Milyen a méz állaga? Folyékony, krémes vagy szilárd?

Szerző: Pintér József
2022.06.01

Pintér József vagyok, a méz szakértője. Az a célom, hogy jobban megismerjék az emberek, így te is, mennyire különleges az édes méz és tudatosan használd is a mindennapjaidban 🙂

Fontos és mindig előtérbe helyeződik ez a nagy kérdés, hogy a méz állaga milyen. A méz lehet olyan folyékony, hogy lecsöpög, vagy akár olyan szilárd, hogy meghajlítja a kiskanalat. A lényeg, hogy a méz gyakorlatilag természetes cukor, víz és ásványok elegye. A termelői méz több, mint 70%-a cukor (alapvetően glükóz és fruktóz), a víztartalma pedig 20% alatti (sűrűbb mézeknél 10% körüli is lehet).

A Méz Ikrásodása, Kristályosodása Normális?

Fontos, hogy a méz ikrásodása, avagy kristályosodása egy olyan természetes folyamat, mely fizikai változások egymásutánja következtében történik meg. A méz kinézete az idő múlásával többé kevésbé gyorsan változik, és a színe is módosul.

Ez nem a romlás, nem is a javulás jele, hanem csak a természetes fejlődésé vagyis változásé, ami az eredeti növénytől függően változik. Ilyenkor a mézet alkotó cukorfélékből (szőlőcukor és gyümölcscukor) az arra hajlamos cukrok (szőlőcukor) kezdenek el kristályt építeni. 

Hogy miért is?

Mindig a magasabb szőlőcukortartalmú méz hajlamosabb a kristályosodásra. Ezt a kristályosodási hajlamot, azonban számos más tényező is befolyásolja, ezért nem vezethető le a kristályosodási hajlam csupán a szőlőcukor mennyiségére vonatkoztatva.

A méz összetétele, a tárolás időtartama, hőmérséklete, körülményei (ezek a legfontosabbak), a tárolóedény anyaga, mérete és minősége, a kristályosodás gócpontjául szolgáló levegőbuborék mérete.

Amikor a mézet elvesszük a méhektől, eltároljuk hordókban. Télre ezek a tárolt mézek az akác kivételével többé-kevésbé bekristályosodnak. Valahogy ki kell töltenünk üvegbe, ráadásul előtte az előírások szerint át kell essen egy alapos szűrésen is. Ha a kristályos mézet felmelegítjük, megint folyékony lesz, és mindezt elvégezhetjük vele. 

Nagyon fontos, hogy a méz kristályosodása viszont idővel újraindul, ez természetes folyamat.

Ha mégis folyékonyan szeretnénk fogyasztani, egy alkalommal még különösebb károsítás nélkül felmelegíthetjük. Legkíméletesebben vízfürdőben, sűrűn kevergetve, és 40 foknál nem jobban felmelegítve.

Milyen Gyorsan Kristályosodnak a Mézek?

Leggyorsabban kristályosodó mézünk a repceméz: pörgetés után 2-4 héttel már teljesen szilárd halmazállapotú lesz

Napraforgóméz szintén gyorsan kristályosodik: 1-2 hónap és gyönyörű sárga, kristályos méz lesz az üvegben.

Virágméz kristályosodása attól függ, milyen virágokról gyűjtötték a nektárt a méhek. Van, hogy hamar – 1-2 hónap alatt – kristályosodik, van, hogy 4-6 hónap kell a kristályosodáshoz.

Gesztenyeméz, hársmézfacéliamézerdei méz lassan, 6-9 hónap alatt kezd el kristályosodni. Az akácméz pedig – helyes tárolás esetén – évekig folyékony marad.

Mit Tegyél, Ha Bekristályosodott A Termelői Méz?

Fontos hogy Ne dobd ki!

Nyugodtan fogyaszd el, semmi baja annak a méznek, csak a természet tette a saját dolgát.

  • Kanalazd ki az üvegből, igazi csemege.
  • Használd fel sütéshez (mézeskalács, muffin, húspác, mézes sült hús).
  • Teába, kávéba is beleteheted. Figyelem, nagyon fontos, még néhányszor biztos leírom: nem a forró italba tesszük a mézet, hanem a langyosba, mert akkor marad meg a méz jótékony hatása!
  • Készíts belőle bőrradírt. 

Mit tegyek ha folyékonyan szeretném fogyasztani a kristályos mézet?

Ha a folyékony mézet kedveled, csak, akkor melegítsd meg. A direkt melegítést, a mikrózást nem ajánlom, mert ahogyan már írtam, a méz 40°C felett elveszíti az összes jó tulajdonságát, az édesítő erő marad, de a gyógyhatások megszűnnek.

A legjobb szerintem, ha fűtőtestre (kandalló cserépkályha, radiátor) helyezed és megvárod, míg szépen lassan felmelegszik a méz és visszaáll a folyékony halmazállapot. Ez értelemszerűen télen, fűtési szezonban működhet és akkor, ha van időd kivárni a folyamatot 😃Melegvízes fürdőben (vagyis, amikor a tűzhelyen egy lábas melegvízbe beleteszed a mézesüveget és melegíted) gyorsabban „kiolvad” a méz. Javasolnám azonban, hogy az üveget ne közvetlenül a lábas aljára tedd, hanem például egy hőálló karikára.

Nagyon Fontos, hogy a finom mézek abban segítenek neked, hogy ha minden nap rendszeresen fogyasztod, akkor egészséges leszel és elkerülnek a betegségek!

Akácvirágzásról

Akácvirágzásról

A lényeg, hogy ebben az időszakban májusban aktuális az akácvirágzás.Most bárhova mész látod a sok virágot, sőt este érzed az illatát, ha teheted menj egy akácfa alá és élvezd a csodálatos illatot. https://youtu.be/u_4W-vb-mLM Akácvirágzás Álltalábban 10-12 napig...

Miért is fontos a méhek számára a repce virágzás?

Miért is fontos a méhek számára a repce virágzás?

A lényeg, hogy alapvetően az olajáért vetik a repcét, ősszel, majd kibújik a földből, és mire hideg lesz az idő már egy kicsit megerősödik. Fontos, hogy jól tudja átvészenli a hideg időszakokat, áprilisra mikorra virágzik addigra dúsuljon, megerősödjön, és akkor tud...

Mandulavirág méz

Mandulavirág méz

A mandulavirág méz ritka fajta méz. A mandulafák virágai nem csak gyönyörűek, hanem rendkívüli illattal rendelkeznek. A lényeg, hogy szinte a legkorábban virágzik. Azonban fontos a napközbeni jó idő. Ilyenkor még a reggel lehet jó hűvös, azonban ezzel a tavasz mit sem...

error: Content is protected !!