartalmaz még glükózt, fruktózt és laktózt. Vitaminokat: B, A, C, E A virágpor is...

Víz szerepe a méhek életében

Víz szerepe a méhek életében

A víz! A földi élőlények egyik legfontosabb szükséglete a vízfogyasztás természetesen mindenkire vonatkozik, emberre állatra növényekre.Egészséges víz nélkül ugyanis nincs egészséges élet. Az ember és a méhek testének nagy része víz. A méhecskék vízigénye nagy. A...

Mit kapunk a méhektől?

Mit kapunk a méhektől?

Az a fontos, hogy a méheket az ember elsősorban a méz miatt, és a beporzás végett gondozza. A méh a táplálékát a növények nektárjában, virágporában találja meg. Tevékenysége ezek felderítéséből, átalakításából és raktározásából áll. Ez az időszak a virágok...

error: Content is protected !!