Fontos, hogy méhek nélkül nincs élet!

Szerző: Pintér József
2022.03.28

Pintér József vagyok, a méz szakértője. Az a célom, hogy jobban megismerjék az emberek, így te is, mennyire különleges az édes méz és tudatosan használd is a mindennapjaidban 🙂

Nők nélkül sincs élet. Nem csak hazánkban, egész Európában, világszerte tapasztalható tendencia a vadonélő hártyásszárnyúak számának csökkenése.

A rovarok össztömege évente 2.5%-al csökkent az elmúlt 30 évben, ha ez ilyen ütemben folytatódik tovább, egy évszázadon belül teljesen eltűnhetnek a Föld felszínéről.

A lényeg, hogy jelenlétük a természetben nélkülözhetetlen.

A globális élelmiszer termelés 76%-a, azEurópában élő növényfajok 84%-a függ a házi-és vadméhfajok beporzásától.

Közvetlenül a méhek közel 150 milliárd eurós hasznot hajtanak a globális élelmiszer piacon, de közvetve ennek többszörösét.

Hiányuk már kézzelfogható jelenség egyes területeken, USA mezőgazdasága évente 2 milliárd dollárt költ a megporzás támogatására.

Minden harmadik falat étel napi étkezésünkben a méhek munkájának köszönhető.

Nélkülük nem teremne pl. málna, eper, dinnye, cseresznye, meggy, barack stb.

Tudtad, hogy a hagyma, a sárgarépa, a zeller magjának a létrejötte is a méhek szorgos munkájának eredménye.

Pl. a marcipán alapanyaga a mandula is.

Tehát számuk csökkenésével az emberiség élelmiszer ellátása is veszélybe kerülhet.

Étrendünk mind mennyiségi, mind minőségi szempontból sokkal szegényebbé válna, számos vitamint és tápanyagot nélkülözne.

Mit tehetünk a méhekért?

Sajnos napjainkban a hazai méhek életterének csökkenése tapasztalható.

Igaz, hogy a repce, akác és napraforgó a 3 fő mézelő növény területe nőtt, de ezek csak 3x 10 napig virágoznak egy évben.

A maradék 5 hónapban alig- alig találnak a méhek természetes virágport és nektárt.

Segítsünk a méheknek, hiszen ők is segítenek nekünk.

Ültessünk, ha tehetünk a kertbe, cserepekbe virágzó, virágport adó növényeket.

Miért a mézelő méhek a legfontosabb beporzók?

Hiába él a Földön 20-25 ezer beporzó rovar, ezek mind egyed, mind fajszáma folyamatosan csökken.

A mézelő méheket az ember tartja életben, mert kaptártermékeivel méz, propolisz, virágpor, viasz, közvetlen bevételt biztosít a méhészek számára, akik így megélhetést adó gazdasági tevékenységként méhészkednek.

A méhcsaládok számának országos szintű változása alapvetően a méhtartás gazdaságosságától függ.

Ezzel ellentétben a többi beporzó rovar szerepe sajnos egyre csökken.

A beporzók többsége nem családban telel át, csak a bepárzott anya, aki tavasszal egyedül épít fészket, egyedül neveli fel az első generációt.

A természetes porzók száma ezért csak nyáron lesz jellemzően nagy mennyiségben jelen a természetben.

A mézelő méhek kb. 15 ezer egyedszámú családokban telelnek át, így már tavasszal is nagy számban vannak jelen a természetben, biztosítva ezzel a korai virágzású növények pl. gyümölcsösök beporzását.

Egyedül a mézelő méheket képes az ember a kaptárak mozgatásával odatelepíteni, egyedül a méhészek képesek ellátni egyes kultúrák megnövekedett beporzási igényét pl. mandula, gyümölcsösök.

Ezek tények, a mézelő méhek jelentőségéről, de ne felejtsük el a vadméhfajok sokasága szükséges a növénytermesztéshez. A mézelő méheken kívül, a sokféle vadméhfaj nélkülözhetetlen ahhoz, hogy asztalunkra mindennap élelmiszer is kerüljön.

Darazsak veszélyesek lehetnek

Darazsak veszélyesek lehetnek

A világon 2000 különböző darázsfaj létezik, közülük néhány tucat él Magyarországon. Közülük leginkább a lódarázzsal, a padlásdarázzsal és a kecskedarázzsal találkozhatunk. A szakemberek sem tudják, miért szaporodtak most el ennyire a darazsak. Alapvetően nincs nagy...

Propolisz

Propolisz

A propolisz szó jelentése (görög szó) a város védelmi rendszere. Nagy igazság van benne, hogy védelmi rendszer. https://youtu.be/jy6XcMgWDSM Miért beszélünk a propoliszról? A propoliszt más néven méhszuroknak is szokták nevezni. Nem hiába ez a név, hogy védelmi...

Pintér József az Édes méz szakértője

Pintér József az Édes méz szakértője

Pintér József vagyok az édes méz szakértője a Pijo méz tulajdonosa. A lényeg, hogy több mint 15 éve méhészkedem. Kezdjük az elejéről, hogyan és miként is kezdődött a méhészkedésem. Tudni kell rólam, hogy gyerekkoromban a szabad időm jelentős részét a természetben...

error: Content is protected !!